"Deneme Sayfası" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
(Roma Yürüyüşü)
(siyasi güç)
 
(Aynı kullanıcının aradaki bir diğer değişikliği gösterilmiyor)
2. satır: 2. satır:
  
  
=Roma Yürüyüşü=
+
=Siyasi Güç=  
Kısaca;  İtalya I. Dünya savaşında hem yıpranmış hem de istediğini elde edememişti ve ülkede maddi ve manevi bir çöküntü dönemi yaşanıyordu. Mussolini bu ortamdan istifade ederek lideri olduğu Faşist Partiyi güçlendirdi. 28 Ekim 1922’de Mussolini partisinin mensupları olan ‘’kara gömleklileri” Napoli’den Roma’ya doğru yürüyüşe geçirdi. Olayın iç yüzüne değinecek olursak; İtalya’da 15 Mayıs 1922’de genel seçimler yapıldı ve ilk kez “Kara Gömlekliler” parlamentoda koltuk sahibi oldular. Mussolini de Milano'da seçimi kazanarak parlamentoya girdi. 22 Haziran’da Meclis kürsüsünden ilk konuşmasını yaptı. 16 Ekim’de Mussolini parti içinde bir direktuar kurdu. Direktuarın amacı ne olursa olsun hükümeti ele geçirmekti. Direktuarın öncüleri ülkede sıkıyötenim ilan edeceğini bildirdi fakat Kral Emmanuel sıkıyötenim kararnamesini imzalamadı, yeni hükümeti kurma görevini Salandra’ya verdi ve Salandra hükümeti kuramayacağını bildirdi. Bunun üzerine Kral başbakanlık görevini Mussolini’ye vermek istedi. Kara gömlekliler, Benito Mussolini'nin emrindeki silahlı Faşist İtalyan birlikleridir. Mussolini'nin kendi koruyucusu da bu Kara Gömlekliler'dendi ve 1921'in sonlarına doğru emrinde 400.000 silahlı ve disiplinli adam bulunmaktaydı.  İktidarı ele geçirmeyi amaçlayan Mussolini için 15 Ekim 1922’de iyi bir fırsat yakalamış oldu ve bu tarihte hükümet istifa etmesiyle siyasal bunalım ülkenin gündemi oldu. 18 Ekim’de Milano’da, Parti Yüksek Kademesi ve şefleri bir büyük gizli toplantı yaptılar ve ortaya bir plan koydular. Bu plan “Roma’ya Yürüyüş” adını verdiği bir hareketle iktidarı elde etmek amacını güdüyordu. Silah kullanabilecek bütün faşistler gerçek bir ordu düzeni içinde silah altına toplanacak, sonra Napoli’de bir merkez kurularak savaşa hazırlanacaktı. 19 Ekim’de plan tekrar gözden geçirildi ve kabul edildi. 21 Ekim’de Mussolini büyük Faşist Kongresi bahanesiyle Napoli’ye geldi.  22 Ekim akşamı kara gömlekliler Napoli ve çevresinde büyük topluluklar halinde harekete geçtiler.
+
Bir devletin ulusal hedeflerine ulaşabilmek için ve ulaşabildiklerini korumak, milli menfaat
 +
sağlamak amacıyla kullandığı siyasal kuvvetlere denir. Ülkedeki demokrasinin gelişmişliği ile siyasi gücün
 +
etkili kullanılmasıyla birbirini tamamlar. Siyasi gücün güçlü olması, demokrasininde güçlü olması anlamına
 +
gelir. Siyasi gücün etkin ve güçlü olabilmesi için bazı şartlar yerine getirilmelidir. Buna göre öncelikle var olan kanunların toplumun sosyal ve kültür yapısına uygun, yeterli ve tam anlamıyla uygulanıyor olması
 +
gerekir.İç politikada devlet milletle bütünleşmeli ve siyasal sistem tam işlemelidir. Devletin siyasi
 +
ilişkilerinde diğer devletlerle yaptığı siyasi antlaşmalarda menfaatlerini koruma ve devletin itibarını
 +
yükseltme kabiliyetinde olmalıdır.Devleti yönetenlerin halka dayanması ve siyasi ve diplomatik bilgi ve
 +
tecrübelere sahip olması gereklidir. Siyasi güç; iç siyasi ve dış siyasi güç olarak ikiye ayrılır. İç siyasi güç, bir bakıma devletin yapısal gücüdür. Devletin bütün organ ve mekanizmaları, bu yapıya göre biçimlenir ve çalışırlar. Anayasalar ve yasalar, siyasi iktidar iç siyasi güç için en önemli etkenlerdir.
 +
Dış siyasi güç ise devletlerin sınırları dışında devletin milli hedeflerine erişmesi, erişilenleri koruyup geliştirmek ve milli menfaat sağlamak, dünya'da barışı egemen kılmak, başka ülkelerden gelebilecek tehlikelere karşı diğer ülkelerle ittifak yaparak devleti ve milli egemenliği koruma amacıyla kullandığı siyasi yetki ve kuvvetlerin toplam verimine denir.

22.25, 19 Mayıs 2018 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Bu yeni oluşturulan bir deneme sayfasıdır.


Siyasi Güç

Bir devletin ulusal hedeflerine ulaşabilmek için ve ulaşabildiklerini korumak, milli menfaat sağlamak amacıyla kullandığı siyasal kuvvetlere denir. Ülkedeki demokrasinin gelişmişliği ile siyasi gücün etkili kullanılmasıyla birbirini tamamlar. Siyasi gücün güçlü olması, demokrasininde güçlü olması anlamına gelir. Siyasi gücün etkin ve güçlü olabilmesi için bazı şartlar yerine getirilmelidir. Buna göre öncelikle var olan kanunların toplumun sosyal ve kültür yapısına uygun, yeterli ve tam anlamıyla uygulanıyor olması gerekir.İç politikada devlet milletle bütünleşmeli ve siyasal sistem tam işlemelidir. Devletin siyasi ilişkilerinde diğer devletlerle yaptığı siyasi antlaşmalarda menfaatlerini koruma ve devletin itibarını yükseltme kabiliyetinde olmalıdır.Devleti yönetenlerin halka dayanması ve siyasi ve diplomatik bilgi ve tecrübelere sahip olması gereklidir. Siyasi güç; iç siyasi ve dış siyasi güç olarak ikiye ayrılır. İç siyasi güç, bir bakıma devletin yapısal gücüdür. Devletin bütün organ ve mekanizmaları, bu yapıya göre biçimlenir ve çalışırlar. Anayasalar ve yasalar, siyasi iktidar iç siyasi güç için en önemli etkenlerdir. Dış siyasi güç ise devletlerin sınırları dışında devletin milli hedeflerine erişmesi, erişilenleri koruyup geliştirmek ve milli menfaat sağlamak, dünya'da barışı egemen kılmak, başka ülkelerden gelebilecek tehlikelere karşı diğer ülkelerle ittifak yaparak devleti ve milli egemenliği koruma amacıyla kullandığı siyasi yetki ve kuvvetlerin toplam verimine denir.