"Nazizm" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
1. satır: 1. satır:
Nasyonal sosyalizmin kısaltılmış halidir. Etnik milliyetçilik ile sosyalizmi birleştiren, ırkçı, anti-kapitalist, antisemitik ve anti-Marksist bir dünya görüşüdür.[https://www.turkcebilgi.com/nazizm>]Nasyonal sosyalizmin öncüsü Fransız teorisyen Maurice Barrès'tir. İki Dünya Savaşı arasında ortaya çıkan İtalyan Faşizminden etkilenmiştir ve bu çerçeve doğrultusunda şekillenmiştir. 1930'lu yıllarda Almanya'da Adolf Hitler önderliğinde iktidara gelen Nasyonal Sosyalist Partisinin savunduğu politikadır. Alman ırkının üstünlüğünü savunur. Kant'ın ahlak felsefesi, Hegel'in idealizmi, Heder'in volku, Nietzche'nin üstinsan teorisi nazizmi etkilemiştir. Prusya militarizmi ve Protestanlığın kurucusu Martin Luther tarafından en aşırı biçimde dile getirilen Yahudi düşmanlığı gibi Alman halkının yabancısı olmadığı imgelere başvurarak destek bulmuştur.[http://www.filozof.net/Turkce/tarih/21543-nazizm-nedir-ideolojisi-tarihi-ortaya-cikisi-hakkinda-bilgi.html]Nazizmin özellikleri katı Alman milliyetçiliği, ırkçılık, antisemitizm, sosyal Darwinizm, anti-komünizm, anti-kapitalizm ve demokrasinin reddi, totaliter yönetim, Führer’e (lider) sevgi ve bağlılıktır. Amacı ise Almanya’nın I. Dünya Savaşı sonunda kaybettiği toprakları geri alarak Doğu Avrupa’da yeni araziler ele geçirmek, milletin sağlığının ve refahının en üst düzeye çıkarılmak istenmesi, topluma yakışmadığı düşünülen eşcinsellerin, ruhsal ve zihinsel hastaların imhasıdır. Nazizm ideolojisini benimseyenlere nasyonal sosyalist denir. Türk Dil Kurumu tarafından nasyonal sosyalizm için ''Hitlercilik'' terimi de kullanılmıştır.
+
Nasyonal sosyalizmin kısaltılmış halidir. Etnik milliyetçilik ile sosyalizmi birleştiren, ırkçı, anti-kapitalist, antisemitik ve anti-Marksist bir dünya görüşüdür.[https://www.turkcebilgi.com/nazizm]Nasyonal sosyalizmin öncüsü Fransız teorisyen Maurice Barrès'tir. İki Dünya Savaşı arasında ortaya çıkan İtalyan Faşizminden etkilenmiştir ve bu çerçeve doğrultusunda şekillenmiştir. 1930'lu yıllarda Almanya'da Adolf Hitler önderliğinde iktidara gelen Nasyonal Sosyalist Partisinin savunduğu politikadır. Alman ırkının üstünlüğünü savunur. Kant'ın ahlak felsefesi, Hegel'in idealizmi, Heder'in volku, Nietzche'nin üstinsan teorisi nazizmi etkilemiştir. Prusya militarizmi ve Protestanlığın kurucusu Martin Luther tarafından en aşırı biçimde dile getirilen Yahudi düşmanlığı gibi Alman halkının yabancısı olmadığı imgelere başvurarak destek bulmuştur.[http://www.filozof.net/Turkce/tarih/21543-nazizm-nedir-ideolojisi-tarihi-ortaya-cikisi-hakkinda-bilgi.html]Nazizmin özellikleri katı Alman milliyetçiliği, ırkçılık, antisemitizm, sosyal Darwinizm, anti-komünizm, anti-kapitalizm ve demokrasinin reddi, totaliter yönetim, Führer’e (lider) sevgi ve bağlılıktır. Amacı ise Almanya’nın I. Dünya Savaşı sonunda kaybettiği toprakları geri alarak Doğu Avrupa’da yeni araziler ele geçirmek, milletin sağlığının ve refahının en üst düzeye çıkarılmak istenmesi, topluma yakışmadığı düşünülen eşcinsellerin, ruhsal ve zihinsel hastaların imhasıdır. Nazizm ideolojisini benimseyenlere nasyonal sosyalist denir. Türk Dil Kurumu tarafından nasyonal sosyalizm için ''Hitlercilik'' terimi de kullanılmıştır.
 
{{Kaynakça}}
 
{{Kaynakça}}
 
<ref>https://www.turkcebilgi.com/nazizm</ref>
 
<ref>https://www.turkcebilgi.com/nazizm</ref>
 
<ref>http://www.filozof.net/Turkce/tarih/21543-nazizm-nedir-ideolojisi-tarihi-ortaya-cikisi-hakkinda-bilgi.html</ref>
 
<ref>http://www.filozof.net/Turkce/tarih/21543-nazizm-nedir-ideolojisi-tarihi-ortaya-cikisi-hakkinda-bilgi.html</ref>

05.11, 21 Mayıs 2018 tarihindeki hâli

Nasyonal sosyalizmin kısaltılmış halidir. Etnik milliyetçilik ile sosyalizmi birleştiren, ırkçı, anti-kapitalist, antisemitik ve anti-Marksist bir dünya görüşüdür.[1]Nasyonal sosyalizmin öncüsü Fransız teorisyen Maurice Barrès'tir. İki Dünya Savaşı arasında ortaya çıkan İtalyan Faşizminden etkilenmiştir ve bu çerçeve doğrultusunda şekillenmiştir. 1930'lu yıllarda Almanya'da Adolf Hitler önderliğinde iktidara gelen Nasyonal Sosyalist Partisinin savunduğu politikadır. Alman ırkının üstünlüğünü savunur. Kant'ın ahlak felsefesi, Hegel'in idealizmi, Heder'in volku, Nietzche'nin üstinsan teorisi nazizmi etkilemiştir. Prusya militarizmi ve Protestanlığın kurucusu Martin Luther tarafından en aşırı biçimde dile getirilen Yahudi düşmanlığı gibi Alman halkının yabancısı olmadığı imgelere başvurarak destek bulmuştur.[2]Nazizmin özellikleri katı Alman milliyetçiliği, ırkçılık, antisemitizm, sosyal Darwinizm, anti-komünizm, anti-kapitalizm ve demokrasinin reddi, totaliter yönetim, Führer’e (lider) sevgi ve bağlılıktır. Amacı ise Almanya’nın I. Dünya Savaşı sonunda kaybettiği toprakları geri alarak Doğu Avrupa’da yeni araziler ele geçirmek, milletin sağlığının ve refahının en üst düzeye çıkarılmak istenmesi, topluma yakışmadığı düşünülen eşcinsellerin, ruhsal ve zihinsel hastaların imhasıdır. Nazizm ideolojisini benimseyenlere nasyonal sosyalist denir. Türk Dil Kurumu tarafından nasyonal sosyalizm için Hitlercilik terimi de kullanılmıştır.

[1] [2]