"Deneme sayfası" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
 
(2 kullanıcıdan 9 ara revizyon gösterilmiyor)
2. satır: 2. satır:
  
  
=Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti=  
+
 
Balkan Yarımadası'nda II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulmuştur. Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, 1943′te yıkılan Yugoslavya Krallığı’nın 1963′te alınan kararla ismi son kez değişmiştir ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti olmuştur. 1992 yılına kadar hüküm süren Sosyalist Federal Cumhuriyettir. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya Cumhuriyeti, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.   Cumhuriyetin ilk başkanı Josip Broz Tito’dur. Ülke Soğuk Savaş döneminde Sosyalist olmasına rağmen tarafsız bir politika izlemiştir ve Bağlantısızlar Hareketi'nin kurucu üyelerinden biri olmuştur.  Yugosavya’da egemen ulus anlayışının engellenmesi amacıyla ülke Yugosavya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Makedonya Federal Cumhuriyetleri ile Voyvodina ve Kosova özerk bölgelerinden oluşturuldu ve siyasi yapı ‘federalizm’ olarak belirlendi. 1974 Anayasası ile Tito ömür boyu devlet başkanı seçilmiştir. Tito’nun 1980’de ölümü tüm ülkeyi sarsmış ve 10 yıl sonra başlayacak olan iç savaşlara sebep olmuştu.Tito’nun ölümünden sonra Yugoslavya’yı oluşturan 6 federe cumhuriyetin cumhurbaşkanlarının devleti dönüşümlü olarak yönetti. Tito’nun ölümünden sonra Yugoslavya, sosyalist çizgiden kayarak Amerikan yanlısı politikalar izlemeye başlamıştı.  1980’lerin başında etkili olan Dünya Ekonomik Buhranı ülkeyi olumsuz etkilemiştir ve federe devletler arasındaki ekonomik farklılıklar aşırı milliyetçilerin harekete geçmesine neden olmuştur. Bu dönemden sonra ülke parçalanma sürecine doğru sürüklenmiştir. 1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmıştır ve bunun sonucunda yaşanan Doğu Bloku'nın çözülmesi  ülkede Yugoslavya Savaşları yaşanmasına neden olmuştur ve en nihayetinde ülke parçalanmıştır.
+
=NATO=
 +
 
 +
29 ülkenin üye olduğu askeri bir örgüttür. “NATO” sözcüğü, İngilizce “North Atlantic Treaty Organization” ifadesinin kısaltmasıdır. Merkezi, üye ülkelerden Belçika’nın başkenti Brüksel’dedir. 4 Nisan 1949 tarihinde 12 ülke tarafından Washington’da imzalanan “Kuzey Atlantik Antlaşması” bünyesinde kuruldu. 17 Mart 1948 tarihinde Belçika, Birleşik Krallık (İngiltere), Fransa, Hollanda ve Lüksemburg tarafından Soğuk Savaş’ın başındaki Sovyet tehdidine karşı imzalanan ortak savunma antlaşması Brüksel Antlaşması NATO’nun temelini oluşturuyor.  NATO'nun en önemli özelliği, üye ülkelerden herhangi birine yapılan saldırının, tüm üye ülkelere yapılmış olarak kabul görmesidir. Kısaca NATO; Üye ülkelerin barış ve güvenliğini korumak amacıyla kurulmuştur. Türkiye’de NATO üyesi ülkelerdendir. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Arnavutluk, Belçika , Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, İzlanda, Kanada, Karadağ, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan ise diğer NATO üyesi ülkelerdir.

05.30, 28 Mart 2018 itibarı ile sayfanın şu anki hâli



NATO

29 ülkenin üye olduğu askeri bir örgüttür. “NATO” sözcüğü, İngilizce “North Atlantic Treaty Organization” ifadesinin kısaltmasıdır. Merkezi, üye ülkelerden Belçika’nın başkenti Brüksel’dedir. 4 Nisan 1949 tarihinde 12 ülke tarafından Washington’da imzalanan “Kuzey Atlantik Antlaşması” bünyesinde kuruldu. 17 Mart 1948 tarihinde Belçika, Birleşik Krallık (İngiltere), Fransa, Hollanda ve Lüksemburg tarafından Soğuk Savaş’ın başındaki Sovyet tehdidine karşı imzalanan ortak savunma antlaşması Brüksel Antlaşması NATO’nun temelini oluşturuyor. NATO'nun en önemli özelliği, üye ülkelerden herhangi birine yapılan saldırının, tüm üye ülkelere yapılmış olarak kabul görmesidir. Kısaca NATO; Üye ülkelerin barış ve güvenliğini korumak amacıyla kurulmuştur. Türkiye’de NATO üyesi ülkelerdendir. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Arnavutluk, Belçika , Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, İzlanda, Kanada, Karadağ, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan ise diğer NATO üyesi ülkelerdir.