Arap Birliği

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Arap Birliği (Arapça: جامعة الدول العربية Jāmiʻat ad-Duwal al-ʻArabiyya) veya Arap Ligi (Arapça: الجامعة العربية al-Jāmiʻa al-ʻArabiyya), 22 Arap ülkesinin üye olduğu milletler arası bir örgüttür.22 Mart 1945 tarihinde kurulmuştur,merkezi Kahire'dedir.

Örgütün amacı; Arap ülkeleri arasındaki işbirliği ve dayanışmayı güçlendirmek ve Arap dünyasını ilgilendiren konularda ortak tutum geliştirmektir.

Üye Ülkeler: Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Cezayir, Cibuti, Fas, Filistin, Irak, Katar, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Mısır, Moritanya, Oman, Somali, Sudan, Suriye (üyeliği askıya alınmıştır), Suudi Arabistan, Tunus, Ürdün ve Yemen.

Arap Ligi (AL) olarak adlandırılan Arap Devletleri Ligi, Arap ülkeleri arasındaki işbirliği ve dayanışmayı güçlendirmek ve Arap dünyasını ilgilendiren konularda ortak tutum geliştirmek amacıyla 22 Mart 1945 tarihinde Ürdün, Suudi Arabistan, Suriye, Irak, Lübnan, Mısır ve Yemen tarafından kurulmuştur.

AL, zaman içinde İsrail-Filistin ihtilafının çözümü, Lübnan’daki iç savaşın sona erdirilmesi, Irak’taki gruplar arasında uzlaşı sağlanması gibi konularda aktif rol oynamaya gayret etmiştir. Lübnan’da iç savaşı sona erdiren Taif Anlaşması’nın (1989) imzalanmasında Arap Ligi’nin katkısı olmuştur. Ayrıca, İsrail’in 1967 öncesi sınırlara dönmesi karşılığında tüm Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeleri esasına dayanan Arap Barış Planı da 2002 yılında Beyrut’ta toplanan AL Zirvesi’nde benimsenmiştir. AL, dönemsel olarak gerçekleştirdiği Arap Barış Girişimi İzleme Komitesi toplantıları aracılığıyla süreci takip etmeye devam etmektedir. [1]

Arap Ligi daha çok Filistin sorununun ele alındığı bir platforma dönüşmüştür.[2]


  1. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı.http://www.mfa.gov.tr/arap-ligi.tr.mfa adresinden 26.02.2018 tarihinde erişilmiştir.
  2. Efegil, E. (2012). Ortadoğu Ülkelerinin Dış Politikalarını Belirleyen Unsurlar. Middle Eastern Analysis/Ortadogu Analiz, 4(47).