"MIKTA" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
14. satır: 14. satır:
  
  
'''Büyük Güçler''' olarak adlandırdığımız devletler, küresel sistemde oldukça etkili olmaktadırlar. Ekonomik, coğrafik, askeri, kültürel anlamda gelişmiş olan bu devletler, bazı durumlarda devletlerarasında ara buluculuk faaliyetleri yürütebilmektedirler. Bu devletlere en büyük Amerika Birleşik Devletleri'dir. İsrail hükümeti ve Filistin Kuruluş Örgütü arasında 1993 yılında imzalanan [[Oslo Antlaşması]]'na öncülük etmiştir. Bunun yanı sıra ABD, diğer ülkeleri etkilemekle kalmayıp uluslararası örgütleri de etkileyebilmektedir.  
+
'''Büyük Güçler''' olarak adlandırdığımız devletler, küresel sistemde oldukça etkili olmaktadırlar. Ekonomik, coğrafik, askeri, kültürel anlamda gelişmiş olan bu devletler, bazı durumlarda devletlerarasında ara buluculuk faaliyetleri yürütebilmektedirler. Bu devletlere en büyük Amerika Birleşik Devletleri'dir. ABD, İsrail hükümeti ve Filistin Kuruluş Örgütü arasında 1993 yılında imzalanan [[Oslo Antlaşması]]'na öncülük etmiştir. Bunun yanı sıra ABD, diğer ülkeleri etkilemekle kalmayıp uluslararası örgütleri de etkileyebilmektedir.  
  
  
'''Orta Güçler''' kavramı ise bölgesel bağlamda etkili olan devletler /için söylenmektedir. Orta ölçekli güce sahip olan devletler, küresel bağlamda büyük güçler kadar etkin bir rol oynayamamaktadırlar. Bu kategoriye her kıtadan girebilecek birçok ülke vardır.
+
'''Orta Güçler''' kavramı ise bölgesel bağlamda etkili olan devletler /için söylenmektedir. Orta ölçekli güce sahip olan devletler, küresel bağlamda büyük güçler kadar etkin bir rol oynayamamaktadırlar. Bu kategori için verilebilecek en iyi örnek MIKTA ülkeleridir. MIKTA'nın amacı, bölgeler arası dayanışmayı artırmak, küresel yönetişimi teşvik etmek ve bölgeselcilik çabalarını tamamlamak için gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında köprü görevi görmektir. <ref>http://www.mikta.org/about/vision.php</ref>
 +
 
 +
Orta güçteki ülkeler ve MIKTA ülkelerinin hepsi [[G-20]]'nin içerisinde bulunmaktadır. Büyük güçlerin kendileri kadar güçlü olmayan ülkeler ile birlikte işbirliği içerisinde olup G-20'yi kurmalarının sebebi ise global ekonomiye yönetmek için sadece güçlü ülkelerle aynı masada oturmanın yeterli olmamasıdır.
 +
 
 +
MIKTA ülkeleri aşağıda yer alan müşterek hususlar üzerinden dikkatleri çekmiştir;
 +
 
 +
* Bölgelerinde aktif rol üstlenmeleri,
 +
* Gelişmekte olan ülke statüsünde bulunmaları,
 +
* Açık ekonomik model yapısını benimsemiş olmaları,
 +
* (Farklı yönetim biçimlerine rağmen) çoğulcu bir sistemle yönetilmiş olmaları.
 +
* G20 içerisindeki (gelişmiş ve gelişmekte olan) ekonomiler arasında diplomatik, coğrafi ve siyasi açılardan köprü görevi görmeleri. <ref>Ö. Tüfekçi & F. Kırbaşoğlu, “Avrupa Birliği’nin Yükselen Güçler Politikası: BRICS ve MIKTA Ülkelerinin Meydan Okumaları”, (Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Dergisi, 2020)</ref>
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
Hazırlayan: Dilek Keçeci
 +
{{Kaynakça}}

