Dış Denge

TUİÇ Sözlük sitesinden
Ersin Kopuz (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 20.09, 4 Ağustos 2021 tarihli sürüm ("Dış denge kavramı, ekonomide dışalım ve dışsatım sonrası ödemelerde açık verilip verilmeme durumudur. Ekonomide dış denge; döviz kuru, milli..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Dış denge kavramı, ekonomide dışalım ve dışsatım sonrası ödemelerde açık verilip verilmeme durumudur. Ekonomide dış denge; döviz kuru, milli gelir ve döviz sınırları değişkenliklerine bağlı olarak değişmektedir. Bir ülkenin dış dengesi, ülkenin toplam gideri ve gelirlerinin birbirine denk olması gerektiğini ifade eder. [1]

Ülkenin bu dış ekonomik ilişkilerinin incelenmesinde ve oluşabilecek sorunların erken tespitinde cari işlemler hesabı önemli rol oynamaktadır. Bu sebeple, dış denge cari dengenin sürdürülebilirliği ile ifade edilir. [2] Dışa açık bir ekonominin olduğu bir ülkede genel denge, iç ve dış dengenin eş zamanlı şekilde birlikte sağlanmasıyla sağlanır. [3]

Hazırlayan: Arzu Işık


  1. Turan, Z., & Barak, D. ğ. (2016). Türkiye’de Cari İşlemler Açığının Sürdürülebilirliği. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 70–80.
  2. Turan, Z., & Barak, D. ğ. (2016). Türkiye’de Cari İşlemler Açığının Sürdürülebilirliği. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 70–80.
  3. http://sbolat.weebly.com/uploads/2/4/0/5/24055490/Is_-_lm_-_bp_[uyumluluk_modu].pdf