Yumuşak Güç
YUMUŞAK GÜÇ
Tanımı
1980’li yılların sonunda, Uluslararası İlişkiler teorisyeni Joseph Nye tarafından kullanılan “Yumuşak Güç”, yani “Soft Power” terimi, “bir devletin, diğer bir devlet üzerinde güç veya zor kullanmadan, bu devlete istediğini yaptırabilme yeterliği” olarak açıklanmaktadır.
Yumuşak Güç kavramı sadece zayıf devletlere has bir kavram olarak anlaşılmamalıdır. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri için yumuşak güç; bu ülkeye giden yabancı öğrenci sayısı, gerçekleştirilen öğrenci ve öğretim elemanı değişimleri, tüm dünyada tüketilen, modernlik, açıklık, bireyselcilik, özgürlük gibi Amerikan medya ürünleri, kültür, spor olarak belirtilebilir. Yine İran için yumuşak güç; İran’ın tarihi geçmişi ve kültürü olabilir.
Joseph Nye’a göre uluslararası arenada başarılı olmak isteyen devletler, hem Sert Güce (Hard Power), hem de Yumuşak Güce (Soft Power) ihtiyaç duymalıdırlar. Yani hem diğer devletlere bir şey yaptırabilecek zorlayıcı güce sahip olup; hem de diğer devletlerin uzun dönem tercihlerini şekillendirebilecek kültür, fikir ve değerler gibi olgulara sahip olmalıdırlar. Başka bir cümleyle anlatmamız gerekirse devletler, başarılı olabilmek için savaş kazanmanın yanında, burada yaşayan insanların zihinlerini ve kalplerini de kazanmalıdırlar. En azından ideal bir Dünya modeli için durumun böyle olması gerektiği söylenebilir, yani Yumuşak Güç, iyi ve ikna edici eylemleri bir araya toplayabilen güçtür.