Balikbayan Kutusu

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Tanım

Balikbayan kutuları ülkeler arası eşya taşımacılığında birçok yönden elverişli kutulardır. Bu kutular, uzun süre çürümeyecek yiyecekler, tuvalet ürünleri, ev eşyaları, teknolojik eşyalar, oyuncaklar, tasarım kıyafetler veya bulunabilmesi zor eşyalar gibi birçok eşyanın taşımacılığında kullanılır. Özellikle Filipinler ülkesinden farklı ülkelere göç etmek durumunda kalan Filipinliler ailelerine eşya gönderirken bu kutuları avantajlı oldukları için kullanmaktadırlar.  Aynı şekilde Filipinli dükkan sahipleri de yurtdışndan getirdikleri ve yurtdışına gönderdikleri eşyaların taşımacılığında bu kutuları tercih etmektedirler. Bu taşınan eşyaların Filipinler'de ucuza satın alınıp alınamayacağına bakılmaksızın, gönderenin alıcının beğeneceğini düşündüğü eşyaları içerebilir. Filipinler'de  Hava yolculuğuna yönelik bir balikbayan kutusu, havayolu bagaj kısıtlamalarına uyacak şekilde tasarlanmıştır ve birçok Filipinli mağaza bunları satmaktadır. Bazı kutularda kumaş kapak ve yan tutacaklar da bulunmaktadır. Diğerleri de bant veya ip ile sıkıca sabitlenmiştir ve bu nedenle hafifçe sarılmış sıradan bir taşıma kutusuyla karıştırılmaları imkansızdır.[1]

Açıklama

Balikbayan kutusunun çekiciliğinin bir kısmı da ekonomik değerinden kaynaklanmaktadır, çünkü posta hizmetleri yoluyla daha küçük kutularda nakliyeye kıyasla öğelerin daha ucuza gönderilmesine imkan sağlamaktadır.  Balikbayan kutusu, yerli veya yabancı gezginlerin ailelerine, arkadaşlarına ve meslektaşlarına hediyeler getirmesinin beklendiği Filipin pasalubong geleneğinin modern bir versiyonudur.  Balikbayan kutuları, Filipinler'deki aile ile yurtdışındaki aileler arasında bağlantının kurulmasını sağlamakta ve Filipinler'deki ailelere ürünlerin gönderilmesine imkan sunmaktadırlar.[2]  Bu balikbayan kutuları aynı zamanda Filipinler'in yabancı ülkelerle iyi ticari ilişkilere sahip olmasına da katkıda bulunan önemli bir faktör olmuştur.

Tarihçe

1973 yılında, o zamanki Başkan Ferdinand Marcos yönetimindeki Filipin hükümeti, Filipinli Amerikalıları, ailelerinin Filipinler'deki memleketlerini ziyaret etmeleri için özellikle teşvik etmeye başladı. Bunu yapan kişiler, Tagalogca balik " geri dönmek”, bayan "kasaba/yerleşim" kelimelerinden gelen balikbayan olarak ifade edildi. Program kapsamında bu yolcuların gümrük işlemleri kolaylaştırıldı.[3] Bu program daha sonraki yönetimler tarafından da sürdürülmeye devam edildi ve genişletildi. Geri dönen kişiler sıklıkla arkadaşlarına ve ailelerine hediyeler getiriyordu; bu, topluluk tarafından yurt dışında bir kariyerde başarıya ulaşmış olarak görülen kişiler tarafından takdiri göstermek ve ilişkileri geliştirmek için hediyelerin kullanılması kültürünün bir parçası haline geldi.[4] Geçerli balikbayan statüsüyle dönenlerden kişi başına iki kutunun içeriği için gümrük ücreti alınmamaktaydı.[5] Nihayetinde, hediyeleri, genellikle ev eşyalarını ve diğer pratik eşyaları, henüz yurt dışındayken bir kutuda paketlemek yaygın hale gelmeye başladı. Kutular daha sonra Filipinlere gönderilmek üzere paketlendi.

Göçmen Kadınların Hayatlarını Güzelleştiren Balikbayan Kutuları

Çocuklarının bakım masraflarını kazanmak amacıyla birçok Filipinli kadın Hong Kng vb. ülkelere çalışmak amacıyla göç etmektedir. Göç eden kadınlar gittikleri ülkelerde çocuk ve ev bakımı gibi işlerde çalışmaktadır. Ücretli bir şekilde bu işleri yaparken kendi çocuklarının bakımlarını zaman zaman ihmal ettikleri düşüncesine kapılabilmektedirler. Ancak çocuklarının gelecekleri içn bunu yapmak zorunda olduklarını bildikleri için iç motivasyonlarını da güçlü tutmak durumunda kalmaktadırlar. Ülkelerinde geride kalan çocuklarına ve ailelerine bağlılıklarını ifade etmek için onlara para göndermekle birlikte zaman zaman da hediyeler göndermektedirler. Nitekim Frensco-Flot (2009, 258) Filipinli kadınların çocuklarıyla ve akrabalarıyla aralarındaki duygusal bağları maddi olmayan formlarda da göstermek için, içine pek çok eşya koydukları balikbayan kutuları Filipinler’e gönderdiklerinden bahseder. Hong Kong’da da yüzlerce Filipinli kadın izin günlerinde balikbayan kutularına hediyelik eşya, temizlik ve bakım malzemesi, oyuncak, çikolata, giysi vb. birçok eşya koyarak ailelerine gönderirler. Bu sayede kadınlar, yokluklarını telafi etmeye, annelik sorumluluklarını yerine getirmeye ve çocuklarıyla aralarındaki bağları sürdürmeye çalışırlar, şeklinde ifade eder.[6]

Balikbayan kutuları geçim sorunları nedeniyle göç etmek durumunda kalan göçmen Filipinli kadınların ailelerine ve çocuklarına dair kavuşma ve bağ kurma yolunda köprü görevi görmektedir.


Hazırlayan: Gazal Aydoğdu - Göç Çalışmaları o-Staj Programı

Kaynakça

  1. Kanunsuz, Robert. Diaspora Ansiklopedisi: Dünyadaki Göçmen ve Mülteci Kültürleri. Flipin: Flipin Diasporası, 2004.
  2. Phuong, Lyu. «Noel'de Para Yeterli Değil.» Washington Postası. 24 Aralık 2004. https://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/A23376-2004Dec23 (erişildi: Şubat 9, 2024).
  3. Danico, Mary. Balikbayan. Asyalı Amerikan Topluluğu: Bir Ansiklopedi., 2014.
  4. Basch, Linda, Nina Glick Schiller, ve Cristina Szanton Blanc. Sınırsız Milletler: Ulusötesi Projeler, Sömürge Sonrası Zorluklar ve Yersizyurdsuzlaşmış Ulus-Devletler. ISBN, 2020.
  5. Shyong, Frank. «Bu kutular, yurtdışındaki Filipinliler için milyar dolarlık bir vatan hasreti endüstrisidir.» Los Angeles Times. 28 Nisan 2018. https://www.latimes.com/local/lanow/la-me-balikbayan-boxes-20180428-htmlstory.html (erişildi: Şubat 9, 2024).
  6. Kemik, Deniz. «Hong Kong’da Yaşayan Filipinli Ev İşi ve Bakım Çalışanları ile Kadın İşverenlerin Annelik Deneyimleri.» Fe Dergi: Feminist Eleştiri (Ankara Üniversitesi KASAUM), no. 12 (Haziran 2020): 82-93.