93 Harbi

TUİÇ Sözlük sitesinden
Cihan (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 02.26, 18 Mart 2018 tarihli sürüm ("Osmanlı-Rus Savaşı, (1877-1878), miladi takvimle 24 Nisan 1877′de başlamıştır. Hicri takvimle ise savaşın başlangıcı, 1294 yılıdır. Ancak bu..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Osmanlı-Rus Savaşı, (1877-1878), miladi takvimle 24 Nisan 1877′de başlamıştır. Hicri takvimle ise savaşın başlangıcı, 1294 yılıdır. Ancak bu dönemde mali işler için kullanılan Rumî takvime göre, savaşın başlangıcı 1293 yılına rastladığı için, ‘Doksan üç Harbi’ diye adlandırılmıştır. 93 Harbi, Osmanlı padişahı II. Abdülhamid ile Rus çarı II. Alexander döneminde yapılmış ve Osmanlı Devleti hem Balkan cephesinde hem de Kafkas Cephesinde Ruslarla savaşmıştır. Savaşın başlamasında Rusya ve Batı Avrupa ülkelerinin Osmanlı Devleti'nde yaşayan Hıristiyanların insan haklarının çiğnendiği konusunda yaptığı tek taraflı kamuoyu baskısı, Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti ve Panslavizm gibi durumlar etkili olmuştur. Savaştan önce Avrupa’nın büyük güçleri savaşı önlemek adına İstanbul’da Tersane Konferansında bir araya gelmişler ancak Osmanlı Devleti’nin taleplerini reddetmesinden dolayı sonuç alamamışlardır. Bu gelişmenin üzerine savaş kaçınılmaz hale gelmiştir. Osmanlı Devleti’nin savunma stratejisi izlediği bu savaşta Batılı devletler tarafsız kalmışlar ve savaşı bitirmek adına arabuluculuk girişimlerinde bulunmuşlardır. Batı hattındaki savunma hatlarını kıran Rus orduları önü açılmış ve Yeşilköy’e kadar ilerlemişlerdir. Osmanlı Devleti savaş sonunda ağır bir yenilgi almış ve Ayestefanos anlaşmasını imzalamak zorunda kalmıştır. Ayestefanos anlaşması batılı ülkelerin memnun kalmamalarından dolayı geçici süreyle yürürlükte kalmış ve daha sonra bu antlaşma yerine Berlin antlaşması imzalanmıştır. Berlin Antlaşmasıyla birlikte Osmanlı Devleti büyük oranda toprak kaybetmiş ve Balkanlardaki nüfuzunu büyük oranda yitirmiştir. Bununla birlikte Balkanlardan Anadolu’ya büyük göç dalgaları başlamıştır.


Anonim(2014), “93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı)”, https://www.devletialiyyei.com/93-harbi-1877-1878-osmanli-rus-savasi-sayfa-4.html