"Deneme Sayfası" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
2. satır: 2. satır:
  
  
=Millet Sistemi=
+
=Sokullu Mehmed Paşa=
Osmanlı toplumunun büyük bölümünü Türkler oluşturmasına rağmen toplumun diğer unsurları Rum, Ermeni, Yahudi, Rumen, Slav ve Araplardı ve devlet, toplum yapısını şekillendirirken din temeline dayalı bir model uyguladı. Osmanlı Devleti çatısı altında bulunan toplulukları din ya da mezhep esasına göre örgütleyerek düzenlemiştir. Bu sistemin adı ‘millet sistemi’dir. Bu sistem, farklı inançlara sahip topluluklara kendi inanç ve hukuklarının gerektirdiği şekilde yaşama olanağı sağlamıştır. Osmanlı Devleti’nde millet sistemi, devletin adalet ve hoşgörü politikasına dayanan; Müslüman olsun gayrimüslim olsun tüm halkın “Osmanlı” sayılması esasına dayanır. Müslümanlar daha çok Türk ve Araplardan oluşurlar. Gayrimüslimler ise daha çok Rum, Yahudi ve Ermenilerden oluşurlar. Osmanlı, tebaasını zorla İslamlaştırmak gibi bir amaca sahip değildi ve gayrimüslimlere de güvenlik ve huzur sağlamayı, onları adaletle ve devlet yönetiminden razı olacakları şekilde yönetmeyi hedefliyordu. Osmanlı Devleti’nde Millet Sistemi belirli esaslara dayandırılmıştır. Müslüman olmayanlar da Müslüman olanlar gibi taife yani vatandaştır. Osmanlı Devleti’nde padişahlık ve yönetim Müslümanların elinde olsa bile, Müslüman olmayan topluluklardan da yönetimde oldukça etkili olan kişiler mevcuttur. Müslüman olan ya da Müslüman olmayan topluluklarda vergi ödemekle yükümlüdür. Müslüman olan topluluklar da, Müslüman olmayan topluluklar da kendilerine ait mahkemelerde yargılanırlar.
+
Sokullu Mehmet Paşa, 1506 yılında Bosna'nın Sokoloviç kasabasında doğmuş devşirme
 +
olarak Edirne'ye getirilmesinin ardından Türk-İslam kültürü ile yetiştirilmiştir. Barbaros Hayreddin Paşa'nın
 +
ölümünün ardından Kaptan-ı Derya olmuştur. Daha sonra Rumeli Valisi olan  Sokullu, ilk önemli başarısını Tameşvar
 +
Kalesi'nin fethiyle elde etmiştir. Bunun yanında İstanbul Tersanesini genişleterek yenilemiş fethin ardından vezirlik
 +
makamına getirilmiştir. Sokullu Mehmed Paşa, 1561 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın torunu ve II. Selim'in kızı
 +
Esmehan Sultan ile evlenmiştir. İkinci vezirliği sırasında Semiz Ali Paşa'nın ölümü üzerine 1564'te sadrazam olan
 +
Sokollu Mehmet Paşa, Kanuni Sultan Süleyman'ın son seferi olan Zigetvar Kalesi'nin fethini de padişah öldükten
 +
sonra idare etmiştir. Kanuni'nin yerine II. Selim'i tahta çıkaran Sokullu, bu dönemde de sadrazamlık görevini
 +
sürdürmüş, Don ve Volga ırmakları arasında açmayı düşündüğü kanal projesinin yanı sıra Süveyş Kanalı'nı da açmayı
 +
planlamıştır. Bu planını gerçekleştirebilmek için Sudan'ı ele geçirmiştir. Sokullu, 1574 yılında ölen II. Selim'in yerine
 +
geçen III. Murad döneminde de sadrazamlığını sürdürmüştür. Sokullu Mehmet Paşa, 1579 yılında öldürülmesinin
 +
ardından Eyüp'te defnedilmiştir.

05.45, 19 Nisan 2018 tarihindeki hâli

Bu yeni oluşturulan bir deneme sayfasıdır.


Sokullu Mehmed Paşa

Sokullu Mehmet Paşa, 1506 yılında Bosna'nın Sokoloviç kasabasında doğmuş devşirme olarak Edirne'ye getirilmesinin ardından Türk-İslam kültürü ile yetiştirilmiştir. Barbaros Hayreddin Paşa'nın ölümünün ardından Kaptan-ı Derya olmuştur. Daha sonra Rumeli Valisi olan Sokullu, ilk önemli başarısını Tameşvar Kalesi'nin fethiyle elde etmiştir. Bunun yanında İstanbul Tersanesini genişleterek yenilemiş fethin ardından vezirlik makamına getirilmiştir. Sokullu Mehmed Paşa, 1561 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın torunu ve II. Selim'in kızı Esmehan Sultan ile evlenmiştir. İkinci vezirliği sırasında Semiz Ali Paşa'nın ölümü üzerine 1564'te sadrazam olan Sokollu Mehmet Paşa, Kanuni Sultan Süleyman'ın son seferi olan Zigetvar Kalesi'nin fethini de padişah öldükten sonra idare etmiştir. Kanuni'nin yerine II. Selim'i tahta çıkaran Sokullu, bu dönemde de sadrazamlık görevini sürdürmüş, Don ve Volga ırmakları arasında açmayı düşündüğü kanal projesinin yanı sıra Süveyş Kanalı'nı da açmayı planlamıştır. Bu planını gerçekleştirebilmek için Sudan'ı ele geçirmiştir. Sokullu, 1574 yılında ölen II. Selim'in yerine geçen III. Murad döneminde de sadrazamlığını sürdürmüştür. Sokullu Mehmet Paşa, 1579 yılında öldürülmesinin ardından Eyüp'te defnedilmiştir.