Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu
18 Nisan 1951 yılında Paris Antlaşması’yla altı ülke arasında kurulan ilk Avrupa Topluluğu’dur. Bu 6 ülke; Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Lüksemburg, Hollanda’dır.[1] Bu topluluk Avrupa Birliği’nin başlangıcı olarak görülür. Avrupa’nın ekonomik ve siyasi olarak güçsüz olduğu, ABD’nin de Marshall Yardımını yaptığı bir dönemde öncelikle bir fikir birliğinden başlanmış, daha sonra Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu kurulmuştur. Topluluğun amacı, topluluktaki devletler arasında iş birliğine gidilerek ekonomik gelişme sağlanması, hayat seviyesini yükseltmektir. Üye devletler arasında demir çelik kaynaklarının birleştirilip ortak bir pazar kurulması amacı da vardır. Topluluğun kurulmasında ekonomik endişeler dışında farklı nedenler de vardır. Bu amaçlar, Avrupa’daki güçler ve bunlar arsındaki ihtilafları, Fransa ile Almanya arasındaki anlaşmazlıkları çözmek; bunların sahip oldukları kömür ve çelik gibi stratejik endüstri alanlarını ortak kontrol altına almak ve savaş olasılığını ortadan kaldırmaktır.[2] Ekonomik durumun siyasi durumla arasındaki yakın ilişkiden dolayı Avrupa’da güç iş birliğini de kapsamaktadır. Bu topluluk yürürlüğe girdiği tarihin 50. yılı olan 23 Temmuz 2002’de son bulmuştur.[3]
- ↑ Anonim, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu Neden Kurulmuştur? , < https://alonot.com/avrupa-komur-celik-toplulugu-neden-kurulmustur/ >, erişim: 23 Şubat 2018.
- ↑ Emin Tatoğlu, Avrupa Birliğinin Tarihsel Gelişimi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara, Ankara Üniversitesi, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü, 2016.
- ↑ Anonim, Avrupa’da İkinci Ekonomik Birleşme: Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu, < http://yirmisekiz.net/2016/10/10/avrupada-ikinci-ekonomik-birlesme-avrupa-komur-ve-celik-toplulugu-akct/ >, erişim: 23 Şubat 2018.