Napoleon

TUİÇ Sözlük sitesinden
Cicekoguzhan (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 20.43, 4 Haziran 2018 tarihli sürüm (Zaten mevcut olan sayfa.)
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu sayfa zaten Uliwiki'de var!

Lütfen sayfadaki bilgileri ve kaynaklarınızı, zaten var olan sayfaya taşıyın.

Bu şablonun koyulduğu sayfa belli bir zaman zarfı içerisinde silincektir.


Bu sayfa hızlı silinmeye adaydır!


Hızlı Sil Bu sayfa, UliWiki'nin içerik yapısına uymaması gereğince silinmesi için etiketlenmiştir ve bir hizmetlinin incelemesini beklemektedir.
Sayfanın silinmemesi gerektiğini düşünüyorsanız, bu şablonu kaldırmadan,
Nedeninizi tartışma sayfasında belirtiniz ya da
Sayfayı, silinme gerekçelerini ortadan kaldıracak biçimde düzenleyiniz.
Sağdaki "Göster"e tıklayarak hızlı silme koşullarına hızlı bir bakış atabilirsiniz

(Lütfen bu metni sadece gerekli kuralları hatırlamak için kullanın, VP:HS sayfasındaki kuralları bildiğinizden emin olun. İlgili kriterin aşağıdaki kısaltmalar dışında ek şartları olabilir.)

G1: Anlamsız— G2: Deneme — G3: Vandalizm — G4: Önceden silinmiş metin — G6: Kullanıcı talebi — G7: Silinmiş sayfanın tartışması — G8: Temizlik amacıyla — G9: Telif — G10: Saldırı — G11: Reklam — G12: İlgisiz tartışma

M1: Taslak kriterlerini sağlamayan madde — M2: Farklı bir dildeki madde — M3: İçeriksiz madde — M4: Başka bir Wikimedia projesine aktarılan madde — M6: Kayda değer olmayan konulu madde — M8: Düzen ve ansiklopediklik açısından uygunsuz madde

Y1: Boşa yönlendirme — Y2: Kötü yönlendirme — Y3: Farklı isimalanları arasında yönlendirme

D1: Çift kopya dosya — D2: Bozuk/boş dosya — D3: Uygunsuz lisanslı dosya — D6: Adil kullanımı hatalı belirtilmiş dosya — D8: Ansiklopedik açıdan değersiz dosya - D9: Kullanışsız dosya - D10: Vektörel dosya - D11: Şüpheli dosya - D12: Tanımlanamayan dosya - D13: İçeriği kaynaklandırılamayan dosya

K1: Boş kategori — K2: Yeniden isimlendirme kategorisi — K3: Şablon kategorisi

KS2: Var olmayan kullanıcı — KS3: Adil kullanım galerisi — KS4: İlgisiz kullanıcı sayfası

Ş1: Kışkırtıcı/bölücü şablon — Ş2: Kullanılmayan şablon

P1: Madde olarak silinebilecek portal — P2: Kriterleri sağlamayan portal

Hizmetliler için: Lütfen sayfanın Şablon:Geçmiş, özellikle de Şablon:Fark; kontrol etmeden Şablon:SayfayıSil; işlemini gerçekleştirmeyiniz.


Neden ? mevcut sayfa
Telif ihlali oluşturulan sayfa:  
Kim ? Bu sayfa üzerindeki en son değişiklik, Şablon:Süre önce Cicekoguzhan Cicekoguzhan Şablon:Toolbar tarafından gerçekleştirildi.


Napolyon Bonapart (İtalyanca: Napoleone Bonaparte, Fransızca: Napoléon Bonaparte), asıl adı Louis Napoleon di Bonaparte olan Fransız devlet adamı, asker ve ünlü bir lider. 15 Ağustos 1769 tarihinde Korsika'nın Ajaccio kentinde doğmuştur. Daha 10 yaşındayken askeri okula gönderilmiş, 16 yaşındayken ise Fransız ordusunda bir subay olmuştur. Napolyon mezun olduğunda Paris Kraliyet Askeri Okulu'ndan mezun olan ilk Korsikalı ünvanını kazanmıştır.[1] Fransız İhtilali döneminde Jakobenleri desteklemesi sebebiyle kısa bir süre Antibes Kalesi'nde tutuklu kaldı. Serbest bırakıldıktan sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun İstanbul'da topçu yetiştirmek için açtığı Mühendishane adlı okulda görev yapmak için ihtilal yönetimine mektup gönderdi ancak kabul edilmedi. Toulan'da İngilizleri geri püskürtmesiyle bir zafer kazandı ve tuğgeneralliğe yükseldi. İtalya'da Avusturya askerlerini yenilgiye uğratmış daha sonra Viyana üzerine sefer düzenlemiştir. Onun zamanından Fransa ordusu başarılar kazanmış daha sonra ise İngiltere'ye sefere çıkması istenmiştir. İngiltere yerine İngiltere'nin Ortadoğu'daki sömürge toprağı olan Mısır'a sefer düzenlemiş ve Malta'yı Fransa topraklarına katmıştır. Mısır'da çok fazla kalamamış ve İngilizlerin yenilgilerine uğramıştır. Avrupa'da Fransa'nın Koalisyon ordularına yenildiği haberini alınca ordusunu Mısır'da bırakarak Fransa'ya dönmüştür. Fransa'ya döndüğünde ise hükümet darbesine katıldı ve Fransa'da diktatörlük dönemi başladı. 1802’de İtalya Cumhuriyeti’ni kuran Napolyon ilk devlet başkanı seçildi. Aynı yıl 25 Mart’ta imzaladığı Amiens Barış Antlaşması ile Fransız Devrim Savaşları’na son verdi.Oldukça başarılı bir general ve lider olan Napoleon Fransa topraklarını genişletti, Fransa ekonomisinin gelişmesi için çalışmalar yaptı. Hükümdarlığı çok uzun sürmedi, düşman orduları Fransa'ya girdiğinde imparatorluk tahtını bıraktı ve Elba Adası'na sürgüne gönderildi. Elba Adası'ndan kaçan Napoleon, Fransa halkının desteğini tekrar kazandı ve 7 Mart 1815'te ise tahtına geri döndü. Topladığı ordusuyla Belçika'ya saldırdı ancak İngilizlere ve Prusya ordusuna '''Waterloo Savaşı''''nda yenilince tekrardan tahtını bırakmak zorunda kaldı. Amerika'ya kaçmaya çalışırken İngilizler tarafından yakalanan Napoleon St. Helena Adası'na sürgüne gönderildi ve burada 5 Mayıs 1821'de 51 yaşındayken mide kanserinden öldü.Külleri 15 Aralık 1840'ta Paris'e getirilebildi ve Les Invalides'e gömüldü.

[1]