"Deneme sayfası" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
 
(2 kullanıcıdan 5 ara revizyon gösterilmiyor)
3. satır: 3. satır:
  
  
=Sosyalizm=
+
=NATO=
+
 
Fransızca kökenli olan kelime “toplumculuk” olarak ifade edilmektedir. Toplumculuk ise üretim ve değiş tokuş araçlarının toplumsallaştırılmasını öngören doktrinlere verilen genel ad olarak tanımlanmaktadır. Toplumsal sınıfı oratadan kaldırmak ve bu şekilde toplumun yeniden yapılanmasını amaçlayan siyasi bir ideolojidir. İlk çağdan beri farklı biçimlerde yorumlanan düşüncenin önemli isimleri, daha doğrusu temsilcileri Platon, Campanella, Saint Simon, Robert Owen, Charles Fourier, Proudhon, Louis Blanc ve bilimsel sosyalizmin kurucuları olan Karl Marx ile Friedrich Engels’dir.  Sosyalizme son şeklini veren Karl Marx’tır. Marx kendinden önceki sosyalist akımları ütopik olmaktan çıkartmış, daha somut ve bilimsel görüşlerle destekleyerek sosyalizmin bugünkü şeklini almasını sağlamıştır denebilir.  Sosyalizmde toplumculuk, sınıfsızlık,eşitlik gibi kavramlar oldukça önemlidir. Sosyalizm, çalışan nüfusun demokratik kontrolü ve yönetiminde üretim araçlarının dünya çapındaki ortak mülkiyeti anlamına da gelmektedir.Sosyalizmde baskıcı bir devlet söz konusu olamaz ve sosyalizm insanların hiçbir baskı altında olmadan özgür birlikteliğidir.  Sosyalizm düşüncesi İngiltere’deki Sanayi Devrimi ve Fransa’daki burjuva demokratik devriminin ortak bir ürünüydü denebilir
+
29 ülkenin üye olduğu askeri bir örgüttür. “NATO” sözcüğü, İngilizce “North Atlantic Treaty Organization” ifadesinin kısaltmasıdır. Merkezi, üye ülkelerden Belçika’nın başkenti Brüksel’dedir. 4 Nisan 1949 tarihinde 12 ülke tarafından Washington’da imzalanan “Kuzey Atlantik Antlaşması” bünyesinde kuruldu. 17 Mart 1948 tarihinde Belçika, Birleşik Krallık (İngiltere), Fransa, Hollanda ve Lüksemburg tarafından Soğuk Savaş’ın başındaki Sovyet tehdidine karşı imzalanan ortak savunma antlaşması Brüksel Antlaşması NATO’nun temelini oluşturuyor.  NATO'nun en önemli özelliği, üye ülkelerden herhangi birine yapılan saldırının, tüm üye ülkelere yapılmış olarak kabul görmesidir. Kısaca NATO; Üye ülkelerin barış ve güvenliğini korumak amacıyla kurulmuştur. Türkiye’de NATO üyesi ülkelerdendir. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Arnavutluk, Belçika , Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, İzlanda, Kanada, Karadağ, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan ise diğer NATO üyesi ülkelerdir.

05.30, 28 Mart 2018 itibarı ile sayfanın şu anki hâli



NATO

29 ülkenin üye olduğu askeri bir örgüttür. “NATO” sözcüğü, İngilizce “North Atlantic Treaty Organization” ifadesinin kısaltmasıdır. Merkezi, üye ülkelerden Belçika’nın başkenti Brüksel’dedir. 4 Nisan 1949 tarihinde 12 ülke tarafından Washington’da imzalanan “Kuzey Atlantik Antlaşması” bünyesinde kuruldu. 17 Mart 1948 tarihinde Belçika, Birleşik Krallık (İngiltere), Fransa, Hollanda ve Lüksemburg tarafından Soğuk Savaş’ın başındaki Sovyet tehdidine karşı imzalanan ortak savunma antlaşması Brüksel Antlaşması NATO’nun temelini oluşturuyor. NATO'nun en önemli özelliği, üye ülkelerden herhangi birine yapılan saldırının, tüm üye ülkelere yapılmış olarak kabul görmesidir. Kısaca NATO; Üye ülkelerin barış ve güvenliğini korumak amacıyla kurulmuştur. Türkiye’de NATO üyesi ülkelerdendir. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Arnavutluk, Belçika , Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, İzlanda, Kanada, Karadağ, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan ise diğer NATO üyesi ülkelerdir.