Dijital Göç Ekolojisi
DİJİTAL GÖÇ EKOLOJİSİ / DIGITAL MIGRATION ECOLOGY
İnsanlık tarihi boyunca toplumlar bir önceki nesilden her zaman ekonomik, sosyal ve kültürel olarak farklı olmuştur. Bu farklılığı yaratanlardan bir tanesi de teknolojinin gelişip hayatlarımıza yenilikler getirmesidir. Teknolojinin gelişimi ile birlikte günümüzde çoğu bireyin çalışma ortamı değişmiş, klasik çalışma saati olan dokuz- beş çalışmanın da ötesine geçilmiştir. İnsanlar artık hiçbir mekâna ve zamana bağlı olmadan sadece bilgisayar ve internet bağlantısı ile dünyanın farklı yerlerinden iş alabilir ve hatta dünyayı gezerken bile çalışabilir. Böylelikle iletişim ağlarının geniş bir alana yayılması ve bu iletişim ağlarına ulaşma imkânının günden güne kolaylaşması, bilginin paylaşılma ve üretilme hızını da arttırmaktadır. Bütün bu değişimlerin bir sonucu olarak “dijital insan” kavramı, günümüz dünyasında bilgiye her an erişebilen, bilgiyi yarattığını söyleyen Dijk, dijitalleşme ile birlikte ortaya çıkan bu yeni toplum tipini “Dijital Toplum” olarak adlandırır.[1]
Dijital topluma geçişin en göze çarpan yönü, bilgisayar, cep telefonu ve internet gibi bilgi ve iletişim teknolojilerinin artan rolüyle bağlantılı olması ve aynı kolektif bir üretim ile destek sunan bir kültürün parçası olarak önemli bir hâle gelmesidir.[2] İnternetin teknoloji tabanlı sunduğu bu değişimin, alışılmış usullerimizi değiştirerek adeta yeni bir toplum aynı zamanda toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel tüm yapılarda meydana gelen köklü değişimleri içermesidir.[3] Bireyler de refah içinde yaşamayı istemek, ülkelerindeki iç savaş, artan işsizlik oranı gibi sebeplerden dolayı göç ederler. Dijitalleşme ve göç farklı iki kavram gibi görünse de aslında her ikisi de bir “yer değiştirme eylemi”[4] şeklinde değerlendirilmektedir. Aynı zamanda göç ifadesinin “insanların toplumsal ve/veya zihinsel olarak yer değiştirmesini sağlamak sahte kimliklerle ilişkisi, yenidünyaya aidiyeti, uyku ve değişim, değişikliklerin benimsenmesi ve çoğalması, kültürlerarası etkileşim gibi çok gidişatlı olduğunu” da belirtmesi gerekmektedir.[5]
Marc Prensky, dijital teknolojilerin de gelişimi ile birlikte doğal insanlar ile internet ve teknolojinin içine doğmuş insanlar arasındaki ayrımı “dijital göçmenler ve dijital yerliler “ olarak adlandırır.[6]Dijital yerliler, hiçbir zaman ve mekân ayrımı gözetmeksizin istedikleri her yerden teknolojiye ulaşabildikleri için ve hatta teknolojinin gelişimi ile birlikte doğdukları için çok kolay elektronik ortama uyum sağlayabilir ve aynı anda tek bir cihazdan birçok iş yapabilir. 21. yüzyılın dijital çağında olan dijital yerliler, ağ kuşağı, milenyum çocuklar ve siber çocuklar gibi isimlerle adlandırılırlar. Mekândan özgürce yaşam tarzını internet bağlantısı ile sürdürürler. Dijital göçmenler ise sonradan hayatlarına giren bu dijital yaşama alışmaya çalışırken zorlanmaları ve verimli kullanamamaları ile dikkat çekmektedir. 1980 yılından önce doğmuş olan dijital göçmenlerin çoğu bilgiye ulaşmak, hayatlarını kolaylaştırmak ve gelişen dünyaya adapte olmaya çalışırken de bu sebeple zorlanmaktadır.[7] Dijital göçmenler ve dijital yerliler arasında bu farklılıklar da olsa onları birleştiren olgu dijitalleşmenin artık hayatımızın vazgeçilmezi olduğudur.
Sonuç olarak dijital bir dünyaya geçiş ile değişen yaşam tarzlarının kuşaklar arasında da bir ayrım yaratmış olduğu gerçeği elzemdir. Bireylerin de bulundukları yerden zorunlu ya da isteyerek ayrılması gittikleri yere adapte olmaya çalışırken bir yandan da işlerini dijital dünyaya taşımaları günümüzde artık normal karşılanmaktadır. Bu sebeple dijitalleşmenin göç için yarattığı rahatlık birçok insanı cezbetmekte ve her geçen gün dijital göçebelerin sayısı artmaktadır.
HAZIRLAYAN: İrem Keskin Göç Çalışmaları o-Staj Programı
KAYNAKÇA
[1] Dijk, Jan van. Ağ Toplumu. Kafka Yayınevi, 2016.
[2] Bakır, Aziz Mücahit, Bilal Yıldız. “Dijital Göç Ve Tüketim”.
https://www.researchgate.net/profile/Aziz-Bakir-2/publication/366385906_DIJITAL_GOC_VE_TUKETIM/links/639e1b7a024dc52c8a299c98/DIJITAL-GOeC-VE-TUeKETIM.pdf
[3] Ağaç Sucu, Semra, Uğur Gündüz. Kitlelerin Yeni Göç Mekânları Olarak Sosyal Medya ve Sanal Göç İlişkisi. International Journal of Cultural and SocialStudies (IntJCSS). 5/2 (2019):466-490.
[4] Göç Terimleri Sözlüğü https://publications.iom.int/system/files/pdf/iml31_turkish_2ndedition.pdf
[5] Ağaç Sucu, Semra, Uğur Gündüz. Kitlelerin Yeni Göç Mekânları Olarak Sosyal Medya ve Sanal Göç İlişkisi. International Journal of Cultural and Social Studies (IntJCSS). 5/2 (2019):466-490.
[6]Gül, Mehmet."Dijital Yerliler Ve Dijital Göçmenlerde Sosyal Medya Kullanımı", The Journal of Social Sciences. 7/3 (2016) : 335-347.
[7] Prensky, Marc. “Digital Natives, Digital Immigrants”.MCB University Press. 9/5:3-10.