"İdeoloji" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
(Vikiler-arası bilgi aktarımı.)
 
1. satır: 1. satır:
'''İdeoloji''', [[siyaset|siyasal]] ya da [[toplum]]sal bir öğreti oluşturan, bir [[hükümet]]in, bir [[siyasi parti]]nin, bir [[toplumsal sınıf]]ın [[davranış]]larına yön veren [[politik]], [[hukuk]]sal, [[bilim]]sel, [[felsefi]], [[din]]sel, [[Ahlak|ahlâki]], [[estetik]] [[düşünce]]ler bütünü. En basit tabirle ideoloji teorisi içinde [[Marksist]] düşünürler önemli bir ağırlığı oluşturur. [[Marx]], [[Lenin]], [[Gramsci]], [[Lukacs]], [[Frankfurt Okulu]], [[Althusser]] gibi düşünürlerin bu alanda çalışmaları olmuştur. Bunun dışında, ideoloji teorisiyle ilgilenen öteki düşünürlerin de marksizmle etkileşimli (karşıt ya da yana) olarak çalışmalarını yürütmeleri söz konusudur.
+
'''İdeoloji''', [[siyaset|siyasal]] ya da [[toplum]]sal bir öğreti oluşturan,[[hükümet]]in,[[siyasi parti]]nin, bir [[toplumsal sınıf]]ın [[davranış]]larına yön veren; [[politik]], [[hukuk]]sal, [[bilim]]sel, [[felsefi]], [[din]]sel, [[Ahlak|ahlâki]], [[estetik]] [[düşünce]]ler bütünüdür. En basit tabirle ideoloji teorisi içinde [[Marksist]] düşünürler önemli bir ağırlığı oluşturur. [[Marx]], [[Lenin]], [[Gramsci]], [[Lukacs]], [[Frankfurt Okulu]], [[Althusser]] gibi düşünürlerin bu alanda çalışmaları olmuştur. Bunun dışında, ideoloji teorisiyle ilgilenen öteki düşünürlerin de Marksizmle etkileşimli (karşıt ya da yana) olarak çalışmalarını yürütmeleri söz konusudur.

08.29, 21 Şubat 2018 tarihindeki hâli

İdeoloji, siyasal ya da toplumsal bir öğreti oluşturan,hükümetin,siyasi partinin, bir toplumsal sınıfın davranışlarına yön veren; politik, hukuksal, bilimsel, felsefi, dinsel, ahlâki, estetik düşünceler bütünüdür. En basit tabirle ideoloji teorisi içinde Marksist düşünürler önemli bir ağırlığı oluşturur. Marx, Lenin, Gramsci, Lukacs, Frankfurt Okulu, Althusser gibi düşünürlerin bu alanda çalışmaları olmuştur. Bunun dışında, ideoloji teorisiyle ilgilenen öteki düşünürlerin de Marksizmle etkileşimli (karşıt ya da yana) olarak çalışmalarını yürütmeleri söz konusudur.