Sihizm

TUİÇ Sözlük sitesinden
Seymayarimbas (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23.03, 10 Şubat 2018 tarihli sürüm ("Guru Nanak tarafından kurulan ve kendinden önceki çok Tanrılı inançların aksine monoteizm anlayışını benimseyen, Hindistan temelli dindir. Genç..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Guru Nanak tarafından kurulan ve kendinden önceki çok Tanrılı inançların aksine monoteizm anlayışını benimseyen, Hindistan temelli dindir.

Gençlik yıllarında bir Müslüman’ın hizmetine giren Nanak 'ın, boş zamanlarını inzivaya çekilerek geçirdiği ve bir gün bu esnada Tanrı tarafından kendisine mutlak bir yaratıcı olduğunu yayma görevinin verildiği rivayet edilmektedir. Bu hadisenin ardından Nanak, gittiği yerlerde bir tek ve gerçek olan “tanrı”sı hakkındaki düşüncelerini yaymaya çalışmıştır. Hinduizm'in yarattığı kast sistemine, Tanrı inancına ve dini ritüellerine karşı çıkmıştır. Ancak verdiği vaazlarda insanları kendi dinine çekmeye çalışmak yerine, kendi dinlerine yönelip onların gerektirdiği gibi yaşamalarını öğütlemiştir. Guru Nanak, Sihizm'in yayılmasında sadece bir başlangıca vesile olmuş, din 18. Yüzyıla kadar ortaya çıkan diğer on gurunun katkılarıyla günümüzdeki halini almıştır.

Sih anlayışına göre Tanrı şekilsizdir ve ebedidir, tamamen bilinemez ancak tamamen bilinmez de değildir; insanda ve doğada izlerine rastlanmaktadır. İnsan aciz ve yardıma muhtaç bir varlıktır, kurtuluşa ancak tek Tanrı'ya ulaşarak erebilir. Hindularda görülen, yaptıklarının karşılığını görme (karma) anlayışı Sihler tarafından da benimsenmiştir. İnsanlar ben-merkezli değil Tanrı-merkezli düşünerek hareket etmeli ve daima onun tarafından görüldüklerini bilerek yaşamalıdır. Hinduizm'in reenkarnasyon anlayışı, insanlar öldükten sonra ruhlarının bedenden bedene dolaşması fikri Sihlerde de kabul edilmiştir. Dini ibaretlere karşı bir tutum takınılmıştır.

18.yüzyıldan itibaren guru tayin etme durumu son bulmuş, kutsal kitap olan Adi Grant en büyük guru olarak kabul edilmiştir ve tıpkı gerçek bir guru gibi hürmet gösterilmiştir.



Cengiz Batuk, Dinler Tarihi: Caynizm - Sihizm, http://portal.uzem.omu.edu.tr/dersler/2012-2013/ilt_4/ilt412/ilt412_unite5/kim/ilt412_unite5.pdf , erişim: 22 Ocak 2018