Hukukun Tanımı

TUİÇ Sözlük sitesinden
Amaliyarizayeva (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23.30, 17 Şubat 2018 tarihli sürüm ("Hukuk kavramına değişik anlamlar bağlanmıştır: '''1-''' Hukuk, hak kavramının çoğuludur; bir diğer ifade ile hukuk, haklar demektir. Bu münasebe..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Hukuk kavramına değişik anlamlar bağlanmıştır:

1- Hukuk, hak kavramının çoğuludur; bir diğer ifade ile hukuk, haklar demektir. Bu münasebetle yabancı hukuklarda yer alan objektif hukuk ve sübjektif hukuk kavramlarına gerek yoktur. Çünkü Türk pozitif hukukunda hak ve hukuk kavramları zaten aynı kavramlardır.

2- Hukuk, halk dilinde bir kimseyle olan iyi dostluk ilişkilerini ifade eder. Örnek: Onunla hukukumuz eskidir, gibi.

3- Hukuk, bir davanın niteliğini veya bir davaya bakacak yargı organını belirtmek üzere kullanılır. Hukuk davaları, hukuk mahkemeleri gibi.

4- Teknik anlamda ise hukuk, örgütlenmiş bir toplum içinde yaşayan insanların birbiriyle veya insanların yine kendilerinin meydana getirdikleri topluluklarla ve bu toplulukların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen, kişilerin hukuki güvencesini ve insan haklarını sağlamak amacıyla oluşturulan ve devlet gücü ile desteklenen bağlayıcı, genel, soyut ve devamlı hukuk kurallarının bütünüdür. [1]


  1. Öztan, Bilge, Medeni Hukuk'un Temel Kavramları, Ankara 2013, sf. 12