Kosova Krizi

TUİÇ Sözlük sitesinden
Ozge (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 03.21, 20 Mayıs 2018 tarihli sürüm
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Kosova Krizi 1980’li yıllarda başlayan ve Kosova’nın bağımsızlık isteğiyle ayrılmasıyla son bulan olaylar bütünüdür. Kriz uzun bir sürece yayılmış ve gelişim göstermiştir. Krizin temelinde ise en genel anlamda etnik farklılıklar yatmaktadır. Kosova nüfusunun çok büyük bir çoğunluğunun Arnavut nüfustan meydana gelmesine karşılık yönetimde olanlar Sırplardır. Kosova’da azınlık durumunda olan Sırpların Arnavutları yönetmesi ve dikta yönetimini Arnavutlara zorla kabul ettirmeye çalışmasından kaynaklanan sorun zamanla büyümüş ve ciddi bir mahiyete bürünmüştür.[1] Sırplar bölgede azınlık olmalarına karşılık, Kosova’nın Sırp toprağı olduğunu iddia etmişlerdir. Bunun yanı sıra Sırp lider Slobodan Miloseviç de bu iddiaları destekleyerek tartışmaları ve sorunu ateşlendirmiştir. 28 Mart 1989’da yeni anayasa ilan edilmiş, Kosova artık Sırbistan’a bağlı hale getirilmiş ve 1963-1974 sürecinde Arnavutlara verilen tüm yasal haklar geri alınmıştır.[2] Bunun üzerine Kosova Cumhuriyeti’nin anayasası ilan edilmiş ve çatışmalar başlamıştır. Anlaşma çalışmalarının sonuçsuz olmasının yanı sıra Arnavut köylerine ve Kosova’ya yapılan saldırıların artmasıyla NATO duruma müdahale etmiştir. Ancak bu krizle beraber bölgede sosyo-ekonomik yapı olumsuz etkilenmiş, çok sayıda insan hayatını kaybetmiş ve farklı ülkelere sığınmak zorunda kalmıştır.[3]


  1. Abdullah Özdağ ve Tekin Önal, Kosova Sorunu ve Kosova’nın Bağımsızlık Süreci, Akademik Bakış Dergisi, Sayı: 61, Mayıs-Haziran 2017, sayfa 560.
  2. Abdullah Özdağ ve Tekin Önal, Kosova Sorunu ve Kosova’nın Bağımsızlık Süreci, Akademik Bakış Dergisi, Sayı: 61, Mayıs-Haziran 2017, sayfa 561.
  3. Abdullah Özdağ ve Tekin Önal, Kosova Sorunu ve Kosova’nın Bağımsızlık Süreci, Akademik Bakış Dergisi, Sayı: 61, Mayıs-Haziran 2017, sayfa 566.