"Anasayfa" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
k
(Ayın sayfası eklendi.(Ağustos))
1. satır: 1. satır:
 
=Ayın Sayfası=
 
=Ayın Sayfası=
  
'''''Antisemitizm'''''
+
'''''Uluslararası Af Örgütü'''''
  
'''Antisemitizm''' ('''İngilizce''': ''Anti-Semitism''), '''''Semitizm''''' kavramının karşıt görüşü olarak semai dilleri konuşan topluluklara karşı duyulan düşmancıl hislerin tümüne verilen addır.Günümüzde birçok kaynak [[Antisemitizm]] kavramını sadece Musevilik düşmanlığı olarak dar bir yoldan nitelese de semai diller ailesi içersinde Arapça da bulunmaktadır.Buna rağmen günümüzde bu terim baskın olarak Yahudi karşıtlığını nitelemektedir.Türk Dil Kurumu da benzer yoldan [[Antisemitizm]] kavramını '''''Yahudilere karşı düşmanca duygular besleyen ve Yahudilere karşı ayırt edici önlemler alınmasını isteyen görüş.''''' şeklinde belirtmiştir.
+
'''Uluslararası Af Örgütü''' (İngilizce:'''''Amnesty International''''', Arapça:'''''منظمة العفو الدولية'''''), insan hakları ihlallerinin engellenmek ve bu hakları koruyup saygı gösterilmesini sağlamak amacıyla çalışmaktadır. Temel hedefi, her insanın İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi tarafından kabul edilen insan haklarına ve diğer tüm uluslararası insan hakları standartlarına erişebilmesini sağlamaktır. Bu doğrultuda dünya çapında 216 ülkede faaliyet göstermektedir. 7.000'den fazla farklı kültür, din ve ideolojiye sahip insan bir araya gelerek, herkesin temek insan haklarına sahip olduğunu savunmakta ve bu hakların korunması için çalışmaktadır.
  
[[Nazi]] Almanya’sı ve 1933–1945 yıllarındaki işbirlikçileri tarafından, Avrupalı Yahudilerin devlet eliyle kaynak sağlanarak zulme tabi tutulması ve katliamı yani Holokost, tarihte antisemitizme verilecek en uç örnektir. 1879’da, Alman gazeteci '''''Wilhelm Marr''''' Yahudilere karşı duyulan nefreti ve on sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıllarda genelde Yahudilerle ilişkilendirilen çeşitli liberal, kozmopolit ve uluslararası siyasi eğilimi işaret ederek, [[antisemitizm]] sözünü ortaya attı. Saldırıya maruz kalan eğilimler arasında eşit medenî haklar, anayasal demokrasi, serbest ticaret, sosyalizm, finans kapitalizmi ve barışçılık vardı.
+
'''''Sayfanın tamamı ve kaynaklar için:''''' [[Uluslararası Af Örgütü]]
 
 
Ancak Yahudilere karşı duyulan belirgin nefret, modern çağdan ve antisemitizm sözcüğünün ortaya atılmasından öncelere dayanır. ''Pogromlar'' (özellikle Yahudilere karşı girişilen katliamlar), Yahudilere karşı başlatılan ve genellikle hükümet yetkilileri tarafından teşvik edilen şiddet içeren kalkışmalar, antisemitizmin tarih boyunca ortaya çıkan genel yansımaları arasındadır. '''Çoğunlukla katliamlar, Yahudilerin ayinler için Hıristiyan çocukların kanlarını kullandığı yolundaki asılsız iddialar yani kan iftirası ile alevlendi.'''
 
 
 
Modern çağda ise, antisemitistler nefret etmekten oluşan ideolojilerine bir de siyasi boyut eklediler. On dokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde Almanya, Fransa ve Avustralya’da Yahudi karşıtı siyasi partiler kuruldu. '''''Protocols of the Elders of Zion''''' (Siyon Liderlerinin Protokolleri) gibi yayınların basılması uluslararası Yahudi komplosunun gerçek dışı teorilerini ortaya çıkarmasına yol açmış ya da bu teorileri desteklemiştir. Siyasi antisemitizmin bir bileşeni de milliyetçilikti. ''Milliyetçilik taraftarları genelde Yahudileri vatan hainleri olarak suçladı.''
 
 
 
'''''Sayfanın tamamı ve kaynaklar için:''''' [[Antisemitizm]]
 
  
 
=Duyurular=
 
=Duyurular=

19.00, 13 Ağustos 2018 tarihindeki hâli

Ayın Sayfası

Uluslararası Af Örgütü

Uluslararası Af Örgütü (İngilizce:Amnesty International, Arapça:منظمة العفو الدولية), insan hakları ihlallerinin engellenmek ve bu hakları koruyup saygı gösterilmesini sağlamak amacıyla çalışmaktadır. Temel hedefi, her insanın İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi tarafından kabul edilen insan haklarına ve diğer tüm uluslararası insan hakları standartlarına erişebilmesini sağlamaktır. Bu doğrultuda dünya çapında 216 ülkede faaliyet göstermektedir. 7.000'den fazla farklı kültür, din ve ideolojiye sahip insan bir araya gelerek, herkesin temek insan haklarına sahip olduğunu savunmakta ve bu hakların korunması için çalışmaktadır.

Sayfanın tamamı ve kaynaklar için: Uluslararası Af Örgütü

Duyurular

  • LinkedIn sayfamız kullanıma sunulmuştur.
   https://www.linkedin.com/company/uliwiki/
  • UliWiki'de dört ana başlık altında içerik üretilecektir. Bunlar sol menüde gördüğünüz, Uluslararası İlişkiler, Hukuk, İktisat ve Siyaset Bilimi'dir
  • Sisteme üye olduktan sonra bu ana başlıkların içerisine alt başlıklarını ekleyebilirsiniz.Nasıl veri gireceğiniz hakkında yardım için UliWiki:Yardım'ı ziyaret ediniz.
  • Yaratılan indekslere göre içerik üretmek, takibi ve kaynak kontrolünde hız kazandıracağı için bu yöntem seçilmiştir.