06.32, 31 Mayıs 2021 tarihindeki hâli

MIKTA.jpg

Gayriresmi bir kuruluş olan MIKTA, Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya tarafından 25 Eylül 2013 yılında kurulmuştur. Kuruluşunun temelleri ise aynı tarihte gerçekleşen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu genel görüşmeleri kapsamında bir araya gelen Dışişleri Bakanları’nın düzenlediği toplantı olmuştur. MIKTA’nın toplantıları, Dışişleri Bakanları düzeyinde gerçekleşmekte olup yılda üç defa bir araya gelmektedirler. MIKTA’da Dönem Başkanlığı sistemi bulunmaktadır ve her sene bu başkan değişmektedir. 2021 senesinde bu görevi Avustralya üstlenmektedir. MIKTA’da dikkat çeken nokta ise üye devletlerin her birinin farklı kıtalardan olmasıdır. MIKTA ülkelerinin hepsi aynı zamanda G-20 ülkesidir.

Orta Güç Kavramı ve MIKTA

Devletler sahip oldukları değerlere ve küresel sistemdeki etkilerine göre:

  • Büyük Güçler - Great Powers
  • Orta Güçler - Middle Powers
  • Küçük Güçler - Small Powers olarak sınıflandırılmaktadırlar.


Büyük Güçler olarak adlandırdığımız devletler, küresel sistemde oldukça etkili olmaktadırlar. Ekonomik, coğrafik, askeri, kültürel anlamda gelişmiş olan bu devletler, bazı durumlarda devletlerarasında ara buluculuk faaliyetleri yürütebilmektedirler. Bu devletlere en büyük Amerika Birleşik Devletleri'dir. ABD, İsrail hükümeti ve Filistin Kuruluş Örgütü arasında 1993 yılında imzalanan Oslo Antlaşması'na öncülük etmiştir. Bunun yanı sıra ABD, diğer ülkeleri etkilemekle kalmayıp uluslararası örgütleri de etkileyebilmektedir.


Orta Güçler kavramı ise bölgesel bağlamda etkili olan devletler /için söylenmektedir. Orta ölçekli güce sahip olan devletler, küresel bağlamda büyük güçler kadar etkin bir rol oynayamamaktadırlar. Bu kategori için verilebilecek en iyi örnek MIKTA ülkeleridir. MIKTA'nın amacı, bölgeler arası dayanışmayı artırmak, küresel yönetişimi teşvik etmek ve bölgeselcilik çabalarını tamamlamak için gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında köprü görevi görmektir. [1]

Orta güçteki ülkeler ve MIKTA ülkelerinin hepsi G-20'nin içerisinde bulunmaktadır. Büyük güçlerin kendileri kadar güçlü olmayan ülkeler ile birlikte işbirliği içerisinde olup G-20'yi kurmalarının sebebi ise global ekonomiye yönetmek için sadece güçlü ülkelerle aynı masada oturmanın yeterli olmamasıdır.

MIKTA ülkeleri aşağıda yer alan müşterek hususlar üzerinden dikkatleri çekmiştir;

  • Bölgelerinde aktif rol üstlenmeleri,
  • Gelişmekte olan ülke statüsünde bulunmaları,
  • Açık ekonomik model yapısını benimsemiş olmaları,
  • (Farklı yönetim biçimlerine rağmen) çoğulcu bir sistemle yönetilmiş olmaları.
  • G20 içerisindeki (gelişmiş ve gelişmekte olan) ekonomiler arasında diplomatik, coğrafi ve siyasi açılardan köprü görevi görmeleri. [2]



Hazırlayan: Dilek Keçeci

  1. http://www.mikta.org/about/vision.php
  2. Ö. Tüfekçi & F. Kırbaşoğlu, “Avrupa Birliği’nin Yükselen Güçler Politikası: BRICS ve MIKTA Ülkelerinin Meydan Okumaları”, (Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Dergisi, 2020)