"Deneme Sayfası" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
(siyasi güç)
 
(Aynı kullanıcının aradaki diğer 6 değişikliği gösterilmiyor)
2. satır: 2. satır:
  
  
=Millet Sistemi=
+
=Siyasi Güç=  
Osmanlı toplumunun büyük bölümünü Türkler oluşturmasına rağmen toplumun diğer unsurları Rum, Ermeni, Yahudi, Rumen, Slav ve Araplardı ve devlet, toplum yapısını şekillendirirken din temeline dayalı bir model uyguladı. Osmanlı Devleti çatısı altında bulunan toplulukları din ya da mezhep esasına göre örgütleyerek düzenlemiştir. Bu sistemin adı ‘millet sistemi’dir. Bu sistem, farklı inançlara sahip topluluklara kendi inanç ve hukuklarının gerektirdiği şekilde yaşama olanağı sağlamıştır. Osmanlı Devleti’nde millet sistemi, devletin adalet ve hoşgörü politikasına dayanan; Müslüman olsun gayrimüslim olsun tüm halkın “Osmanlı” sayılması esasına dayanır. Müslümanlar daha çok Türk ve Araplardan oluşurlar. Gayrimüslimler ise daha çok Rum, Yahudi ve Ermenilerden oluşurlar. Osmanlı, tebaasını zorla İslamlaştırmak gibi bir amaca sahip değildi ve gayrimüslimlere de güvenlik ve huzur sağlamayı, onları adaletle ve devlet yönetiminden razı olacakları şekilde yönetmeyi hedefliyordu. Osmanlı Devleti’nde Millet Sistemi belirli esaslara dayandırılmıştır. Müslüman olmayanlar da Müslüman olanlar gibi taife yani vatandaştır. Osmanlı Devleti’nde padişahlık ve yönetim Müslümanların elinde olsa bile, Müslüman olmayan topluluklardan da yönetimde oldukça etkili olan kişiler mevcuttur. Müslüman olan ya da Müslüman olmayan topluluklarda vergi ödemekle yükümlüdür. Müslüman olan topluluklar da, Müslüman olmayan topluluklar da kendilerine ait mahkemelerde yargılanırlar.
+
Bir devletin ulusal hedeflerine ulaşabilmek için ve ulaşabildiklerini korumak, milli menfaat
 +
sağlamak amacıyla kullandığı siyasal kuvvetlere denir. Ülkedeki demokrasinin gelişmişliği ile siyasi gücün
 +
etkili kullanılmasıyla birbirini tamamlar. Siyasi gücün güçlü olması, demokrasininde güçlü olması anlamına
 +
gelir. Siyasi gücün etkin ve güçlü olabilmesi için bazı şartlar yerine getirilmelidir. Buna göre öncelikle var olan kanunların toplumun sosyal ve kültür yapısına uygun, yeterli ve tam anlamıyla uygulanıyor olması
 +
gerekir.İç politikada devlet milletle bütünleşmeli ve siyasal sistem tam işlemelidir. Devletin siyasi
 +
ilişkilerinde diğer devletlerle yaptığı siyasi antlaşmalarda menfaatlerini koruma ve devletin itibarını
 +
yükseltme kabiliyetinde olmalıdır.Devleti yönetenlerin halka dayanması ve siyasi ve diplomatik bilgi ve  
 +
tecrübelere sahip olması gereklidir. Siyasi güç; iç siyasi ve dış siyasi güç olarak ikiye ayrılır. İç siyasi güç, bir bakıma devletin yapısal gücüdür. Devletin bütün organ ve mekanizmaları, bu yapıya göre biçimlenir ve çalışırlar. Anayasalar ve yasalar, siyasi iktidar iç siyasi güç için en önemli etkenlerdir.
 +
Dış siyasi güç ise devletlerin sınırları dışında devletin milli hedeflerine erişmesi, erişilenleri koruyup geliştirmek ve milli menfaat sağlamak, dünya'da barışı egemen kılmak, başka ülkelerden gelebilecek tehlikelere karşı diğer ülkelerle ittifak yaparak devleti ve milli egemenliği koruma amacıyla kullandığı siyasi yetki ve kuvvetlerin toplam verimine denir.

22.25, 19 Mayıs 2018 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Bu yeni oluşturulan bir deneme sayfasıdır.


Siyasi Güç

Bir devletin ulusal hedeflerine ulaşabilmek için ve ulaşabildiklerini korumak, milli menfaat sağlamak amacıyla kullandığı siyasal kuvvetlere denir. Ülkedeki demokrasinin gelişmişliği ile siyasi gücün etkili kullanılmasıyla birbirini tamamlar. Siyasi gücün güçlü olması, demokrasininde güçlü olması anlamına gelir. Siyasi gücün etkin ve güçlü olabilmesi için bazı şartlar yerine getirilmelidir. Buna göre öncelikle var olan kanunların toplumun sosyal ve kültür yapısına uygun, yeterli ve tam anlamıyla uygulanıyor olması gerekir.İç politikada devlet milletle bütünleşmeli ve siyasal sistem tam işlemelidir. Devletin siyasi ilişkilerinde diğer devletlerle yaptığı siyasi antlaşmalarda menfaatlerini koruma ve devletin itibarını yükseltme kabiliyetinde olmalıdır.Devleti yönetenlerin halka dayanması ve siyasi ve diplomatik bilgi ve tecrübelere sahip olması gereklidir. Siyasi güç; iç siyasi ve dış siyasi güç olarak ikiye ayrılır. İç siyasi güç, bir bakıma devletin yapısal gücüdür. Devletin bütün organ ve mekanizmaları, bu yapıya göre biçimlenir ve çalışırlar. Anayasalar ve yasalar, siyasi iktidar iç siyasi güç için en önemli etkenlerdir. Dış siyasi güç ise devletlerin sınırları dışında devletin milli hedeflerine erişmesi, erişilenleri koruyup geliştirmek ve milli menfaat sağlamak, dünya'da barışı egemen kılmak, başka ülkelerden gelebilecek tehlikelere karşı diğer ülkelerle ittifak yaparak devleti ve milli egemenliği koruma amacıyla kullandığı siyasi yetki ve kuvvetlerin toplam verimine denir.