"Versay Barış Antlaşması" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
14. satır: 14. satır:
  
 
===Savaş Sonunda İmzalanan Antlaşmalar===
 
===Savaş Sonunda İmzalanan Antlaşmalar===
 +
[[Dosya:Antlaşmanın imzalandığı Hall of Mirrors.jpg|küçükresim|sağ|Antlaşmanın imzalandığı Hall of Mirrors]]
  
 
'''Brest-Litovsk Barış Antlaşması:''' Savaş esnasında patlak veren Ekim Devrimi sonucunda savaştan çekilmek zorunda kalan Rusya ile İttifak Devletleri arasında imzalanan bir antlaşmadır.  
 
'''Brest-Litovsk Barış Antlaşması:''' Savaş esnasında patlak veren Ekim Devrimi sonucunda savaştan çekilmek zorunda kalan Rusya ile İttifak Devletleri arasında imzalanan bir antlaşmadır.  
29. satır: 30. satır:
 
==Versay Barış Antlaşması’nın Önemli Maddeleri==
 
==Versay Barış Antlaşması’nın Önemli Maddeleri==
  
 +
[[Dosya:Georges clemenceau antlaşmayı imzalarken.jpg|küçükresim|sağ|Georges Clemenceau Antlaşmayı İmzalarken]]
  
  
 
Hazırlayan: Dilek Keçeci
 
Hazırlayan: Dilek Keçeci
 
{{Kaynakça}}
 
{{Kaynakça}}

06.06, 28 Haziran 2021 tarihindeki hâli

Versay Barış Antlaşması'nda Atılan İmzalar

I. Dünya Savaşı İtilaf Devletleri tarafından kazanılınca, kaybeden devletler (İttifak Devletleri) ile antlaşmalar yapılmaya başlanmıştır. Savaşı kaybeden ülkelerden biri olan Almanya ile de Versay (Versailles) Barış Antlaşması imzalanmıştır. 10 Ocak 1920 tarihinde yürürlüğe giren antlaşma, Almanya’yı ciddi kısıtlamalar altına sokmaktaydı.

ABD Başkanı Woodrow Wilson’ın planı olan ve Wilson İlkeleri olarak bilinen 14 madde, savaşın barış içerisinde bitmesini sağlamak ve kaybeden devletlerin haklarını korumayı taahhüt etmekteydi. Ayrıca bu ilkelerin bir diğer amacı, yenilen devletin toprak bütünlüğünün devamı, savaş tazminatından muaf olmaları ve böylelikle intikam alınmasını önlemektir. Versay Antlaşması’nın içeriği ise Wilson İlkeleri’ne tamamen aykırı bir şekilde ve dönemin üç büyük devletinin çıkarları doğrultusunda hazırlanmıştır. Wilson İlkeleri’ni kendileri için bir güvence olarak gören Alman hükümeti, ülkeleri üzerinde bulunan askeri ablukanın ve yaptırımların bitmesi için bu antlaşmayı kabul etmek durumunda kalmışlar ve koşulsuz-şartsız bir şekilde teslim olmuşlardır.

I. Dünya Savaşı’nın bitişini sağlayan antlaşmalar için Paris Barış Konferansı’nda toplanan İtilaf Devletleri liderlerinin ilk görüştükleri antlaşma Versay Barış Antlaşması olmuştur. Haziran 1919’da Alman Meclisi tarafından kabul edilen antlaşma, 440 maddeden oluşmaktadır. [1] Sınırların değişikliğinden savaş tazminatına, diğer ülkelerin bağımsızlığını tanımasından askeri hükümlere kadar birçok madde içermektedir.

Versay Barış Antlaşması’nın İmzalanması’na Giden Yol

1. Dünya Savaşı’nın en çok anlatılan nedeni, Saraybosna’da Sırp bir genç tarafından, Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand’ın öldürülmesi olsa da temelde yatan sebep, sanayileşmiş devletlerin dünyada hakimiyeti ele alma istekleridir. İngiltere Rusya ve Fransa’nın halihazırda bulunan gruplarının karşısına Avusturya-Macaristan, Almanya ve İtalya bir diğer grup olarak çıkmışlardır. Böylece, Üçlü İttifak ve Üçlü İtilaf grupları oluşmuştur. Bu gruplara daha sonradan Osmanlı Devleti, ABD, Japonya, Romanya ve Bulgaristan’ın da katılmasıyla Dünya Savaşı halini almıştır. Batı Avrupa’dan Balkanlar’a, Çanakkale Boğazı’ndan Filsitin’e kadar birçok cephede savaşılmıştır. Savaşın sonunda kazanan taraf İtilaf Devletleri olmuştur.

Alman İmparatorluğu’nun savaşı kaybetmesinin üç temel sebebi bulunmaktadır. “İlk neden Alman İmparatorluğu’nun batı Cephesi’ndeki savaşı kaybetmesidir. İkinci neden Alman İmparatorluğu’nun baş müttefiki olan Avusturya –Macaristan İmparatorluğu’nun çöküşüdür. Üçüncü neden ise Alman İmparatorluğu’nun askeri ve ekonomik açıdan çökmesi ve elbette ki imparatorluğun içindeki sorunlardır. Örneğin; Birinci Dünya Savaşı sonunda baskılara dayanamayarak ABD’ye ateşkes antlaşması yapılması için başvurması ve kendi iç siyasetinde birçok ihtilal girişimi ile karşı karşıya kalması gibi.” [2]

Savaş Sonunda İmzalanan Antlaşmalar

Antlaşmanın imzalandığı Hall of Mirrors

Brest-Litovsk Barış Antlaşması: Savaş esnasında patlak veren Ekim Devrimi sonucunda savaştan çekilmek zorunda kalan Rusya ile İttifak Devletleri arasında imzalanan bir antlaşmadır.

Saint Germain Antlaşması: Savaşın kazananı olan İtilaf Devletleri ile Avusturya arasında imzalanmıştır.

Neuilly Antlaşması: Bulgaristan ile İtilaf Devletleri arasında imzalanmıştır.

Trianon Antlaşması: İtilaf Devletleri ile Macaristan arasında imzalanan antlaşmadır. 1. Dünya Savaşı sonunda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu yıkıldığı için iki ayrı antlaşma imzalanmıştır.

Sevr Antlaşması: Antlaşma, Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında imzalanmıştır fakat sonradan geçerliliğini yitirmiştir.

Versay Antlaşması

Versay Barış Antlaşması’nın Önemli Maddeleri

Georges Clemenceau Antlaşmayı İmzalarken


Hazırlayan: Dilek Keçeci

  1. N. N. Şahin, “Birinci Dünya Savaşı Sonunda İmzalanan İki Barış Antlaşması Sevr ve Versay”, (Tarih Kritik Dergisi, 2018)
  2. N. N. Şahin, “Birinci Dünya Savaşı Sonunda İmzalanan İki Barış Antlaşması Sevr ve Versay”, (Tarih Kritik Dergisi, 2018)