Birleşmiş Milletler Antlaşması

From TUİÇ Sözlük
Jump to navigation Jump to search
Representatives-26-.jpg

Birleşmiş Milletler (BM) ; Dünya’nı dengesini, düzenini barışını korumak ve dengelemek , ülkeler arasında ortaya çıkabilecek savaşları engellemek , uluslararası arenada ülkeler arasında sosyolojik, kültürel ortaklığı sağlayabilmek ve ülkeler arasında adaleti sağlamak amacıyla ; 24 Ekim 1945’te , genel merkezi New York olarak kurulmuş bir örgüttür. Bu örgüt 50 ülke ile birlikte , kendi amaçları ile aynı doğrultuda olan , evrensel Birleşmiş Milletler Antlaşmasını imzalamıştır. ‘’Uluslararası Adalet Divan Statüsü, antlaşmanın ayrılmaz bir parçasıdır.’’. Bununla birlikte; ilk zamanlarda 50 olan üye sayısı, zamanla 193 üye sayısına ulaşmıştır. Her yıl üye olan ülkeler ile birlikte görüşmeler, toplantılar yapılmaktadır. Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın önemli bir parçası olan ; Birleşmiş Milletler , birtakım haklara , amaçlara , ilkelere ve Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın temelini oluşturan, katkı sağlayan temel organlara sahiptir.


Birleşmiş Milletler Hakları

Birleşmiş Milletler Hakları, tüm ülkeler için; temel insan haklarını sağlamaya ve korumaya, ülkeler arasında eşitliği ve adaleti sağlamaya, Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın ortaya çıkardığı sorumluluklara , görevlere saygı gösterilmesini sağlamaya, ülkelerin iyi ilişkiler kurmasını desteklemek, ülkelerin birbirine saygılı , hoşgörülü davranmasını sağlamaya çalışmak, ülkeler arası tehdit edebilecek, savaş yaratabilecek ; olayları, durumları veya kuvvetleri ortadan kaldırmaya çalışmak, barışçıl bir ortam yaratmak gibi birçok haklara sahiptir ve bu hakların yaratıcısı, sağlayıcısıdır.

Birleşmiş Milletlerin Amaçları ve İlkeleri

Madde 1

Ülkeler arasında, uluslararası sahada güvenliği ve barışı sağlayabilmek. Ülkelerin birbirleriyle olan ilişkilerinde ortaya çıkabilecek savaş unsurlarını, çatışmaları veya uyuşmazlıkları çözümleyebilmektir.

  • Evrensel dostluğu ve barışı korumak. Ayrıca, ülkelerin kendi kaderlerini kendilerinin karar vermesi ilkesine sadık kalmaya çalışmak.
  • Uluslararası arenada problemleri , uzlaşmacı bir yöntemle çözmeye çalışırken, eşitlik ilkesine dayanarak ,hiçbir şekilde ayrım yapmadan gerçekleştirmeye çalışmak.

Madde 2

1)Örgüt , tüm üyelerinin egemen eşitliği ilkesi üzerine kurulmuştur.’’(Milletler, 1945).

2) Örgütün, tüm üyeleri birbirleri ile oluşabilecek çatışmalarda barışçıl bir yolla çözmek durumundadırlar.

3)Ülkeler birbirleri arasında, örgütün amaç ve ilkelerine uymayacak şekilde davranmamaları gerekmektedir.

4)Birleş Milletler Antlaşmasına üye olan devletler, bu haklara sahip olabilmek için , bu antlaşmanın getirdiği sorumlulukları yerine getirmeleri gerekmektedir.

5)Tüm üye ülkeler, antlaşmanın yaptığı, yapması gerektiği veya yapacağı bütün eylemlerde , Birleşmiş Milletler örgütüne gerekli olan desteği ve yardımı yaparlar.

6) Birleşmiş Milletler Antlaşması, Birleşmiş Miletler örgütüne ; diğer ülkelerin kendi içerisindeki sorunları olaylara veya durumlara asla karışma yetkisi vermez.

Birleşmiş Milletlerin Temel Organları

Genel Kurul

‘’Genel Kurul Birleşmiş Milletlerin bütün üyelerinden oluşur. Her üyenin Genel Kurul’da en çok beş temsilcisi bulunur. ‘’ . Genel kurul, yılda bir toplanarak, oy çoğunluğu ile ülkelerin birlikte karar vermelerini, birçok çeşitli konuyu, meseleyi veya olayı ele alıp konuşabilmesini veya tartışabilmesini sağlar.

Güvenlik Konseyi

‘’ Birleşmiş Milletlerin üyeleri, örgütün hızlı ve etkili hareket etmesini sağlamak için uluslararası barış ve güvenliğin korunmasında başlıca sorumluluğu Güvenlik Konseyine bırakırlar ve bu sorumluluk gereğince görevlerini yerine getirirken Güvenlik Konseyi’nin kendi adlarına hareket ettiğini kabul ederler. ‘’

Ekonomik ve Sosyal Konsey

Birleşmiş Milletlerin kuruluşlarını sosyal ve ekonomik açısında organize eder. Ayrıca, 54 üye ülkesi vardır ve senede iki kez toplantı gerçekleştirirler. Ülkelerin, ekonomi konusunda gelişmesi, insan haklarına değer vermesi, teknoloji alanında fırsatların yayılması, barınma ve aile planlaması gibi sosyolojik konularda da faaliyet gösterir.

Mütevelli Konsey

Konseyin her ne kadar görevi sonlandırılmış olsa da ,ülkelerin kendi kendine ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, yetebilmesi ve kendilerini iyi bir şekilde yönetebilmesi görevini üstlenir.

Uluslararası Adalet Divanı

Birlemiş Milletlerin en önemli organlarından birisidir. Bu organ; Birleşmiş Milletlerin hukuk divanı, yani; yargı organıdır. 15 yargıçtan meydana gelir. Bu yargıçlar farklı ülkelerden oluşturulur. Ülkelerin yargıya getirdiği davalara bakmakla yükümlüdür.

Sekreterlik

Sekreterlik organı; BM’nin organlarına hizmet eder ve organların gerçekleştireceği programları uygular. Organın baş temsilcisi Genel Sekreter'dir.[1]


Hazırlayan: o-staj Uluslararası Hukuk Programı Stajyeri Ayşe Merve Saraçoğlu


  1. Milletler, B. (1945). Birleşmiş Milletler Antlaşması