"Deneme Sayfası" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
2. satır: 2. satır:
  
  
=Pan-slavizim=
+
=Millet Sistemi=
Slav halklarını bir araya getirmeyi hedefleyen doktrin.Rusya'nın, Slav ırkından olanları kendi hakimiyeti altında bir devlet halinde toplama siyasetidir. Panslavizim’in amaçları arasında, yabancı bir devletin boyundurluğu altında bulunan Slav halklarını bağımsızlığa kavuşturmak ve  çarların dış siyasetine uygun bir ortam oluşturacak propagandayı devam ettirebilmek vardır.İlk kez 1826 yılında J. Herkel tarafından kullanıldı. Pan-Cermenizm'den etkilenen Panslavizmin çıkışının temelinde Kırım Savaşı'nın ardından daha belirgin hale gelen Avrupa karşıtlığı yer almaktadırDoğu Avrupa ile Orta Avrupa'nın orta kesimindeki bazı slav halkları arasında ortaklaşa bir kültürel ve siyasal amaçlar ışığında birlik ve beraberlik sağlamaya çalışan harekettir. 19. yüzyılın ilk yarısında Batı ve Güney Slav halklarının ulusal kimlik arayışı, bilim insanları, aydınlar ve şairler arasında başlamış bir harekettir. 1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı'ndan sonra bağımsızlığa kavuşan Bulgaristan'ın Panslavzim'e yaklaşmaması, hareketin gücünü kaybettirdi.
+
Osmanlı toplumunun büyük bölümünü Türkler oluşturmasına rağmen toplumun diğer unsurları Rum, Ermeni, Yahudi, Rumen, Slav ve Araplardı ve devlet, toplum yapısını şekillendirirken din temeline dayalı bir model uyguladı. Osmanlı Devleti çatısı altında bulunan toplulukları din ya da mezhep esasına göre örgütleyerek düzenlemiştir. Bu sistemin adı ‘millet sistemi’dir. Bu sistem, farklı inançlara sahip topluluklara kendi inanç ve hukuklarının gerektirdiği şekilde yaşama olanağı sağlamıştır. Osmanlı Devleti’nde millet sistemi, devletin adalet ve hoşgörü politikasına dayanan; Müslüman olsun gayrimüslim olsun tüm halkın “Osmanlı” sayılması esasına dayanır. Müslümanlar daha çok Türk ve Araplardan oluşurlar. Gayrimüslimler ise daha çok Rum, Yahudi ve Ermenilerden oluşurlarOsmanlı, tebaasını zorla İslamlaştırmak gibi bir amaca sahip değildi ve gayrimüslimlere de güvenlik ve huzur sağlamayı, onları adaletle ve devlet yönetiminden razı olacakları şekilde yönetmeyi hedefliyordu. Osmanlı Devleti’nde Millet Sistemi belirli esaslara dayandırılmıştır. Müslüman olmayanlar da Müslüman olanlar gibi taife yani vatandaştır. Osmanlı Devleti’nde padişahlık ve yönetim Müslümanların elinde olsa bile, Müslüman olmayan topluluklardan da yönetimde oldukça etkili olan kişiler mevcuttur. Müslüman olan ya da Müslüman olmayan topluluklarda vergi ödemekle yükümlüdür. Müslüman olan topluluklar da, Müslüman olmayan topluluklar da kendilerine ait mahkemelerde yargılanırlar.

03.18, 6 Mart 2018 tarihindeki hâli

Bu yeni oluşturulan bir deneme sayfasıdır.


Millet Sistemi

Osmanlı toplumunun büyük bölümünü Türkler oluşturmasına rağmen toplumun diğer unsurları Rum, Ermeni, Yahudi, Rumen, Slav ve Araplardı ve devlet, toplum yapısını şekillendirirken din temeline dayalı bir model uyguladı. Osmanlı Devleti çatısı altında bulunan toplulukları din ya da mezhep esasına göre örgütleyerek düzenlemiştir. Bu sistemin adı ‘millet sistemi’dir. Bu sistem, farklı inançlara sahip topluluklara kendi inanç ve hukuklarının gerektirdiği şekilde yaşama olanağı sağlamıştır. Osmanlı Devleti’nde millet sistemi, devletin adalet ve hoşgörü politikasına dayanan; Müslüman olsun gayrimüslim olsun tüm halkın “Osmanlı” sayılması esasına dayanır. Müslümanlar daha çok Türk ve Araplardan oluşurlar. Gayrimüslimler ise daha çok Rum, Yahudi ve Ermenilerden oluşurlar. Osmanlı, tebaasını zorla İslamlaştırmak gibi bir amaca sahip değildi ve gayrimüslimlere de güvenlik ve huzur sağlamayı, onları adaletle ve devlet yönetiminden razı olacakları şekilde yönetmeyi hedefliyordu. Osmanlı Devleti’nde Millet Sistemi belirli esaslara dayandırılmıştır. Müslüman olmayanlar da Müslüman olanlar gibi taife yani vatandaştır. Osmanlı Devleti’nde padişahlık ve yönetim Müslümanların elinde olsa bile, Müslüman olmayan topluluklardan da yönetimde oldukça etkili olan kişiler mevcuttur. Müslüman olan ya da Müslüman olmayan topluluklarda vergi ödemekle yükümlüdür. Müslüman olan topluluklar da, Müslüman olmayan topluluklar da kendilerine ait mahkemelerde yargılanırlar.