İktisat
İktisadın Temel Kavramlarına Giriş
İktisadın Tanımı
Temel İktisadi Kavramlar
Kıtlık, Tercih ve Fırsat Maliyeti
İstekler ve İhtiyaçlar
Mallar ve Hizmetler
Mallar
Hizmetler
Fayda,Değer ve Fiyat
Üretim ve Üretim Faktörleri
Temel Karar Birimleri
İktisadın Yöntemi
İktisadın Bölümleri
Mikro İktisat ve Makro İktisat
Pozitif ve Normatif İktisat
Üretim İmkanları Modeli
Modelin Varsayımları
Üretim İmkanları Tablosu
Üretim İmkanları Eğrisi
İktisadi Kavramlar ve Üretim İmkanları Eğrisi
Kıtlık,Tercih ve Fırsat Maliyeti
Üretimde Etkinlik
İşsizlik
Friksiyonel İşsizlik
Yapısal İşsizlik
Doğal İşsizlik
Konjonktürel İşsizlik
İktisadi Büyüme
İktisadi Sorun ve İktisadi Sistemler
Mikroekonomi
Arz, Talep ve Piyasa Dengesi
İktisada Giriş
Talep
Arz
Piyasa Dengesi
Elastikiyet
Fiyat Elastikiyeti
Tüketici ve Üretici Rantı
Tüketici Rantı
Üretici Rantı
Toplumsal Maliyet - Tüketici Fazlası Kaybı
Kamusal Mallar ve Dışsallıklar
Ekonomik Kıtlık, Olanaklar, Tercihler ve Fırsat Maliyeti
Üretim Olanakları
Göreceli Üstünlük
Marjinal Fayda ve Bütçe Doğrusu
Üretim Kararları ve Ekonomik Kâr
Ekonomik Kâr ve Fırsat Maliyeti
Ortalama (Toplam) Maliyet
Marjinal Maliyet
Marjinal Gelir
Kısa Vadede Maliyet Yapısı
Uzun Vadede Maliyet Yapısı
Emek ve Marjinal Ürün Geliri
Fiyat Farklılaştırması
Rekabet Çeşitleri
Tam Rekabet Piyasası
Tekelci Rekabet
Tekel Piyasa (Monopoli)
Oligopoli
Gizli Anlaşmalar ve Karteller
Oyun Kuramı ve Nash Dengesi
Nash Dengesi
Mahkum İkilemi
Kartel Hilesi
Oyun Teorisi ve Hileli Piyasa
Makroekonomi
Temel Makroekonomik Kavramlar
Çıktı ve Gelir
İşsizlik
Enflasyon ve Deflasyon
Makroekonomik Modeller
Toplam Talep-Toplam Arz (AD-AS)
IS-LM Modeli
Ekonomik Büyüme ve Ekonomik Kalkınma
Makroekonomik Politikalar
Para Politikası
Maliye Politikası
Makroekonominin Doğuşu
Klasik Yaklaşım
Keynesyen Yaklaşım
Parasal Yaklaşım
Yeni Klasik Yaklaşım
Yeni Keynesyen Yaklaşım
İktisat Tarihi
Ayrı Bir Alan Olarak Gelişimi
Nobel Ödüllü Ekonomik Tarihçiler
Önemli Ekonomik Tarihçiler
Ekonomik Tarih ve Ekonomi
Ekonomik Tarih ve Kapitalizmin Tarihi
İktisadi Düşünceler Tarihi
İlk ve Orta Çağlarda İktisadi Düşünce
Eski Uygarlıklar Bazında İktisadi Düşünce
Antik Yunan
Çin
Hindistan
Dini Bazda İktisadi Düşünce
Yahudiliğin Sosyal ve Ekonomik Doktrinleri
Sosyal ve iktisadi eylem özelliği taşıyan; Yahudiliğin ana kaynağı olan kutsal kitaba dayanarak iktisadi doktrin ve düşünceleri tanıyıp inceleyeceğiz. Tevrat'a göre (Ahd-i Atik) toprakta özel mülkiyet olamaz, kitapta buna işaret eden ifadeler vardır.
"Rabb'indir yeryüzü ve onun doluluğu" (Mezmur,XXIV,1) "Ve yer, daimi surette satılmayacaktır.Çünkü yer benimdir."(Levililer,XXV,23)
Topraktan yararlanma da bazı koşullara bağlanmıştır.Örneğin toprak her yedi yılda bir boş bırakılacak ekilmeyecektir. Bunun kutsal kitapta geçen ifadeler üzerine düşünülmesi sonucu ortaya çıktığı veya nadas ihtiyacının karşılanmasından ileri geldiği düşünülür.
