"Thomas Hobbes" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
9. satır: 9. satır:
 
Konuyla İlgili Ek Videolar:
 
Konuyla İlgili Ek Videolar:
  
1. [https://youtu.be/9i4jb5XBX5s Thomas Hobbes]
+
'''1.''' [https://youtu.be/9i4jb5XBX5s Thomas Hobbes]
2. [https://youtu.be/N2LVcu01QEU Thomas Hobbes and John Locke]
+
 
3. [https://youtu.be/Y3S1uqgGfB4 Thomas Hobbes: The Sovereign State]
+
'''2.''' [https://youtu.be/N2LVcu01QEU Thomas Hobbes and John Locke]
 +
 
 +
'''3.''' [https://youtu.be/Y3S1uqgGfB4 Thomas Hobbes: The Sovereign State]
  
  
 
{{Kaynakça}}
 
{{Kaynakça}}

21.40, 30 Mart 2021 tarihindeki hâli

Thomas Hobbes.jpg

Klasik Realizm'in temellerini oluşturan Thomas Hobbes, 1588-1679 yılları arasında yaşamış İngiliz filozofudur. Hobbes'a göre, hayatın korunması ve sürdürülmesinin insanın temel amacıdır. Ona göre insanların kendi varlıklarını koruma yaklaşımının iki sonucu vardır. İnsanlar kendi çıkarlarını korumak için diğer insanlara karşı saldırgan davranabilir ya da barışı koruyan kurumlar oluşturma yoluna gidebilirler. Bu kurum, Hobbes için devlettir. Bunlardan hangisinin geçerli olacağını belirleyecek olan tek şey, insanın kendi ahlakıdır; kendilerini iyi düzenlenmiş bir toplum içinde mi yoksa bir doğa hali içinde mi bulmak isteyeceğidir.

Hobbes, Leviathan adlı eserinde devleti mutlak güç ve yetkilere sahip bir egemen bir yapı olarak tanımlar. Hobbes’a göre devlet, insanların korunmaları için sözleşmeyle meydana getirilmiş yapay bir yaratık olup, onun siyaset felsefesindeki çıkış noktası doğal insandır. Ona göre insanların doğal yaşama halindeyken, yani devlet olgusu henüz oluşmamışken, cehennem hayatı içindeydiler. Eşit ve özgür olan insanlar birbirleriyle sürekli bir savaş içinde olduklarını öne süren filozof, böyle bir çatışma durumunda gelişme ve uygarlığın ilerlemesinin beklenemeyeceğini söylemiştir. Buradan çıkışın tek yolu, insanların bir sözleşmeyle kendi sınırsız özgürlüklerine son vermeleri, bir üçüncü lehine haklarından vazgeçmeleridir. [1]

İnsan doğası konusunda kötümser bir görüş vardı. Güçlü, merkezi bir siyasi otoriteye sahip olmanın gerekliliğini vurgulamaktadır. Realizme önemli bir kavram olan güvenlik ikilemi kavramını kazandırmıştır. Buna göre güvenlik ikilemi, bir devletin kendi güvenliğine yönelik yapacağı askeri yatırımların başka devletler tarafından saldırıya hazırlık şeklinde tehdit olarak görülmesidir. Uluslararası sistemin yapısı anarşi olduğu için devletler kendi kendilerini korumakla yükümlü ve devletler arasında düzeni sağlayacak bir dünya hükümeti bulunmamaktadır. Yine sistemin anarşikliğinden dolayı devletlerin güç dengesi şeklinde davranacağını savunur. Böylece herhangi bir devlet güçlenmeye başladığında diğer devletler onu dengeleme yolunu kullanacaktır.

Konuyla İlgili Ek Videolar:

1. Thomas Hobbes

2. Thomas Hobbes and John Locke

3. Thomas Hobbes: The Sovereign State


  1. A. Yanmaz, "Thomas Hobbes", (TUİÇ Akademi, 2014)