Siber Terörizm

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte terörizm kendine yeni alanlarda yer bulmaya başlamıştır. Kırsal kesimde veya şehirlerde faaliyetlerini devam ettiren terör örgütleri, bu yeni yarattıkları siber alanda da faaliyet göstermeye başlamışlardır. İnternet ortamında propaganda, sanal saldırı, bilgi toplama gibi faaliyetler sürdüren terör örgütlerinin eylemlerini internet üzerinden yürütme işlemidir. Siber terörizmi diğer internet yoluyla işlenen suçlardan ayıran başlıca fark, suçun mağdurunun devlet olması ya da devlet dışındaki bir yapı olsa bile mağdurun siyasi bir sebepten dolayı mağdur durumunda olmasıdır. [1] Siber terörizm, belirli bir politik ve sosyal amaca ulaşabilmek için bilgisayar veya bilgisayar sistemlerinin bireylere ve mallara karşı bir hükümeti veya toplumu yıldırma, baskı altında tutma amacıyla kullanılmasıdır. Buna ek olarak, Mehmet Özcan’a göre siber terör, yeni yüzyılda terörizmin yeni yüzü olarak yansıyacaktır ki teröristlerin elektronik bir saldırı yaparak bir barajın kapaklarını açabilecekleri, ordunun haberleşmesine girip yanıltıcı bilgiler bırakabilecekleri, kentin bütün trafik ışıklarını durdurabilecekleri, telefonları felç edebilecekleri, elektrik ve doğalgazı kapatabilecekleri, bilgisayar sistemlerini karmakarışık hale getirebilecekleri, vb. ihtimallerine sebep olabilir. [2]Siber terörizm kavramının herkesçe kabul edilmiş ortak bir tanımı bulunmamaktadır bundan kaynaklı bu kavram birçok görüş barındıran açık uçlu bir kavramdır. Klasik anlamda siber terörizm, terör faaliyetlerinin sanal ortamda yapılmasıdır. Terörizmin sanal olarak gerçekleşmesi değil yalnızca siber ortamın, siber terörizm için bir araç olarak kullanılmasıdır. Özellikle Orta Doğu bölgesinden başlayarak dünyanın her köşesine yayılan ve İslam dinini meşruiyet kaynağı belirlemiş terör örgütü grupları, interneti hem siber terörizm için hem de Batı karşıtlığı propagandaları için sürekli kullanmaktadır. Siber terörizm, siyasi mecraya ve kişilere gözdağı vermek, korkutmak ve baskı oluşturmak amacıyla resmi birimlerdeki network sistemlerin özellikle bilgi ve veri tabanlarına yapılan zarar verici saldırıları kapsar. Bir eylemin siber terörizm sınıfına girebilmesi için en azından korku yaratacak kadar hasar yaratması gerekmektedir. Siber terör ölümcül zarara ya da fiziki hasara yol açan, ekonomik kayıplara sebep olan saldırılar olarak tanımlanabilir. [3] Siber terörizmin ekonomik hasar kısmı ulusal banka sistemlerine yapılan saldırılar ve insanların banka hesaplarının ele geçirilmesi ile sağlanır. Devlete ait gizli belgelere siber terörizm yoluyla ulaşılması ve resmi internet sitelerinin çökertilmesi ise olayın siyasi tehdit boyutunu ifade eder.

Siber terörizm 5 önemli nokta çerçevesinde tanımlanabilir. Bunlardan ilki, hedeftir. Siber terörizmin yöneldiği hedef değişkenlik gösterebilir. Bu ülkenin askeri gücü, halk, şirketler veya hükümet olabilir. İkinci nokta ise siber terörizmin hangi sebeplerle gerçekleştiğidir. Bu sebepler dini, politik, sosyal veya ideolojik gibi sebepler olabilir. Üçüncü olarak, siber terörizmde hangi araçların kullanıldığıdır. Kullanılan araçlar ise bilgisayar, iletişim ağları ve teknolojisidir. Dördüncü nokta ise saldırı sırasında veya saldırı sonrasında gerçekleşen zararların etkileridir. Örneğin; insanlara ya da şirketlere ait varlıkların teröristlere ait hesaplara geçirilmesi gibi verilen zararla oluşan etkidir. Son nokta elde edinmek istenen amaçtır. Bu amaçlar da sebepler gibi politik, dini ve askeri olarak şekillenir.[4]

