"Deneme sayfası" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
 
(2 kullanıcıdan 3 ara revizyon gösterilmiyor)
3. satır: 3. satır:
  
  
=Katoliklik=
+
=NATO=
  
Yunanca evrensellik anlamına gelen ‘to katalou’ sözcüğünden türemiştir. Katoliklik; katolik dogmalarını, çağdaş bilimle eşleştirmeye çalışan  felsefi bir akımı temsil eder.Hıristiyanlığın en köklü mezhebidir. Bu anlayış; kiliseyi, devlet sayıyor ve bu kilise Kutsal Roma İmparatorluğu adını taşıyordu. Katolikliğin temeli; ermiş Petrus'un Roma'da öldüğü ve yerine Roma Piskoposu'nu (papa) bırakmış olduğu inancıdır. Roma Kilisesi ‘Kutsal Ruh’ tarafından idare edilir ve evrenseldir. Bu felsefe, Roma Kilisesi’ni İsa'nın vücudu sayıyor ve Tanrı-İsa-Kilise-İnsanı örgensel bir bütünlükte birleştiriyordu.  Katolik kilisesinde dini hiyerarşi aşağıdan yukarıya doğru; rahip, piskopos, kardinal ve papa şeklindedirİsa Peygamber, hem ilahi hem de insani tabiata sahiptir. Hz. İsa da Hz. Meryem de günahsızdır ve tanrı katına yani göğe yükselmişlerdir. Katolik Felsefesi’nin temel yapısını Platon ve Aristoteles güçlendirmiştir. Bu anlayışta kilise için Tanrı’ya bağlılıktan önce devlete bağlılık önemlidir.
+
29 ülkenin üye olduğu askeri bir örgüttür. “NATO” sözcüğü, İngilizce “North Atlantic Treaty Organization” ifadesinin kısaltmasıdır. Merkezi, üye ülkelerden Belçika’nın başkenti Brüksel’dedir. 4 Nisan 1949 tarihinde 12 ülke tarafından Washington’da imzalanan “Kuzey Atlantik Antlaşması” bünyesinde kuruldu. 17 Mart 1948 tarihinde Belçika, Birleşik Krallık (İngiltere), Fransa, Hollanda ve Lüksemburg tarafından Soğuk Savaş’ın başındaki Sovyet tehdidine karşı imzalanan ortak savunma antlaşması Brüksel Antlaşması NATO’nun temelini oluşturuyorNATO'nun en önemli özelliği, üye ülkelerden herhangi birine yapılan saldırının, tüm üye ülkelere yapılmış olarak kabul görmesidir. Kısaca NATO; Üye ülkelerin barış ve güvenliğini korumak amacıyla kurulmuştur. Türkiye’de NATO üyesi ülkelerdendir. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Arnavutluk, Belçika , Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, İzlanda, Kanada, Karadağ, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan ise diğer NATO üyesi ülkelerdir.

05.30, 28 Mart 2018 itibarı ile sayfanın şu anki hâli



NATO

29 ülkenin üye olduğu askeri bir örgüttür. “NATO” sözcüğü, İngilizce “North Atlantic Treaty Organization” ifadesinin kısaltmasıdır. Merkezi, üye ülkelerden Belçika’nın başkenti Brüksel’dedir. 4 Nisan 1949 tarihinde 12 ülke tarafından Washington’da imzalanan “Kuzey Atlantik Antlaşması” bünyesinde kuruldu. 17 Mart 1948 tarihinde Belçika, Birleşik Krallık (İngiltere), Fransa, Hollanda ve Lüksemburg tarafından Soğuk Savaş’ın başındaki Sovyet tehdidine karşı imzalanan ortak savunma antlaşması Brüksel Antlaşması NATO’nun temelini oluşturuyor. NATO'nun en önemli özelliği, üye ülkelerden herhangi birine yapılan saldırının, tüm üye ülkelere yapılmış olarak kabul görmesidir. Kısaca NATO; Üye ülkelerin barış ve güvenliğini korumak amacıyla kurulmuştur. Türkiye’de NATO üyesi ülkelerdendir. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Arnavutluk, Belçika , Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, İzlanda, Kanada, Karadağ, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan ise diğer NATO üyesi ülkelerdir.