Neo-Liberalizm
Neo-liberalizm, serbest piyasa ekonomisi ile ilişkili 19. yüzyıl fikirlerinin 20. yüzyılda yeniden canlanmasıdır. Neo-liberalizm, hem siyaseti hem de ekonomiyi kapsayan ve ekonomik faktörlerin kontrolünü kamu sektöründen özel sektöre devretmeye çalışan bir politika modelidir. Pek çok neo-liberalizm politikası, serbest piyasanın işleyişini geliştirir ve hükümet harcamalarına, hükümet düzenlemelerine ve kamu mülkiyetine sınırlar koymaya çalışır. Neo-liberalizm, bireylerin ve toplumun ekonomik sorunlarına en az düzeyde hükümet müdahalesini öngören laissez-faire (bırakınız yapsınlar) ekonomisiyle ilgilidir. Laissez-faire ekonomisi, devam eden ekonomik büyümenin teknolojik yeniliğe, serbest pazarın genişlemesine ve sınırlı devlet müdahalesine yol açacağını öne sürer. 1929 Büyük Buhranı'ndan sonra Keynesyen İktisat Okulu'nun "Müdahaleci Devlet" anlayışı tüm dünyada önem kazanmaya başladı. Keynesyen ekonomi politikaları 1970'lerin sonlarına kadar tüm dünyada uygulandı ve böylece birçok ülkede devletin ekonomideki rolü ve işlevleri genişledi. Devletin büyümesinden kaynaklanan yeni sorunlar (kronik bütçe açıkları, yüksek vergi yükü, enflasyon vb.) iktisatçıları yeni çözümler aramaya yöneltti. [1] Neo-liberalizm genellikle 1979'dan 1990'a kadar İngiltere'nin başbakanı olan Margaret Thatcher ve ABD'nin 40. başkanı Ronald Reagan'ın (1981'den 1989'a kadar) liderliğiyle ilişkilendirilir.
Neo-liberalizm uluslararası kolektif sonuçlardı elde etmede rol alan uluslararası kurumların rolüne odaklanan bir çeşit liberalizm teorisidir. Neo-liberalizm'in ana odak noktası uluslararası sistemde devletler ve diğer aktörler arasında iş birliği yaratmaktır. Neo-liberalizm, uluslararası işbirliğini incelemek için, neo-realizm gibi devleti küresel meselelere egemen olan üniter, rasyonel, faydayı azami düzeyde tutan aktörler olarak gören devlet merkezli bir perspektif takip eder. [2] Neo-liberalism uluslararası kurumların kurulumu ve yönetimi ile uluslararası işbirliğinin sağlanacağını öne sürüyor. Teknoloji ve endüstri alanlarındaki gelişmeler devletler arasında bağlılığı artırdı. Bu bağlılık, eylemlerin ve çıkarların iç içe geçtiği karşılıklı bağımlılık ilişkisini içerir. Bu ilişki, istenmeyen ve karşılıklı sonuçlar doğurabilir ancak katılımcı aktörler, kendi ara bağlantıları yoluyla da önemli çıkarlar ve faydalar elde ederler. Ekonomi, sağlık, mülteci ve göç gibi konular devletler için önemlidir; çünkü bu konular, kendi bağımsızlıkları ile ilgilidir ve devletlerin en fazla uluslararası işbirliği yapacağı alanlardır. Neo-liberalism devletlerin, şimdi ortaklık yapmak için daha fazla yeteneğe ve ortak ilgi alanına sahip olduğunu belirtiyor.
Neo-liberalizm, Friedrich Hayek ve Milton Friedman gibi serbest piyasa iktisatçılarının ve Robert Nozick gibi filozofların yazılarında geliştirilen klasik siyasi iktisatın güncelleştirilmiş bir türüdür.Neo-liberalizmin merkezi ilkeleri piyasa ve bireydir.Başlıca neo-liberal hedef ise, regüle edilmeyen piyasa kapitalizminin verimliliği, büyümeyi ve yaygın refahı beraberinde getireceği inancından hareketle, devletin sınırlarını geri itmektir.Bu yaklaşımda devletin ölü eli inisiyatifi tüketmekte ve teşebbüs gücünü kırmaktadır; hükümet ne kadar iyi niyetli olursa olsun, beşeri işlerde değişmez biçimde zarar verici etkide bulunmaktadır.Bu, liberal Yeni Sağ'ın mülkiyet politikasına ilgisinde ve devlet teşebbüsü veya millileştirmeye karşı özel teşebbüse yönelik tercihinde yansıma bulmaktadır.Kısacası özel iyidir; kamu kötü. Bu tür fikirler, Margaret Thatcher'ın toplum diye bir şey yoktur; sadece bireyler ve aileleri vardır şeklindeki meşhur iddiasında ifadesini bulan katı bir bireycilikle, bağlantılıdır. Dadı devlet, bağımlılık kültürünün kaynağı ve piyasa ortamındaki tercih özgürlüğü olarak anlaşılan özgürlüğün tahripçisi olarak görülür.Onun yerine kendine yardıma, bireysel sorumluluğa ve girişimciliğe duyulan inanç konulur.Bu tür fikirlerin, bazılarınca neo-liberal küreselleşme olarak görülen küreselleşme süreciyle geliştiği yaygın olarak düşünülmektedir. [3]
- ↑ Çoşkun Can Aktan, "Klasik Realizm, Neo-Liberalizm ve Libertarianizm", (Ankara: Amme İdaresi Dergisi, 1995)
- ↑ Tim Dunne, Milja Kurki, ve Steve Smith, "Neoliberalism, International Relations Theories: Discipline and Diversity", (Oxford University Press, 2007)
- ↑ Heywood, Andrew, Siyaset, çev.: Bekir Berat Özipek, Bahattin Seçilmişoğlu, Atilla Yayla, Hasan Yücel Başdemir, Anakara: Adres Yayınları, 18. Baskı, 2017.