Anasayfa/Balkanlaşma

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
İlk kez Balkanlar’da meydana gelen küçük etnik yapılanmaların daha sonraları mikro milliyetçiliğe dönüşmesiyle beraber büyük devlet ya da imparatorluk düzeninin parçalanmasını ifade etmektedir.[1] Bir bölgenin etnik olarak parçalanması ve istikrarını kaybetmesi anlamına gelir. Balkanlar’da meydana gelen bu olaylar nedeniyle ‘Balkan’ kelimesi de zaman içinde olumsuz bir çağrışıma neden olmuştur. Örneğin; Avrupa’da ‘Balkanlar’ kelimesi etnik çatışmalar ve bölgesel güç rekabetini çağrıştırır.[2] Genel olarak Fransız İhtilali ile yayılan milliyetçilik akımı sürecin başı olarak görülebilir. Milliyetçilik akımının etkisi büyük olmakla beraber tek neden bu değildir. Büyük güçlerin ve devletlerin kendi çıkarları için bölgeye müdahale etmeleri, çıkarları doğrultusunda bölgede ayrılıkçı ve aşırı milliyetçi güçleri beslemelerinin de etkisi çok büyüktür. Daha çok insan hakları ve demokrasi görünümü altında kültürel haklar öne çıkartılmakta, kültürel haklar ile etnik ayrılıklar ve alt kimlikler mikro milliyetçilik düzeyinde kışkırtılarak küresel Balkanizasyon kışkırtılmaktadır.[3] Bu kışkırtmalar sonucunda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılması, Balkanlar’da Yugoslavya’nın dağılması, Bosna Savaşı gibi birçok çatışma durumu ve savaş yaşanmıştır. Bölge Doğu ve Batı çatışmalarının ve mücadelelerinin merkezi olmuş ve tarihi boyunca bu etnik çatışmalar nedeniyle istikrarı sağlayamamıştır.
  1. Anıl Çeçen, Balkanlar ve Balkanizasyon, < http://www.kemalistyaklasim.info/index.php/makaleler/prof-dr-an-l-cecen/229-balkanlar-ve-balkanizasyon >, erişim: 3 Nisan 2018.
  2. Zbignew Brezezinski, Büyük Satranç Tahtası, İnkılap Yayınevi, İstanbul, 2005, sayfa 175.
  3. Anıl Çeçen, Balkanlar ve Balkanizasyon, < http://www.kemalistyaklasim.info/index.php/makaleler/prof-dr-an-l-cecen/229-balkanlar-ve-balkanizasyon >, erişim: 3 Nisan 2018.