Siber Terörizm Örnekleri

Terör örgütleri, protesto amaçlı olarak devlete ait internet sitelerini elektronik posta saldırısı ile sitelere erişimi engellemeye çalışır. Terör örgütleri ve internet arasındaki ilişkiye verilebilecek örnekler, ABD’nin Irak’ı işgaliyle başlayan savaş sürecinde karşımıza çıkmaktadır. İşgal sırasında terör örgütleri tarafından kaçırılan kişilerin görüntüleri örgütlere ait internet siteleri aracılığıyla dünyaya servis edilmiştir.[5]

Siber terörizmin fiziksel saldırı olarak değil psikolojik saldırı amacıyla da kullanıldığı ve bu bağlamda siber terörizmin propaganda saldırılarıyla ilgili olduğu birçok örnek vardır. Bunlardan biri hatta ilki denebilecek örnek; 1996 yılında Peru’da Japon Büyükelçiliğine saldırarak diplomatik, askeri ve siyasi personelin rehin alan terör örgütünün ABD ve Kanada’da bulunan sempatizanları tarafından örgütün faaliyetlerinin açıkça desteklendiği birçok site kurulmuştur. Bu sitelerde propaganda faaliyetleri ve eyleme destek örgütlenmeleri ile birlikte ayrıca örgütün Japonya Büyükelçiliği’ne de saldırı planları yayınlanmıştır. [6]

11 Eylül saldırıları ise siber terörizm kapsamında gerçekleşmemiş olmasa bile Pentagon’un güvenlik şifrelerinin kırılması ve düşen uçaklarda pilotlardan verilen kaçırılma sinyallerinin engellenmesi gibi durumlar siber ağın ve teknolojik sistemlerin saldırıların önlenmesinde ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. [7]


Siber Terörizm Saldırılarının Sınıflandırılması

  • Saldırı: Siber teröristin temel amacı bir ağa erişerek bilgi elde etmek veya sistemdeki bilgilerin değiştirilerek diğer tarafa karşı avantaj sağlamaktır. Bu bilgiler gizli hükümet bilgileri veya kişisel bilgiler olabilir.)
  • Tahribat: Asıl amaç bilgisayar sistemlerini yok etmek veya zarar vermektir. 2007 Estonya saldırıları bu kategoriye örnek gösterilebilir.
  • Dezenformasyon: Günümüzde hem uluslararası alanda hem de ulusal kapsamda çok fazla tercih edilen saldırı türüdür. Bu tip saldırıların amacı söylentiler aracılığıyla hedef ülkenin içerisinde korku ve kaos ortamı yaratmaktır.
  • Hizmet Dışı Bırakma: Bu saldırıların amacı ise çevrimiçi bilgisayar sistemlerini ele geçirip hizmette aksama yaratmak veya tamamen bir hizmet dışı bırakmaktır.
  • Web Sitelerini Değişikliğe Uğratmak: Bu tip saldırılarda amaç web sitelerini bozmak veya bile bile değişikliğe uğratmaktır. Temel amaç, web sitesi içerisinde yer alan bilgilerin tahrif edilerek terör örgütlerinin propagandasını yapmak için uygun hale getirmektir.[8]


Hazırlayan: Arzu Işık

  1. Tezcan, Ö. (2006). “Siber Terörizm Bağlamında Türkiye’ye Yönelik Faaliyet Yürüten Terör Örgütlerinin İnternet Sitelerine Yönelik Bir İçerik Analizi”. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  2. Özcan, M. (2002). “Siber Terörizm ve Ulusal Güvenlik: İnternet ve Hukuk”, İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  3. Alnıak, O. (2004). Siber Terörizm Raporu, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi.
  4. Şimşek, M. (2016). Terörizm: Kavramsal Bir Çalışma, Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi.
  5. Tezcan, Ö. (2006). “Siber Terörizm Bağlamında Türkiye’ye Yönelik Faaliyet Yürüten Terör Örgütlerinin İnternet Sitelerine Yönelik Bir İçerik Analizi”. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  6. Bural, B. E. (2020). Terörizm Sözlüğü Siber Terörizm Nedir?, Global Savunma.
  7. Tezcan, Ö. (2006). “Siber Terörizm Bağlamında Türkiye’ye Yönelik Faaliyet Yürüten Terör Örgütlerinin İnternet Sitelerine Yönelik Bir İçerik Analizi”. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  8. Erendor, M. E. (2016). Risk toplumu ve refleksif modernleşme çerçevesinde siber terörizm: Tanımlama ve tipoloji sorunu, Cyberpolitik Journal.