"=====Savaşın Sonuçları=====" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
("İsrail ile Mısır, Lübnan, Ürdün ve Suriye arasında ayrı ayrı imzalanan bu mütareke antlaşmaları, barış antlaşmaları değildir. Söz konusu ant..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
 
(Sayfa içeriği '{{Sil}}' ile değiştirildi)
 
1. satır: 1. satır:
İsrail ile Mısır, Lübnan, Ürdün ve Suriye arasında ayrı ayrı imzalanan bu mütareke antlaşmaları, barış antlaşmaları değildir. Söz konusu antlaşmalarla sadece savaş haline son verilmiş oluyordu.
+
{{Sil}}
Birinci Arap-İsrail Savaşı'ndan en kazançlı çıkan ülke İsrail'di. Ürdün dışında diğer Arap ülkelerine karşı kazanarak sınırlarını genişletti. Ayrıca, 1947'de bölgede 650 bin civarında olan Yahudi nüfus, 1949 yılı sonunda 758 bine ulaştı. İsrail'in Orta Doğu'da ayrı bir devlet olarak ortaya çıkması ve toprak işgalleri, günümüze kadar  devam edecek olan Filistin meselesini Orta Doğu politikasının en ciddi meselesi haline getirdi.
 
Savaş sonunda imzalanan mütareke antlaşmalarından sonra BM üyeliğe kabul edildi.
 
Birinci Arap-İsrail Savaşı'nın sayılan sonuçlarının yanı sıra ortaya çıkardığı ve günümüze kadar çözülmemiş olarak devam eden en önemli sonuçları "mülteciler" ve "Kudüs" meselelerine ilişkindir.
 
Savaşın başlamasıyla, bir yandan Yahudilerin şiddetinden kaçmak suretiyle diğer yandan da İsrail ile savaşan Arap ülkelerinin istemeleri* nedeniyle yüz binlerce Filistinli Arap yurdunu terk etti ya da etmek zorunda kaldı. Bunlar ya komşu Arap ülkelerine ya da Filistin'in Arap nüfusunun yoğun olduğu bölgelere sığındılar. Mültecilerin o zamanki sayıları hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte ciddi boyutlarda olduğu bilinmektedir.
 
Arap çekilmesi başladıktan sonra bu İsrail terör örgütü Haganah tarafından da teşvik edildi. Hagnah, İsrail devletinin içini güvenlik altına almak ve BM'nin kararlaştırdığı sınırların dışındaki Yahudi yerleşim birimlerini güvenceye almak amacıyla düşman olabilecek Arap köylerine karşı "D Planı" adıyla anılan bir kampanya başlattı. Plan "Arap köy ve kasabalarının fethine ve sürekli işgaline ya da yok edilmesine" imkan vermekteydi.
 
'''Mülteciler meselesi''' ilk olarak Ağustos 1948'de BM Güvenlik Konseyi'nde ele alındı. Konseyin bu konuya ilişkin herhangi bir karar almada başarılı olmaması üzerine meseleyi ele alan BM Genel Kurulu, 19 Kasım 19482de 212 sayılı kararı kabul etti. Söz konusu kararla, Filistinli mültecilere 1 Aralık 1948'den 31 Ağustos 1949'a kadar olan dönemde 29.500.000 dolarlık yardım yapılması öngörüldü. Yine aynı karar çerçevesinde, bütün üye devletler, Dünya Sağlık Örgütü, Gıda ve Tarım Örgütü, Uluslararası Mülteciler Örgütü ve UNICEF, mültecilere yardım çağırdılar.
 
212 sayılı karar üzerine BM Genel Sekreteri, mültecilere yapılacak yardımı yöneltmek üzere "BM Filistin Mültecilerine Yardım Teşkilatı"nı kurdu. Ayrıca, yukarıda da bahsedildiği üzere BM Genel Kurulunun 194 sayılı kararı ile de Filistin Uzlaştırma Komisyonu kurulmuş ve bu Komisyona ''"yurtlarına dönüp, komşuları ile barış içinde yaşamak isteyen mültecilerin yurtlarına dönmelerinin sağlanması ve dönmek istemeyenlerin ise maddi kayıplarının hukuk ve hakkaniyet çerçevesinde ilgili hükümetler veya makamlar tarafından tazminin sağlanması"'' görev olarak yüklenmişti.
 
