"Deneme Sayfası" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
(siyasi güç)
 
(Aynı kullanıcının aradaki diğer 7 değişikliği gösterilmiyor)
2. satır: 2. satır:
  
  
=Pan-slavizim=
+
=Siyasi Güç=  
Slav halklarını bir araya getirmeyi hedefleyen doktrin.Rusya'nın, Slav ırkından olanları kendi hakimiyeti altında bir devlet halinde toplama siyasetidir. Panslavizim’in amaçları arasında, yabancı bir devletin boyundurluğu altında bulunan Slav halklarını bağımsızlığa kavuşturmak ve çarların dış siyasetine uygun bir ortam oluşturacak propagandayı devam ettirebilmek vardır.İlk kez 1826 yılında J. Herkel tarafından kullanıldı. Pan-Cermenizm'den etkilenen Panslavizmin çıkışının temelinde Kırım Savaşı'nın ardından daha belirgin hale gelen Avrupa karşıtlığı yer almaktadır. Doğu Avrupa ile Orta Avrupa'nın orta kesimindeki bazı slav halkları arasında ortaklaşa bir kültürel ve siyasal amaçlar ışığında birlik ve beraberlik sağlamaya çalışan harekettir. 19. yüzyılın ilk yarısında Batı ve Güney Slav halklarının ulusal kimlik arayışı, bilim insanları, aydınlar ve şairler arasında başlamış bir harekettir. 1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı'ndan sonra bağımsızlığa kavuşan Bulgaristan'ın Panslavzim'e yaklaşmaması, hareketin gücünü kaybettirdi.
+
Bir devletin ulusal hedeflerine ulaşabilmek için ve ulaşabildiklerini korumak, milli menfaat
 +
sağlamak amacıyla kullandığı siyasal kuvvetlere denir. Ülkedeki demokrasinin gelişmişliği ile siyasi gücün
 +
etkili kullanılmasıyla birbirini tamamlar. Siyasi gücün güçlü olması, demokrasininde güçlü olması anlamına
 +
gelir. Siyasi gücün etkin ve güçlü olabilmesi için bazı şartlar yerine getirilmelidir. Buna göre öncelikle var olan kanunların toplumun sosyal ve kültür yapısına uygun, yeterli ve tam anlamıyla uygulanıyor olması
 +
gerekir.İç politikada devlet milletle bütünleşmeli ve siyasal sistem tam işlemelidir. Devletin siyasi
 +
ilişkilerinde diğer devletlerle yaptığı siyasi antlaşmalarda menfaatlerini koruma ve devletin itibarını
 +
yükseltme kabiliyetinde olmalıdır.Devleti yönetenlerin halka dayanması ve siyasi ve diplomatik bilgi ve
 +
tecrübelere sahip olması gereklidir. Siyasi güç; iç siyasi ve dış siyasi güç olarak ikiye ayrılır. İç siyasi güç, bir bakıma devletin yapısal gücüdür. Devletin bütün organ ve mekanizmaları, bu yapıya göre biçimlenir ve çalışırlar. Anayasalar ve yasalar, siyasi iktidar iç siyasi güç için en önemli etkenlerdir.
 +
Dış siyasi güç ise devletlerin sınırları dışında devletin milli hedeflerine erişmesi, erişilenleri koruyup geliştirmek ve milli menfaat sağlamak, dünya'da barışı egemen kılmak, başka ülkelerden gelebilecek tehlikelere karşı diğer ülkelerle ittifak yaparak devleti ve milli egemenliği koruma amacıyla kullandığı siyasi yetki ve kuvvetlerin toplam verimine denir.

22.25, 19 Mayıs 2018 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Bu yeni oluşturulan bir deneme sayfasıdır.


Siyasi Güç

Bir devletin ulusal hedeflerine ulaşabilmek için ve ulaşabildiklerini korumak, milli menfaat sağlamak amacıyla kullandığı siyasal kuvvetlere denir. Ülkedeki demokrasinin gelişmişliği ile siyasi gücün etkili kullanılmasıyla birbirini tamamlar. Siyasi gücün güçlü olması, demokrasininde güçlü olması anlamına gelir. Siyasi gücün etkin ve güçlü olabilmesi için bazı şartlar yerine getirilmelidir. Buna göre öncelikle var olan kanunların toplumun sosyal ve kültür yapısına uygun, yeterli ve tam anlamıyla uygulanıyor olması gerekir.İç politikada devlet milletle bütünleşmeli ve siyasal sistem tam işlemelidir. Devletin siyasi ilişkilerinde diğer devletlerle yaptığı siyasi antlaşmalarda menfaatlerini koruma ve devletin itibarını yükseltme kabiliyetinde olmalıdır.Devleti yönetenlerin halka dayanması ve siyasi ve diplomatik bilgi ve tecrübelere sahip olması gereklidir. Siyasi güç; iç siyasi ve dış siyasi güç olarak ikiye ayrılır. İç siyasi güç, bir bakıma devletin yapısal gücüdür. Devletin bütün organ ve mekanizmaları, bu yapıya göre biçimlenir ve çalışırlar. Anayasalar ve yasalar, siyasi iktidar iç siyasi güç için en önemli etkenlerdir. Dış siyasi güç ise devletlerin sınırları dışında devletin milli hedeflerine erişmesi, erişilenleri koruyup geliştirmek ve milli menfaat sağlamak, dünya'da barışı egemen kılmak, başka ülkelerden gelebilecek tehlikelere karşı diğer ülkelerle ittifak yaparak devleti ve milli egemenliği koruma amacıyla kullandığı siyasi yetki ve kuvvetlerin toplam verimine denir.