"Uluslararası İlişkiler Tanımı" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
(Sayfa oluşturuldu.)
 
(Sayfa boşaltıldı)
 
(5 kullanıcıdan 33 ara revizyon gösterilmiyor)
1. satır: 1. satır:
'''Uluslararası İlişkiler''' siyaset biliminin bir dalıdır ve "uluslararası sistem" içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükumetler arası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen disiplinlerarası bir disiplindir.
 
  
Disiplinler arası bir disiplin olması sebebiyle [[siyaset bilimi]], [[iktisat]] ([[uluslararası iktisat]], [[uluslararası politik ekonomi]]), [[tarih]] ([[siyasi tarih]]), [[hukuk]] ([[anayasa hukuku]], [[yönetim hukuku]] ve özellikle [[uluslararası hukuk]]), [[felsefe]] (siyaset felsefesi ve etik), [[sosyoloji]], [[psikoloji]], coğrafya, antropoloji, sosyal çalışma, kriminoloji, toplumsal cinsiyet çalışmaları ve kültürel çalışmalar gibi pek çok farklı disiplinden faydalanır.
 
 
Uluslararası İlişkilerin çalışma alanı oldukça geniştir. Küreselleşme, devlet egemenliği, uluslararası güvenlik, ekolojik sürdürebilirlik, nükleer silahların yayılması, milliyetçilik, ekonomik kalkınma, küresel finans, terörizm, organize suç, insan güvenliği, dış müdahalecilik ve insan haklarına kadar pek çok konuyu uluslararası düzeyde inceler. <ref> https://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararası_ilişkiler </ref>
 

18.54, 5 Eylül 2020 itibarı ile sayfanın şu anki hâli