"Deneme sayfası" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
2. satır: 2. satır:
  
  
=Ortodoksluk=  
+
=Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti=  
Ortodoks Hristiyanlık, Doğu Ortodoks Kilisesi ve Oryantal Ortodoksluk için kullanılan ortak adlandırma.   Hıristiyanlığın üç temel mezhebinden biridir. Ortodoks Yunanca "orthos" doğru ve "doksa" inanç kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiş "doğru inanç" anlamını ifade eder. Katolik kilisesinin etki alanını genişletmek için dini kuralardan taviz vermesi Ortodoks kilisesinin 1054 yılında Roma’dan ayrılmasının başlıca sebeplerindendir. Diğer bir sebep ise;  Hristiyanlığın merkezi olan Roma’nın tüm uyarılara karşılıksız kalıp  mezheplerinin merkezi olarak İstanbul’u seçmeleridir. Batı Roma Devleti’nin yıkılmasından sonra ise Papalığın bu otorite boşluğunu doldurmak istemesi Ortodoks Kilisesi’nin Katolik Kilisesi’nden ayrılışının başka bir sebebidir. İnaç sistemi esaslarına göre patrik ruhanidir ve yanılabilir. Papa, İsa’nın vekili değildir. Kutsal Ruh, Tanrı’nın Oğlu olarak kabul edilmektedir ve sadece Hz. Meryem, Hz. İsa ve Aziz ikonlarına saygı gösterirler. Komünyon (Kudas) ayininde ekmek mayalı olmalıdır ve şarap sulandırılmalıdır. Ortodoks mezhebini diğer hıristiyan mezheplerinden ayıran bir özelliği de; her ülkedeki Ortodoksların ibadetlerini kendi dilleriye yapabilmeleridir. Ortodoks Kilisesi, her ülkede ayrı örgütlenmişdir. Her bağımsız ortodoks kilisenin bir başpiskoposu ve ona bağlı piskoposları bulunur ve başpiskopos kendi piskoposlarını seçerek kendi piskoposlarından oluşturduğu meclisi belirler. Bu meclis ile şehirlerin veya bölgelerin başında bulunan piskopos ya da metropolitleri aracılığıyla bütün ülkedeki kiliselerin dini reisi olur.Ortodoks Kiliseleri ise;  İstanbul Rum Ortodoks Patrikliği,  İskenderiye Ortodoks Patrikliği, Antakya Ortodoks Patrikliği, Kudüs Ortodoks Patrikliği, Rus Ortodoks Kilisesi, Sırp Ortodoks Kilisesi, Romen Ortodoks Kilisesi, Bulgar Ortodoks Kilisesi, Gürcü Ortodoks Kilisesi, Kıbrıs Ortodoks Kilisesi, Yunan Ortodoks Kilisesi,  Polonez Ortodoks Kilisesi, Arnavut Ortodoks Kilisesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi,  Amerika Ortodoks Kilisesi, Çekoslovak Ortodoks Kilisesi, Sina Kilisesi şeklindedir
+
Balkan Yarımadası'nda II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulmuştur. Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, 1943′te yıkılan Yugoslavya Krallığı’nın 1963′te alınan kararla ismi son kez değişmiştir ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti olmuştur. 1992 yılına kadar hüküm süren Sosyalist Federal Cumhuriyettir. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya Cumhuriyeti, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.   Cumhuriyetin ilk başkanı Josip Broz Tito’dur. Ülke Soğuk Savaş döneminde Sosyalist olmasına rağmen tarafsız bir politika izlemiştir ve Bağlantısızlar Hareketi'nin kurucu üyelerinden biri olmuştur.   Yugosavya’da egemen ulus anlayışının engellenmesi amacıyla ülke Yugosavya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Makedonya Federal Cumhuriyetleri ile Voyvodina ve Kosova özerk bölgelerinden oluşturuldu ve siyasi yapı ‘federalizm’ olarak belirlendi. 1974 Anayasası ile Tito ömür boyu devlet başkanı seçilmiştir. Tito’nun 1980’de ölümü tüm ülkeyi sarsmış ve 10 yıl sonra başlayacak olan iç savaşlara sebep olmuştu.Tito’nun ölümünden sonra Yugoslavya’yı oluşturan 6 federe cumhuriyetin cumhurbaşkanlarının devleti dönüşümlü olarak yönetti. Tito’nun ölümünden sonra Yugoslavya, sosyalist çizgiden kayarak Amerikan yanlısı politikalar izlemeye başlamıştı. 1980’lerin başında etkili olan Dünya Ekonomik Buhranı ülkeyi olumsuz etkilemiştir ve federe devletler arasındaki ekonomik farklılıklar aşırı milliyetçilerin harekete geçmesine neden olmuştur. Bu dönemden sonra ülke parçalanma sürecine doğru sürüklenmiştir. 1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmıştır ve bunun sonucunda yaşanan Doğu Bloku'nın çözülmesi ülkede Yugoslavya Savaşları yaşanmasına neden olmuştur ve en nihayetinde ülke parçalanmıştır.

03.59, 6 Mart 2018 tarihindeki hâli


Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti

Balkan Yarımadası'nda II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulmuştur. Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, 1943′te yıkılan Yugoslavya Krallığı’nın 1963′te alınan kararla ismi son kez değişmiştir ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti olmuştur. 1992 yılına kadar hüküm süren Sosyalist Federal Cumhuriyettir. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya Cumhuriyeti, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.   Cumhuriyetin ilk başkanı Josip Broz Tito’dur. Ülke Soğuk Savaş döneminde Sosyalist olmasına rağmen tarafsız bir politika izlemiştir ve Bağlantısızlar Hareketi'nin kurucu üyelerinden biri olmuştur.   Yugosavya’da egemen ulus anlayışının engellenmesi amacıyla ülke Yugosavya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Makedonya Federal Cumhuriyetleri ile Voyvodina ve Kosova özerk bölgelerinden oluşturuldu ve siyasi yapı ‘federalizm’ olarak belirlendi. 1974 Anayasası ile Tito ömür boyu devlet başkanı seçilmiştir. Tito’nun 1980’de ölümü tüm ülkeyi sarsmış ve 10 yıl sonra başlayacak olan iç savaşlara sebep olmuştu.Tito’nun ölümünden sonra Yugoslavya’yı oluşturan 6 federe cumhuriyetin cumhurbaşkanlarının devleti dönüşümlü olarak yönetti. Tito’nun ölümünden sonra Yugoslavya, sosyalist çizgiden kayarak Amerikan yanlısı politikalar izlemeye başlamıştı.  1980’lerin başında etkili olan Dünya Ekonomik Buhranı ülkeyi olumsuz etkilemiştir ve federe devletler arasındaki ekonomik farklılıklar aşırı milliyetçilerin harekete geçmesine neden olmuştur. Bu dönemden sonra ülke parçalanma sürecine doğru sürüklenmiştir. 1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmıştır ve bunun sonucunda yaşanan Doğu Bloku'nın çözülmesi  ülkede Yugoslavya Savaşları yaşanmasına neden olmuştur ve en nihayetinde ülke parçalanmıştır.