"Deneme Sayfası" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
(siyasi güç)
 
(Aynı kullanıcının aradaki diğer 3 değişikliği gösterilmiyor)
2. satır: 2. satır:
  
  
=Fukuyama=
+
=Siyasi Güç=  
Francis Fukuyama, 1952 yılında Şikago`da doğmuştur. Lisansını Cornell Üniversitesinde;
+
Bir devletin ulusal hedeflerine ulaşabilmek için ve ulaşabildiklerini korumak, milli menfaat
doktorasını da Harvard Üniversitesinde yapmıştır. ABD Dışişleri Bakanlığında Politika Planlama Dairesinde
+
sağlamak amacıyla kullandığı siyasal kuvvetlere denir. Ülkedeki demokrasinin gelişmişliği ile siyasi gücün
Ortadoğu uzmanı ve Genel Direktör Yardımcısı olarak çalışmıştır. 1981-1982 yıllarındaki Mısır-İsrail
+
etkili kullanılmasıyla birbirini tamamlar. Siyasi gücün güçlü olması, demokrasininde güçlü olması anlamına
Görüşmelerine ABD heyeti üyesi olarak katılmıştır. Fukuyama; demokratik devletin temel özelliklerini
+
gelir. Siyasi gücün etkin ve güçlü olabilmesi için bazı şartlar yerine getirilmelidir. Buna göre öncelikle var olan kanunların toplumun sosyal ve kültür yapısına uygun, yeterli ve tam anlamıyla uygulanıyor olması
rasyonellik, homojenlik ve evrensellik olarak belirlemektedir. Demokrasi ilkelerine göre işleyen bir devlet, yarışan çıkarları insan olma kimliği çerçevesinde birleştirip, açık ve net ilkelere dayanmakta, kişiler arasındaki eşitsizliği kaldırarak sınıfsız bir toplum yaratmakta ve yurttaşlar arasında dil, din, ırk veya başka  farklılıkları gözetmeden, eşit hak ve özgürlüklerden yararlanmasını sağlamaktadır. Fukuyama, temel hak  ve özgürlükler kategorisini, mülkiyet, düşünme, açıklama, istediği dine mensup olup bu dinin gereklerini yerine getirme, siyasi iktidara katılm haklarıyla çizmiştir.
+
gerekir.İç politikada devlet milletle bütünleşmeli ve siyasal sistem tam işlemelidir. Devletin siyasi
 +
ilişkilerinde diğer devletlerle yaptığı siyasi antlaşmalarda menfaatlerini koruma ve devletin itibarını
 +
yükseltme kabiliyetinde olmalıdır.Devleti yönetenlerin halka dayanması ve siyasi ve diplomatik bilgi ve
 +
tecrübelere sahip olması gereklidir. Siyasi güç; iç siyasi ve dış siyasi güç olarak ikiye ayrılır. İç siyasi güç, bir bakıma devletin yapısal gücüdür. Devletin bütün organ ve mekanizmaları, bu yapıya göre biçimlenir ve çalışırlar. Anayasalar ve yasalar, siyasi iktidar iç siyasi güç için en önemli etkenlerdir.
 +
Dış siyasi güç ise devletlerin sınırları dışında devletin milli hedeflerine erişmesi, erişilenleri koruyup geliştirmek ve milli menfaat sağlamak, dünya'da barışı egemen kılmak, başka ülkelerden gelebilecek tehlikelere karşı diğer ülkelerle ittifak yaparak devleti ve milli egemenliği koruma amacıyla kullandığı siyasi yetki ve kuvvetlerin toplam verimine denir.

22.25, 19 Mayıs 2018 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Bu yeni oluşturulan bir deneme sayfasıdır.


Siyasi Güç

Bir devletin ulusal hedeflerine ulaşabilmek için ve ulaşabildiklerini korumak, milli menfaat sağlamak amacıyla kullandığı siyasal kuvvetlere denir. Ülkedeki demokrasinin gelişmişliği ile siyasi gücün etkili kullanılmasıyla birbirini tamamlar. Siyasi gücün güçlü olması, demokrasininde güçlü olması anlamına gelir. Siyasi gücün etkin ve güçlü olabilmesi için bazı şartlar yerine getirilmelidir. Buna göre öncelikle var olan kanunların toplumun sosyal ve kültür yapısına uygun, yeterli ve tam anlamıyla uygulanıyor olması gerekir.İç politikada devlet milletle bütünleşmeli ve siyasal sistem tam işlemelidir. Devletin siyasi ilişkilerinde diğer devletlerle yaptığı siyasi antlaşmalarda menfaatlerini koruma ve devletin itibarını yükseltme kabiliyetinde olmalıdır.Devleti yönetenlerin halka dayanması ve siyasi ve diplomatik bilgi ve tecrübelere sahip olması gereklidir. Siyasi güç; iç siyasi ve dış siyasi güç olarak ikiye ayrılır. İç siyasi güç, bir bakıma devletin yapısal gücüdür. Devletin bütün organ ve mekanizmaları, bu yapıya göre biçimlenir ve çalışırlar. Anayasalar ve yasalar, siyasi iktidar iç siyasi güç için en önemli etkenlerdir. Dış siyasi güç ise devletlerin sınırları dışında devletin milli hedeflerine erişmesi, erişilenleri koruyup geliştirmek ve milli menfaat sağlamak, dünya'da barışı egemen kılmak, başka ülkelerden gelebilecek tehlikelere karşı diğer ülkelerle ittifak yaparak devleti ve milli egemenliği koruma amacıyla kullandığı siyasi yetki ve kuvvetlerin toplam verimine denir.