"Ve Rabb yaptığı işi yedinci günde bitirdi ve yaptığı bütün işin yedinci gününde istirahat etti. Ve Rabb yedinci günü mübarek kıldı ve onu takdis etti." (Tekvin,II,2-3) "Tarlanı altı yıl ekeceksin ve bağıını altı yıl budayacaksın ve mahsulünü devşireceksin. Fakat yedinci 7yılda tarlanı ekmeyeceksin ve bağını budamayacaksın. Hasadın ardından süreni biçmeyeceksin ve budanmamış asmanın üzümlerini devşirmeyeceksin; memleket için tam rahat yılı olacak." (Levililer,XXV,3-5)
Ayrıca toprakla ilgili olan yubil/jübile yılı uygulamasına kutsal kitapta şu şekilde yer verilmiştir.
" Ve ellinci yılı takdir edeceksiniz. Sizin için yubikl olacak: sizden her biri kendi mülküne dönecek ve sizden her biri kendi aşiretine dönecek...Komşudan yubilden sonraki yılların sayısına göre ıonun bedelini yükselteceksin ve yılların azlığına göre bedelinden eksilteceksin çünkü sana mahsüllerin sayısını satıyor." (Levililer,XXV,10,15-16)
Buna göre yubil yılı geldiğinde alanın toprağı satana geri vermesi ve satış/kira bedelinin saptanmasında yubil yılı ile arasındaki sürenin hesaplanması öğütlenmiştir. Yahudilikte toprak üzerinde mülkiyete dair şartlar olduğu gibi insan üzerinde olan mülkiyette de belirli şartlar vardır ve evet,Yahudilikte insan üzerinde mülkiyet söz konusudur. Yahudi kavminden olmamak şartı ile köle edinilebilir ve bu köleler miras gibi sonraki nesile bırakılabilir.
"Ve eğer kardeşinsenin yanında fakir düşer ve kendisini sana satarsa, onu köle gibi çalıştırmayacaksın. Senin yanında ücretli adam gibi ve misafir gibi olacaktır; yubil yılına kadar senin yanında çalışacaktır; o zaman kendisi ve kendisiyle birlikte çalışan çocukları senin yanından çıkacak ve aşiretine geri dönecek ve babalarının mülküne dönecektir. Çünkü onlar Mısır diyarından çıkardığım kullarımdır,köle olarak satılamayacaklardır...Ve senin malın olacak köleye ve cariyeye gelince etrafınızda olan milletlerden, onlardan köle ve cariye alacaksınız...Ve onları kendinizden sonra miras mülk olarak bırakacaksız, daimi kölelerinizi onlardan alacaksınız..." (Levililer, XXV,39-42,44-46)
Son cümleden anlaşıldığı üzere insan üstünde özel mülkiyet ve miras hak olarak tanınıyor. Miras ayrıca Tevrat'ın diğer bablarında daha ayrıntılı bir şekilde hükme bağlanmıştır.
'"Musa onların davasını Rabb'e götürdü. Rabb Musa'ya şöyle; Selafhat'ın kızları doğru söylüyor.Onlar amcalarıyla birlikte miras olarak mülk verecek babalarının mirasını onlara aktaracaksın. İsrailliler'e de ki "Bir adam erkek çocuğu olmadan ölürse mirasını kızına vereceksiniz. Kızı yoksa mirasını kardeşlerine, kardeşleri yoksa amcalarına vereceksiniz. Amcaları da yoksa mirasını bağlı olduğu boyda en yakın akrabasına vereceksiniz. Yakını mirası mülk edinsin. Musa'ya verdiğim buyruk uyarınca İsrailliler için kesin bir kural olacak bu." (Sayılar,XXVII,5-11)
Faizcilik diğer dinlerde olduğu gibi haram ve günah sayılarak yasaklanmıştır lakin bu yasak yalnızca Yahudi'nin Yahudi'den faiz almasında geçerlidir. Yahudi'nin Yahudi olmayandan faiz alması aynı Yahudi olmayandan köle almak gibi caizdir.
"Halkıma,aranızda yaşayan bir yoksula ödünç para verirseniz, ona tefeci gibi davranmayacaksınız. Üzerine faiz eklemeyeceksin." (Çıkış,XXII,25)