"Avrupalılaşma" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
("Son birkaç yıldır oldukça revaçta olan Avrupalılaşma konsepti özellikle Avrupa bütünleşmesi konusunda adından sıkça söz edilen kıymetli bir me..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
 
1. satır: 1. satır:
Son birkaç yıldır oldukça revaçta olan Avrupalılaşma konsepti özellikle Avrupa bütünleşmesi konusunda adından sıkça söz edilen kıymetli bir mevzu olarak belirmiştir. Avrupalılaşma fikri temel olarak Avrupa prensiplerinin, değerlerinin ve normlarının ışığında ulusal bir siyaset oluşturma sürecine işaret etmektedir
+
Son birkaç yıldır oldukça revaçta olan Avrupalılaşma konsepti özellikle Avrupa bütünleşmesi konusunda adından sıkça söz edilen kıymetli bir mevzu olarak belirmiştir. Avrupalılaşma fikri temel olarak Avrupa prensiplerinin, değerlerinin ve normlarının ışığında ulusal bir siyaset oluşturma sürecine işaret etmektedir<ref>Uğur, Ömer ve Aksoy, Metin. Avrupalılaşma Kavramı ve Türkiye’nin Demokratikleşme Sürecine Etkisi. ''KTÜ SBE Sosyal Bilimler Dergisi''. 10 (2015): 163-180. (erişim 11.01.2022)</ref>.Stephen Gorge; Avrupalılaşma sürecine Avrupa Birliği'ne üye devletlerinin ulusal politikalarının, bu örgüte üyeliklerinin akabinde, AB’nin kuvvetli etkisiyle şekillenmesi gibi bir bakış açısıyla yaklaşırken; Radaelli ve Bulmer Avrupalılaşma kavramını:
 +
 
 +
* Politikaların tertiplenmesi,
 +
* İnanç ve değerlerin yaygın bir duruma getirilmesi,
 +
* Gayriresmi ya da resmi fark etmeksizin normların ve kuralların siyasi değerler serisinde politik yapı ve kamu politikalarında var olması şeklinde üç ana başlık üzerinden değerlendirmektedir<ref>Çörtoğlu, Feza Sencer. Avrupalılaşma Sürecinde AB Çevre Politikası ve Yerindenlik (Subsidiarity) İlkesi . ''Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi''. 8/2 (2009) 29-46. (erişim 11.01.2022)</ref>. Kısaca Avrupalılaşma, ulusal perspektiften de öte Avrupa Birliği düzeyinde yeni bakış açıları, normların meydana gelmesi ve bu durumun adaylık aşamasında olan veya halihazırda üye olan devletleri etkilemesi olarak özetlenebilir<ref>[1] Kaya, Ayhan''.  Avrupa Birliği Hakkında Merak Ettikleriniz''. İstanbul: Hiperlink Yayınları, 2013</ref>.                                                                                                                           
 +
 
 +
== '''Avrupalılaşmanın Tarihçesi''' ==

20.35, 12 Mart 2022 tarihindeki hâli

Son birkaç yıldır oldukça revaçta olan Avrupalılaşma konsepti özellikle Avrupa bütünleşmesi konusunda adından sıkça söz edilen kıymetli bir mevzu olarak belirmiştir. Avrupalılaşma fikri temel olarak Avrupa prensiplerinin, değerlerinin ve normlarının ışığında ulusal bir siyaset oluşturma sürecine işaret etmektedir[1].Stephen Gorge; Avrupalılaşma sürecine Avrupa Birliği'ne üye devletlerinin ulusal politikalarının, bu örgüte üyeliklerinin akabinde, AB’nin kuvvetli etkisiyle şekillenmesi gibi bir bakış açısıyla yaklaşırken; Radaelli ve Bulmer Avrupalılaşma kavramını:

  • Politikaların tertiplenmesi,
  • İnanç ve değerlerin yaygın bir duruma getirilmesi,
  • Gayriresmi ya da resmi fark etmeksizin normların ve kuralların siyasi değerler serisinde politik yapı ve kamu politikalarında var olması şeklinde üç ana başlık üzerinden değerlendirmektedir[2]. Kısaca Avrupalılaşma, ulusal perspektiften de öte Avrupa Birliği düzeyinde yeni bakış açıları, normların meydana gelmesi ve bu durumun adaylık aşamasında olan veya halihazırda üye olan devletleri etkilemesi olarak özetlenebilir[3].

Avrupalılaşmanın Tarihçesi

  1. Uğur, Ömer ve Aksoy, Metin. Avrupalılaşma Kavramı ve Türkiye’nin Demokratikleşme Sürecine Etkisi. KTÜ SBE Sosyal Bilimler Dergisi. 10 (2015): 163-180. (erişim 11.01.2022)
  2. Çörtoğlu, Feza Sencer. Avrupalılaşma Sürecinde AB Çevre Politikası ve Yerindenlik (Subsidiarity) İlkesi . Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi. 8/2 (2009) 29-46. (erişim 11.01.2022)
  3. [1] Kaya, Ayhan.  Avrupa Birliği Hakkında Merak Ettikleriniz. İstanbul: Hiperlink Yayınları, 2013