2.Dalga Feminizm

From TUİÇ Sözlük
Jump to navigation Jump to search

Feminist hareket olarak bilinen kadın hakları hareketinin ikinci dalgası, 1960’ların başında başlayan ve 1970’lerin sonlarına kadar süren bir feminist eylem dönemini ifade etmektedir. Feminizmin ikinci dalgası, konsepti genişleterek daha kapsayıcı bir hale gelmek için çabalamıştır. [1]. Dalga feminizm dönemde yaşanan siyasi olay ve eşitsizliklere yönelmiştir. Bu eşitsizliklerden yola çıkıp konu genişletilerek,  kadını yine tek olarak ele alarak, diğer sorunlarını çözmeye yönelmiştir. Biyolojik farklılıklar açısından kadının konumu; cinsel şiddet, üreme ve özgürlük gibi konular yönüyle de tartışılmıştır. Anayasal haklar ve vatandaşlık hakları bu dönemde konuşulmaktadır.

Kadın hareketinin cinsel özgürleşme çerçevesinde kadın cinselliği ve doğurganlık arasındaki eşitsizlikleri vurgulama mücadelesi bu zaman diliminde gerçekleşir. Aynı zamanda, toplumsal cinsiyet normlarının yıkılması gerekliliği ve cinsiyet üstünlüğünün herhangi bir şekilde tartışılmasından kaçınma, dönemin savunucu ilkeleri arasındaydı.İkinci dalgada kadınlar, bedenlerinin bağımsızlığını savundular ve kürtaj ve kendi bedenleri üzerinde söz sahibi olma hakkını talep ettiler. Bazı batı ülkelerinde doğum kontrol yöntemleri yasal hale getirildi.

Üçüncü dalga feminizmin oluşmasının temel sebebi ikinci dalganın bazı sorunlara yeterli cevabı verememesindedir. Siyahi ve lezbiyen feministler, bu yetersizlikleri göstermek, mevcut kuramların yetersizliğini öne sürmek için çalışmalar yürütmüşlerdir. Aslında ikinci dalga feminizm bu aşamada ‘batılı’ veya ‘renk körü’ olarak nitelendirilebilir çünkü kadını tek bir kadın olabileceği doğrultusunda, biyolojik olarak ele almıştır. [2],  2. Dalga feminizmi, ‘beyaz öncülüğünde olması, siyahi kadınların dünya görüşünü marjinalize etmesi, Amerika özelinde yoğunlaşması’ yönlerinden eleştirmiştir. İkinci dalga feminizmde yer alan feminizim kolları radikal, liberal, kültürel ve sosyalist feminizmdir.

         Diğer bir kavram ise radikal feministler tarafından sunulan ‘kız kardeş’ kavramı. Bütün kadınların ‘kız kardeş’ ve ‘bir’ olması fikri sonradan kadınlar arasındaki farklılık ve ayrımcılıkları göz ardı ettiği gerekçesiyle eleştirilmiş.[3]

Diğer bir kavram ise yine radikal feminizmden gelen ‘kişisel olan politiktir’ sloganı. Bu slogan, daha öncesinde kişisel alan olarak görülen deneyimlerin politik olduklarını savunmuştur. [4]


Hazırlayan: o-Staj Siyaset Bilimi Programı Stajyeri Damla ORTAK

Kaynakça

  1. Taş, Gün. 2016. “Feminizm Üzerine Genel Bir Değerlendirme: Kavramsal Analizi, Tarihsel Süreçleri ve Dönüşümleri.” Dergi Park 3, no. 5 (Mayıs): 13.
  2. 2. Thompson, Becky. “Multiracial Feminism: Recasting the Chronology of Second Wave Feminism.” Feminist Studies 28, no. 2 (2002): 337–60. https://doi.org/10.2307/3178747.
  3. 3. Sarıgöl, Pınar. ‘Kesişimsellik Teorisi ve Farklılıkların Feminizmi’. Journal of Human Studies vol:3 (2020): 336-337
  4. 4. NACHESCU, VOICHITA. “Radical Feminism and the Nation: History and Space in the Political Imagination of Second-Wave Feminism.” Journal for the Study of Radicalism 3, no. 1 (2009): 29–59. http://www.jstor.org/stable/41887617.