Filistinli mülteciler konusundaki çalışmalar bundan sonra da devam etmesine rağmen bu konuda günümüze kadar herhangi bir somut gelişme kaydedilmedi.
 
Kudüs meselesine gelince, adını Arapça "El-Kuds" (Kutsal Şehir)'dan alan şehir, dünyanın belli başlı üçilahi dini olan Musevilik, Hıristiyanlık ve İslamiyet açısından kutsal sayılan bir merkezdir. Tarih boyunca üç dine inananların kutsal saydıkları miraslarla önem kazanan Kudüs, oldukça büyük anlaşmazlıklara yol açmış ve açmaya devam etmektedir.
 
29
 

14.43, 29 Ocak 2018 itibarı ile sayfanın şu anki hâli


Bu sayfa hızlı silinmeye adaydır!


Hızlı Sil Bu sayfa, UliWiki'nin içerik yapısına uymaması gereğince silinmesi için etiketlenmiştir ve bir hizmetlinin incelemesini beklemektedir.
Sayfanın silinmemesi gerektiğini düşünüyorsanız, bu şablonu kaldırmadan,
Nedeninizi tartışma sayfasında belirtiniz ya da
Sayfayı, silinme gerekçelerini ortadan kaldıracak biçimde düzenleyiniz.
Sağdaki "Göster"e tıklayarak hızlı silme koşullarına hızlı bir bakış atabilirsiniz

(Lütfen bu metni sadece gerekli kuralları hatırlamak için kullanın, VP:HS sayfasındaki kuralları bildiğinizden emin olun. İlgili kriterin aşağıdaki kısaltmalar dışında ek şartları olabilir.)

G1: Anlamsız— G2: Deneme — G3: Vandalizm — G4: Önceden silinmiş metin — G6: Kullanıcı talebi — G7: Silinmiş sayfanın tartışması — G8: Temizlik amacıyla — G9: Telif — G10: Saldırı — G11: Reklam — G12: İlgisiz tartışma

M1: Taslak kriterlerini sağlamayan madde — M2: Farklı bir dildeki madde — M3: İçeriksiz madde — M4: Başka bir Wikimedia projesine aktarılan madde — M6: Kayda değer olmayan konulu madde — M8: Düzen ve ansiklopediklik açısından uygunsuz madde

Y1: Boşa yönlendirme — Y2: Kötü yönlendirme — Y3: Farklı isimalanları arasında yönlendirme

D1: Çift kopya dosya — D2: Bozuk/boş dosya — D3: Uygunsuz lisanslı dosya — D6: Adil kullanımı hatalı belirtilmiş dosya — D8: Ansiklopedik açıdan değersiz dosya - D9: Kullanışsız dosya - D10: Vektörel dosya - D11: Şüpheli dosya - D12: Tanımlanamayan dosya - D13: İçeriği kaynaklandırılamayan dosya

K1: Boş kategori — K2: Yeniden isimlendirme kategorisi — K3: Şablon kategorisi

KS2: Var olmayan kullanıcı — KS3: Adil kullanım galerisi — KS4: İlgisiz kullanıcı sayfası

Ş1: Kışkırtıcı/bölücü şablon — Ş2: Kullanılmayan şablon

P1: Madde olarak silinebilecek portal — P2: Kriterleri sağlamayan portal

Hizmetliler için: Lütfen sayfanın Şablon:Geçmiş, özellikle de Şablon:Fark; kontrol etmeden Şablon:SayfayıSil; işlemini gerçekleştirmeyiniz.


Neden ? Silinmesi için neden belirtilmemiş!
Lütfen bu şablonu {{sil | silme isteme nedeni}} biçiminde kullanınız.
Telif ihlali oluşturulan sayfa:  
Kim ? Bu sayfa üzerindeki en son değişiklik, Şablon:Süre önce Elbeye Elbeye Şablon:Toolbar tarafından gerçekleştirildi.