Angela Davis

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Eğitimci ve aktivist Angela Davis (1944-), 1970'lerin başında siyasi olarak suçlanan bir cinayet davasına karışmasıyla tanındı. Birmingham, Alabama'da ayrı yetiştirilmesinden etkilenen Davis, Kara Panterlere ve Komünist Parti'nin tamamen siyah bir şubesine genç bir kadın olarak katıldı. UCLA'da profesör oldu, ancak siyasi bağları nedeniyle yönetimin gözünden düştü. Davis, hapisteki siyah radikal George Jackson'ın başarısız kaçış girişimine yardım etmekle suçlandı ve 1972'de beraatinden önce kabaca 18 ay hapis yattı. Seyahat ve ders vererek zaman geçirdikten sonra, Davis okul hayatına profesör olarak döndü ve birkaç kitap yazdı.

Angela Yvonne Davis en çok radikal bir Afrikalı Amerikalı eğitimci ve medeni haklar ve diğer sosyal konular için aktivist olarak bilinir. 26 Ocak 1944'te Birmingham, Alabama'da ilkokul öğretmeni ve servis istasyonu sahibi olan Sallye ve Frank Davis'in çocuğu olarak dünyaya geldi.

Davis, ırksal önyargıları genç yaşlardan biliyordu; Birmingham'daki mahallesi, Ku Klux Klan'ın hedeflediği evlerin sayısı nedeniyle "Dinamit Tepesi" olarak adlandırıldı. Davis ergenlik çağında polis tarafından dağıtılan ırklar arası çalışma grupları düzenledi. Ayrıca, 1963'te Birmingham kilisesinin bombalanmasında öldürülen genç Afro-Amerikan kızlardan birkaçını da tanıyordu.

Angela Davis daha sonra kuzeye taşındı ve Herbert Marcuse ile felsefe okuduğu Massachusetts'teki Brandeis Üniversitesi'ne gitti. 1960'ların sonlarında Kaliforniya Üniversitesi, San Diego'da yüksek lisans öğrencisi olarak, Kara Panterler de dahil olmak üzere birkaç gruba katıldı. Ancak zamanının çoğunu Komünist Partinin tamamen siyahlardan oluşan kolu olan Che-Lumumba Kulübü'nde çalışarak geçirdi.

Los Angeles, Kaliforniya Üniversitesi'nde öğretmenlik yapmak üzere işe alınan Angela Davis, komünizmle olan ilişkisi nedeniyle okul yönetimiyle sorun yaşadı. Onu kovdular, ancak mahkemede onlarla savaştı ve işini geri aldı. Davis, sözleşmesi 1970'te sona erdiğinde hala ayrıldı.

Akademi dışında, Angela Davis, Soledad kardeşler olarak bilinen Soledad Hapishanesi'ndeki üç hapishane mahkumunun güçlü bir destekçisi haline gelmişti (akraba değildi). Bu üç adam - John W. Cluchette, Fleeta Drumgo ve George Lester Jackson - birkaç Afrikalı Amerikalı mahkum başka bir gardiyan tarafından bir kavgada öldürüldükten sonra bir gardiyan öldürmekle suçlandı. Bazıları, bu mahkumların cezaevindeki siyasi çalışmalar nedeniyle günah keçisi olarak kullanıldığını düşünüyordu.

Jackson’ın Ağustos 1970’deki duruşması sırasında, Jackson’ın kardeşi Jonathan, kardeşiyle değiştirebileceği rehineleri talep etmek için mahkeme salonuna girdiğinde bir kaçma girişimi yapıldı. Jonathan Jackson, Yüksek Mahkeme Yargıcı Harold Haley ve iki mahkum, çıkan çatışmada öldürüldü.

Angela Davis, cinayet de dahil olmak üzere olayda yer aldığı iddiasıyla çeşitli suçlamalarla gündeme getirildi. Saklandı ve iki ay sonra yakalanmadan önce FBI'ın "En Çok Aranan" larından biri oldu. Duruşmada kullanılan iki ana kanıt vardı: kullanılan silahlar ona kayıtlıydı ve bildirildiğine göre Jackson'a aşıktı. Davası uluslararası basının dikkatini çekti ve yaklaşık 18 ay hapiste kaldıktan sonra Davis Haziran 1972'de beraat etti.

Angela Davis, seyahat ederek ve ders vererek zaman geçirdikten sonra öğretmenliğe geri döndü. Bugün, Santa Cruz'daki California Üniversitesi'nde profesör olarak bilinç tarihi üzerine dersler veriyor.

Eserleri: Davis, Women, Race ve Class (1980), Blues Legacies ve Black Feminism: Gertrude Ma Rainey, Bessie Smith ve Billie Holiday (1999), Are Prisons Obsolete? (2003), Demokrasi Kaldırılması: İmparatorluğun Ötesinde, Hapishaneler ve İşkencenin (2005), Özgürlüğün Anlamı: Ve Diğer Zor Diyaloglar (2012) ve Özgürlük Sürekli Bir Mücadeledir: Ferguson, Filistin ve Bir Hareketin Temelleri (2016)

Kaynakça: History web sitesinden çevrilmiştir

Aslına bakmak için: https://www.history.com/topics/black-history/angela-davis

https://www.youtube.com/watch?v=bzQkVfO9ToQ -----> Angela Davis'in Ana akım Feminizmi eleştirdiği konuşması