"Deneme Sayfası" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
(Drina Köprüsü)
(siyasi güç)
 
2. satır: 2. satır:
  
  
=Drina Köprüsü=  
+
=Siyasi Güç=  
Drina Köprüsü Bosna Hersek’te Sırbistan sınırına yakın Vişgrad (Vişegrad) kentinde Sava Nehrinin kolu olan Drina Irmağı üzerine 1571 senelerinde yaptırılmış olan Osmanlı köprüsü. Sokullu Mehmet Paşa tarafından yapıldığından, Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü olarak da bilinmektedir. Köprü Vişegrad veya banisi Sokullu Mehmet Paşa’nın adlarıyla tanınmaktaysa da, 1960’tan sonra Yugoslav yazaro Jvo Andric’in romanı dolayısıyla altından geçen akarsuyun adıyla şöhret bulmuştur. Köprü, Osmanlı anıtsal Osmanlı mimarlık ve karakteristik özelliklerini taşır. Eni 7 metreden biraz geniş, uzunluğu 180 metreye yakın olan köprü büyük kesme taş bloklardan inşa edilmiştir. Güney ucu kıyıya dik, açık bir dirsek yaparak birleşir. Irmak içinde kemerli 10 gözü vardır, bu kemer açıklıkları 10-15 m arasında değişmektedir. Yukarı ortasına gelen bir yerde, batı kenarında bir kitabe sahanlığı bulunmaktadır ve doğu kenarında bir sofa vardır. Bunların her ikisi de dışa taşarak taş çıkıntılar üzerine oturmuştur. Kemerlerin üzengitaşı hizasında bütün köprüyü çepeçevre çıkıntılı bir silme dolaşır. Köprünün yapım tarihi kitabelerden birinde 1571, diğerinde 1577 olarak verilmiştir.
+
Bir devletin ulusal hedeflerine ulaşabilmek için ve ulaşabildiklerini korumak, milli menfaat
Yüzyıllar boyunca farklı ordular tarafından tahribata uğramış olan köprü özgün halini günümüzde halen korumaktadır ve 2007 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne alınan Köprü. 2003 yılından bu güne araç trafiğine kapalıdır.
+
sağlamak amacıyla kullandığı siyasal kuvvetlere denir. Ülkedeki demokrasinin gelişmişliği ile siyasi gücün
 +
etkili kullanılmasıyla birbirini tamamlar. Siyasi gücün güçlü olması, demokrasininde güçlü olması anlamına
 +
gelir. Siyasi gücün etkin ve güçlü olabilmesi için bazı şartlar yerine getirilmelidir. Buna göre öncelikle var olan kanunların toplumun sosyal ve kültür yapısına uygun, yeterli ve tam anlamıyla uygulanıyor olması
 +
gerekir.İç politikada devlet milletle bütünleşmeli ve siyasal sistem tam işlemelidir. Devletin siyasi
 +
ilişkilerinde diğer devletlerle yaptığı siyasi antlaşmalarda menfaatlerini koruma ve devletin itibarını
 +
yükseltme kabiliyetinde olmalıdır.Devleti yönetenlerin halka dayanması ve siyasi ve diplomatik bilgi ve  
 +
tecrübelere sahip olması gereklidir. Siyasi güç; iç siyasi ve dış siyasi güç olarak ikiye ayrılır. İç siyasi güç, bir bakıma devletin yapısal gücüdür. Devletin bütün organ ve mekanizmaları, bu yapıya göre biçimlenir ve çalışırlar. Anayasalar ve yasalar, siyasi iktidar iç siyasi güç için en önemli etkenlerdir.
 +
Dış siyasi güç ise devletlerin sınırları dışında devletin milli hedeflerine erişmesi, erişilenleri koruyup geliştirmek ve milli menfaat sağlamak, dünya'da barışı egemen kılmak, başka ülkelerden gelebilecek tehlikelere karşı diğer ülkelerle ittifak yaparak devleti ve milli egemenliği koruma amacıyla kullandığı siyasi yetki ve kuvvetlerin toplam verimine denir.

22.25, 19 Mayıs 2018 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Bu yeni oluşturulan bir deneme sayfasıdır.


Siyasi Güç

Bir devletin ulusal hedeflerine ulaşabilmek için ve ulaşabildiklerini korumak, milli menfaat sağlamak amacıyla kullandığı siyasal kuvvetlere denir. Ülkedeki demokrasinin gelişmişliği ile siyasi gücün etkili kullanılmasıyla birbirini tamamlar. Siyasi gücün güçlü olması, demokrasininde güçlü olması anlamına gelir. Siyasi gücün etkin ve güçlü olabilmesi için bazı şartlar yerine getirilmelidir. Buna göre öncelikle var olan kanunların toplumun sosyal ve kültür yapısına uygun, yeterli ve tam anlamıyla uygulanıyor olması gerekir.İç politikada devlet milletle bütünleşmeli ve siyasal sistem tam işlemelidir. Devletin siyasi ilişkilerinde diğer devletlerle yaptığı siyasi antlaşmalarda menfaatlerini koruma ve devletin itibarını yükseltme kabiliyetinde olmalıdır.Devleti yönetenlerin halka dayanması ve siyasi ve diplomatik bilgi ve tecrübelere sahip olması gereklidir. Siyasi güç; iç siyasi ve dış siyasi güç olarak ikiye ayrılır. İç siyasi güç, bir bakıma devletin yapısal gücüdür. Devletin bütün organ ve mekanizmaları, bu yapıya göre biçimlenir ve çalışırlar. Anayasalar ve yasalar, siyasi iktidar iç siyasi güç için en önemli etkenlerdir. Dış siyasi güç ise devletlerin sınırları dışında devletin milli hedeflerine erişmesi, erişilenleri koruyup geliştirmek ve milli menfaat sağlamak, dünya'da barışı egemen kılmak, başka ülkelerden gelebilecek tehlikelere karşı diğer ülkelerle ittifak yaparak devleti ve milli egemenliği koruma amacıyla kullandığı siyasi yetki ve kuvvetlerin toplam verimine denir.