Birleşik Cephe (Çin Halk Cumhuriyeti)

TUİÇ Sözlük sitesinden
Seymayarimbas (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23.16, 10 Şubat 2018 tarihli sürüm ("Çin’ndeki Birleşik Cephe, Çin Komünist Partisi’nin liderliğini yaptığı bir halk cephesidir. Merkez Komitesi’nin Birleşik Cephe Çalışma Birim..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Çin’ndeki Birleşik Cephe, Çin Komünist Partisi’nin liderliğini yaptığı bir halk cephesidir. Merkez Komitesi’nin Birleşik Cephe Çalışma Birimi tarafından yönetilmektedir ve komünist partinin yanı sıra sekiz siyasi parti ve Bütün Çin Sanayi ve Ticaret Federasyonundan oluşmaktadır. Japonya, 1931’de Çin Cumhuriyeti’nin kuzey topraklarını, Mançurya’yı işgal etmiş, Guomindang ile Çin Komünist Partisiyle arasında kurulan ittifak Sun Yat Sen’in ölümünden sonra başa geçen Çang Kay Şek tarafından 1927’de bozulmuş ve Çin iç savaşa sürüklenmiştir. Çang Kay Şek’in Japon işgaline direnmek yerine ÇKP'nin liderlik ettiği işçi köylü hareketini bastırmaya yönelmesi üzerine ÇKP, Guomindang ordusundaki subay ve askerlere Japon işgaline karşı birlikte savaşma çağrıları yapmış, 1935 Aralık Kararıyla Japon işgaline karşı topyekûn silahlı mücadele başlamıştır. Yapılan görüşmeler sonunda Çang Kay Şek, iç savaşa son vermeyi, Japon işgaline karşı ÇKP ile birlikte savaşmayı kabul etmiştir. İşgal hızla genişlemesiyle şiddetli çarpışmalar meydana gelmiş, buna karşılık Milli Birleşik Cephe’nin kurulmasıyla Kızıl Ordu, Sekizinci Yol Ordusu adını alıp ve Guomindang hükümetine bağlı Askeri Konseyin komutasına girmiştir. Guomindang, direniş savaşı sırasında Milli Birleşik Cephe ilkelerine aykırı olarak ÇKP’ye, ÇKP’nin kurduğu ve işgale karşı savaşan ordulara düşmanca eylemlerde bulunup, halka karşı diktatörlük uygulamıştır. Guomindang hükümetinin ve ordularının başarısızlığında baskıcı ve kötü yönetim, ordu ve bürokraside bozulma, rüşvet, yolsuzluk önemli etkenlerdir. Bunlara eklenen Japon bombardımanları, mali sorunlar hükümette ve denetimi altındaki bölgelerde direniş azminin zayıflamasına yol açmıştır. Milli Birleşik Cephe siyasetine bağlı kalan ÇKP denetimindeki bölgelerde ise durum bunun tam tersidir. Sekizinci Yol Ordusu, Japon ordusunun gerisinde ve kanatlarında faaliyet göstererek başarılı olmuştur.1945 ortasında ÇKP, 1.200.000 üyeye, 910.000 mevcutlu bir orduya, 200.000 milise sahiptir; denetimi altındaki alanlarda 95.500.000 kişi yaşamaktadır. Çin’in geniş alanlarını denetleyen, kitlelerin desteğine sahip güçlü bir örgüttür.



(ÇinHalk Cumhuriyeti)Birleşik Cephe, http://www.wikiwand.com/tr/Birleşik_Cephe_(Çin_Halk_Cumhuriyeti) , erişim: 26 Ocak 2018 Zafer Kars, Çin'de Japon Emperyalizmine Karşı Milli Birleşik Cephe: 1937-1945, 21 Nisan 2017, https://www.aydinlik.com.tr/teori/2017-nisan/cin-de-japon-emperyalizmine-karsi-milli-birlesik-cephe-1937-1945 , erişim: 26 Ocak 2018