Savunmacı Realizm

TUİÇ Sözlük sitesinden
Ozge (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22.20, 3 Mart 2018 tarihli sürüm
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Savunması realizm (Defansif Realizm), güvenliğin maksimizasyonuna dayalıdır. Kenneth Waltz ve Stephen Walt gibi savunmacı realistler, saldırı- savunma dengesi olarak bilinen yapısal bir kavram üzerinde çalışmışlardır. Bu kuramcılar, ülkelerin sahip olduğu askerin gücün, savunma veya saldırı için gerektiği şeklinde bir sınıflandırma yapmaktadır. Savunma, saldırı karşısında açık bir avantaja sahipse, büyük devletler daha fazla güç kazanmak için saldırıyı tercih etmeyecektir. Savunmacı realistlere göre devletler, anarşik sistemde, diğer devletlerle dengeyi sağlayacak güç miktarını biriktirmeleri kendilerine güvenlik sağlayacaktır. Benzer şekilde, gücün fazlalaşmasının ise güvenlik ikilemi yaratıp başka devletlerce tehdit olarak algılanacağı için güvenliği azaltabilmektedir. [1].


Saldırgan realizm (ofansif realizm) kuramcılarından Randall Schweller, Kenneth Waltz ve Stephen Walt'ı dünyayı sadece memnun devlet statüsünün gözünden görmekle eleştiriyor. En azından bazı devletlerin sistemdeki statülerini değiştirmek istediklerini ve göreceli güç konumlarını ilerletmek isteyeceklerini savunmaktadır. Schweller için, devletler güvenliği değil gücü maksimize ederler. John Mearsheimer'a göre, gücü ölçmek zordur ve bu nedenle devletler güçlerinin ne kadar ve ne zaman yeterli olduğunu bilmezler. Bu nedenle mümkün olduğunca en fazla güce ulaşma eğilimindedirler. Bu da beraberinde onları revizyonist ve saldırgan devlet yapar. [2].


  1. Dalkılıç, L. ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE YAPISAL REALİST YAKLAŞIMLAR: BİR SAVUNMACI REALİZM-SALDIRGAN REALİZM KARŞILAŞTIRMASI. https://www.academia.edu/33411331/ULUSLARARASI_%C4%B0L%C4%B0%C5%9EK%C4%B0LERDE_YAPISAL_REAL%C4%B0ST_YAKLA%C5%9EIMLAR_B%C4%B0R Erişim Tarihi: 02.02. 2018
  2. Karadağ, T. C. (2013). Ofansif Realizm. Akademik Perspektif