Stephen Castles

TUİÇ Sözlük sitesinden
BurakYalim (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 13.57, 2 Kasım 2023 tarihli sürüm (New)
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

1944’te Sydney, Avustralya’da dünyaya gelen Stephen Castles, göç ve kalkınma alanına yaptığı önemli katkılarla tanınan İngiliz-Avustralyalı göç kuramcısıdır. 8 Ağustos 2022 tarihinde, 77 yaşında vefat eden Castles uluslararası göç ve politika çalışmaları üzerinde silinmez bir iz bırakmıştır. Türkiye’de de özellikle Göçler Çağı kitabı ile tanınan Castles’ın görüşleri ve araştırmaları, göçün dinamiklerini ve toplumlar üzerindeki etkisini anlama biçimimizi şekillendirmeye devam etmektedir.

Eğitimi ve Kariyer Hayatı

Avustralya'da doğmasına rağmen İngiltere'de büyüyen Castles''ın göç uzmanı olarak ilk dönemi Avrupa merkezli olmuştur. Castles, 1986'dan itibaren Avustralya'daki Wollongong Üniversitesi'nde Çokkültürlü Çalışmalar Merkezi Direktörü olarak görev yapmıştır. Ocak 2001'e kadar Avustralya'daki Wollongong ve Newcastle Üniversitelerinde Asya Pasifik Sosyal Dönüşüm Çalışmaları Merkezi Direktörü olarak görev yapan Castles, uzun yıllar Avrupa, Avustralya ve Asya'da göç ve çok kültürlü toplumlar üzerine çalışmıştır. Castles, 2001 yılında Mülteci Çalışmaları Merkezi Direktörü olarak Oxford Üniversitesi'nde çalışmış, Avustralya'ya döndüğü 2009 yılından 2017'de emekli olana kadar da Sydney Üniversitesi'nde görev yapmıştır. Castles, 1994-2001 yılları arasında UNESCO-MOST Asya Pasifik Göç Araştırma Ağı'nın kurulmasına ve koordinasyonuna yardımcı olmuştur.[1]

Teorik Katkıları ve Düşünceleri

Stephen Castles, göç çalışmaları alanındaki teorik katkıları ve yenilikçi fikirleriyle tanınıyordu. Çalışmaları, derin bir teorik temel ile göç, kalkınma ve politikanın kesiştiği noktalara odaklanmaktaydı. Göçmenlerin ve topluluklarının sınırlar ötesindeki birbirine bağlılığını vurgulayan ulusötesi bir perspektifin savunucusuydu. Castles'ın fikirleri, göçün küresel doğası ve bunun hem göç veren hem de göç alan ülkeler üzerindeki etkileri konusundaki tartışmaların şekillenmesine yardımcı olmuştur.

Castles'ın en önemli teorik katkılarından biri "sosyal dönüşüm" kavramıdır. Castles, göçün sadece ekonomik baskılara bir yanıt değil, aynı zamanda sosyal değişim için bir katalizör olduğunu savunmuştur. Göçmenlerin ve ailelerinin hem kendi toplumlarının hem de ev sahibi toplumun gelişiminde nasıl önemli bir rol oynadıklarının altını çizmiştir. Bu bakış açısı, göçü tek yönlü bir akış olarak gören geleneksel görüşlere meydan okumuş ve göçmenler ile köken ülke ve varış yerlerinin karşılıklı bağımlılığının altını çizmiştir. Kendisi sosyal dönüşüm kavramını “sosyal ilişkilerde, neredeyse tüm sosyal etkileşim biçimlerini ve aynı anda tüm bireyleri ve toplulukları etkileyecek kadar derin bir değişim.” şeklinde açıklamıştır.[2]

Eserleri[3]

Immigrant Workers and Class Structure in Western Europe (Godula Kosack ile birlikte, Londra: Oxford University Press, 1973)

Here for Good: Western Europe’s New Ethnic Minorities (Londra: Pluto, 1984)

The Age of Migration: International Population Movements in the Modern World (Mark Miller ile birlikte, Londra: Macmillan, 1998)

“Göçler Çağı: Modern Dünyada Uluslararası Nüfus Hareketleri” adı ile Türkçe’ye çevrilmiş baskıları da bulunmaktadır.

Citizenship and Migration: Globalization and the Politics of Belonging (Alastair Davidson ile birlikte, Londra: Macmillan, 2000)

Ethnicity and Globalization: From Migrant Worker to Transnational Citizen (Londra: Sage, 2000)

States of Conflict: Causes and Patterns of Forced Migration to the EU (Sean Loughna ve Heaven Crawley ile birlikte, Londra: Institute for Public Policy Research, 2003)

Migration and Development: Perspectives from the South (Raúl Delgado Wise ile birlikteInternational Organization for Migration, 2008)

Social Transformation and Migration: National and Local Experiences in South Korea, Turkey, Mexico and Australia (Derya Özkul ve Magdalena Arias Cubas ile birlikte, Londra: Palgrave Macmillan, 2015)


Hazırlayan: Hümeyra Gümüş - Göç Çalışmaları Online Staj Programı

Kaynakça

  1. n.d. Unidad Académica en Estudios del Desarrollo. Accessed Ekim 22, 2023. https://estudiosdeldesarrollo.mx/stephen-castles/
  2. Stephen Castles, Derya Özkul, and Magdalena Arias Cubas. 2015. Social Transformation and Migration: National and Local Experiences in South Korea, Turkey, Mexico and Australia. Londra: Palgrave Macmillan.
  3. Collins, Jock. n.d. Obituary For Stephen Castles. Accessed Ekim 22, 2023. https://metropolis-international.org/news/obituary-for-vale-stephen-castles#:~:text=His%20insights%20and%20advice%20were,their%20newly%20emerging%20academic%20careers