Kral Aleksandar

TUİÇ Sözlük sitesinden
Nur.inan (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 01.14, 15 Mayıs 2018 tarihli sürüm (" 1888 yılında Çetinje’de, Karadağ Kralı’nın en büyük kızı Prenses Zorka ve Prens Petar Karageorgeviç’in üçüncü çocuğu olarak dünyaya..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
 1888 yılında Çetinje’de, Karadağ Kralı’nın en büyük kızı Prenses Zorka ve Prens Petar Karageorgeviç’in üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelmiştir.[1] Sırp Kralı I. Petro’nun oğludur. 1925-1934 yılları arasında hükümdar ve Yugoslavya Kralı olmuştur. Tam adı Aleksander Karageorgeviç’dir.[2] Sırp, Hırvat ve Slovenlerin siyasi birliğini sağlamış ve Yugoslavya Krallığı’nın temellerini atmıştır. Aleksandar’ın karakterinin şekillenmesinde belli başlı noktalar vardır: milli bir kral olması, Slav bakış açısında ilerlemesi, asker olmasıdır. Aleksandar’ın politikasındaki hareketleri büyük oranda krallık içindeki Ortodoks Sırplar ve Katolik Hırvatlar arasındaki çekişmelere bağlı olmuştur. Örneğin bu taraflar arasındaki çekişmede Karadağlı bir milletvekilinin Hırvat bir milletvekilini öldürmesi üzerine yönetimi sertleştirmiş ve anayasayı kaldırmıştır.[3] Asker kimliğiyle savaş alanlarında çok başarılı olmuş ve bu kimliğini politikada da kullanmıştır. Balkanların karışık ortamında hayatta kalmak için gerekli olanı fark ederek Balkan ülkelerinin ve bölgenin birlik içinde olması gerektiğini düşünmüştür. Bu bağlamda Balkan Paktı’nın kurulmasında ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Balkan Paktı’nı imzaladığı yıl (1934), başka bir anlaşma için gittiği Fransa’nın Marsilya Şehri’nde bir Fransız bakanla birlikte Hırvat teröristleri tarafından öldürülmüştür.[4]
  1. Gülşah Kurt Güveloğlu, Marsilya Suikasti (Yugoslavya Kralı Aleksander’in Öldürülmesi) ve Türkiye’deki Yankıları, < http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/18/1986/20792.pdf >, erişim: 18 Nisan 2018.
  2. Anonim, Aleksandar Karayorgiyeviç, < http://www.nkfu.com/aleksandar-karayorgiyevic-kimdir/ >, erişim: 18 Nisan 2018.
  3. A.g.e.
  4. A.g.e