Bronisław Malinowski

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Yaşamı ve Eğitim Hayatı

Malinowski, 1930
Bronislaw Malinowski[1]

Bronislaw Malinowski (7 Nisan 1984-16 Mayıs 1942) Polonya’da Aristokrat bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Babasının üniversite profesörü olması, Malinowski’nin akademik kariyerine yön vererek iyi bir eğitim almasına katkı sağlamıştır. [2] 1908’de Jagiellonian Üniversitesi’nce matematik ve fizik çalıştıktan sonra Leipzig Üniversitesi’nde iki sene boyunca ileri dersler almıştır. Burada, modern psikoloji kurucularından Wilhelm Maximilian Wundt ile tanışmasının, Malinowski’nin folk psikolojisi ve kültürel antropolojiye olan ilgisinin artmasında katkısı olduğu söylenir.[3] Bu ilgisinin ardından, 1910’da antropolojinin bir disiplin olarak yakın zamanda kurulduğu Londra Ekonomi Üniversitesi’ne eğitim görmek adına İngiltere’ye gitmiştir. Üretken bir yazar olarak, kısa süre sonra, o zamanlar antropolojik çevrelerde çok popüler olan edebiyattan Avustralya Aborijin verilerinin yeniden yorumlarını yayınlamıştır. Bunlar ona bir itibar kazandırmış ve saha araştırması planlarını desteklemiştir.

Malinowski 1914'te Yeni Gine'ye gitmesi ve Güney kıyısındaki Mailu'lar arasında yaptığı altı aylık çalışma, ona Üniversiteden bir bilim doktoru (D.Sc.) derecesi kazandırmıştır.

1915–1916 ve 1917–1918'de iki yıl çalıştığı yakındaki Trobriand Adaları'na yerleşmiştir.[4] Halkın arasında bir çadırda yaşayan, anadili akıcı bir şekilde konuşan, olay mahallindeki ve set röportajlarındaki "metinleri" özgürce kaydeden ve tepkileri keskin bir klinik gözle gözlemleyen Malinowski, sosyal kurumların dinamik bir resmini sunmaya çalışmıştır. Tören, tarım ekonomisi, seks, evlilik ve aile hayatı üzerine sosyal antropolojinin gelişimine katkı sağlayan önemli teorik önermeler ortaya koymuştur.

Katkıları

[5]Malinowski, Trobriand Adası, 1918

Sosyal antropolojinin kurucularından biri olarak kabul edilen Bronislaw Malinowski, sosyal bilimler alanında “kültür” üzerine derin çalışmalar yapmıştır. Yaptığı bu çalışmaları bilimsel bir zemine oturtarak teoriler geliştirmesi, günümüz antropolojisinin temel ve bilimsel yöntemlerini de oluşturmuştur. Malinowski, “katılımcı gözlem” yöntemini de bilimsel olarak araştırmasına uygulamış ve bir kültür teorisi geliştirmiştir.[6] Malinowski, kültürel teorisini ortaya koyarken yerlilerin yaşayış biçimlerinden yararlanmıştır. Bu saha çalışmaları sırasında, yerli halkın ritüellerini ve gündelik hayat pratiklerini yakından inceleyerek beşerî incelemelere dair olan büyük bir algının da kırılmasını sağlamıştır. Kültürlerarası çalışmalarda, ‘ilkel’ olarak adlandırılan toplumların sistemlerini bilimsel bir yöntemle ortaya sunmuş ve kuramsal spekülasyonlardan arınmış yeni bir Kültürel Antropoloji anlayışı yaratmıştır. [7]

Katılımcı Gözlem Yöntemi

Katılımcı gözlem yöntemi, Malinowski tarafından uygulanan ve önemini koruyan nitel bir araştırma metodolojisidir. Bu yöntemin amacı, araştırmanın merkezinde olan etnik ve alt kültür grupların yaşamlarına dahil olarak onların sosyal/gündelik pratikleri hakkında geniş bir bakış açısı geliştirmektir. Araştırmacının hem bir katılımcı hem de bir gözlemci olarak sosyolojik analizler yapması ve veriler toplaması beklenir. [8] Araştırmacı bu verileri haritalama, fotoğraf ve ses kaydı gibi tekniklerle toplayıp araştırmasında sunabilir. Bu şekilde objektif gözlemden farklıdır, çünkü objektif gözlem araştırmacı ve katılımcılar arasındaki etkileşimi içermez. Katılımcı gözlem yöntemi, tarihsel olarak, araştırmacının küçük bir toplulukta uzun süre ikamet ettiği bir araştırma biçimiyle ilişkilendirilmiştir. Şu anda, çok çeşitli ortamlarda ve tek etkileşimlerden uzun yıllara kadar değişen zaman dilimlerinde kullanılmaktadır.

Malinowski’nin Bazı Bilindik Eserleri

Bronisław malinowski a diary in the strict sense of the term.png
  • Avustralya Aborjinleri Arasındaki Aile (1913)
  • Trobriand Adaları (1915) Batı Pasific Argonutları (1922)
  • Büyü, Bilim ve Din (1925)
  • İlkel Toplum Miti (1926)
  • Yabanıl Toplumda Suç ve Gelenek (1926)
  • Yabanıl Toplumda Cinsiyet ve Baskı (1927)
  • Kuzeybatı Melanezya'da İlkel Seksüel Yaşam (1929)
  • Vahşilerin Cinsel Yaşamı (1929)
  • Mercan Bahçeleri ve Onların Sihiri: Trobriand Adaları'ndaki tarım ritüelleri ve toprağı işleme yöntemleri üzerine bir çalışma (1935)
  • Bilimsel Bir Kültür Teorisi (1944)
  • Büyü, Bilim ve Din (1948)
  • Kültürel Değişimin Dinamikleri (1945)
  • Kavramın Sınırlı Anlamına İlişkin Bir Günlük (1967)


Hazırlayan: Eylül Deniz Sera Altuğ

  1. https://www.flickr.com/photos/[email protected]/4111988700/in/photolist-7gn1YU
  2. “Bronislaw Malinowski- JSTOR.” Accessed January 8, 2023. https://www.jstor.org/stable/663181.
  3. “Bronislaw Malinowski- JSTOR.” Accessed January 8, 2023. https://www.jstor.org/stable/663181.  
  4. Young, Micheal W. Writing his Life through the Other The Anthropology of Malinowski, June 22, 2014, 1–12.
  5. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bronis%C5%82aw_Malinowski_among_Trobriand_tribe.jpg
  6. “Bronislaw Malinowski’Nin Kültür Teorisi- DergiPark.” Accessed January 8, 2023. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/143625.
  7. EFE Gülşah Azer,ÖZLÜ Şerife BRONİSLAW MALİNOWSKİ VE İŞLEVSEL KURAMDAKİ KÜLTÜR ÖRÜNTÜLERİ. Turkish Studies (Elektronik) 12, no.7 (2017): 137- 148.
  8. DeWalt, Kathleen Musante, and Billie R. DeWalt. Participant Observation: A Guide for Fieldworkers. Lanham, MD: Altamira Press, 2011.