Demokratikleşme

TUİÇ Sözlük sitesinden
Simge (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18.41, 4 Mart 2018 tarihli sürüm ("Demokratikleşme, otoritarizmden liberal demokrasiye geçiş sürecini ifade etmektedir. 19.yüzyılın başlarından beridir demokratikleşme süreci, düny..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Demokratikleşme, otoritarizmden liberal demokrasiye geçiş sürecini ifade etmektedir. 19.yüzyılın başlarından beridir demokratikleşme süreci, dünyanın siyasal görünümünü öylesine dönüştürmüştür ki, 2003 yılında dünya nüfusunun yüzde 72’sine karşılık gelen devletlerin yüzde 63’ü, liberal demokratik yönetişimin bazı anahtar özelliklerini sergilemişlerdir. Genellikle bu ‘’demokratikleşme dalgası’’ aracılığıyla meydana geldiği kabul edilmektedir.

Bazıları demokratikleşmeyi, demokrasinin en yüksek insani yönetim biçimi olduğu inancına dayalı olarak devam etmesi mukadder olan kaçınılmaz bir süreç olarak betimlemiştir. Bu bakış açısından demokrasinin eşsiz gücü şudur: Sadece demokratik toplumlar kalıcı şekilde istikrarlı ve barışçıdırlar. Demokrasinin avantajları arasında, demokrasinin halka hesap verebilirliği ile denetleme ve denge sistemine dayalı olması sayesinde tiranlığı zor durumda bırakması ve özgürlük alanını genişletmesi bulunmaktadır. [1] Modern devlet sisteminin demokrasi üzerine kurulduğu günümüz dünyasında demokratikleşme sürecine hala geçememiş veya tam anlamıyla uygulayamayan onlarca ülke bulunmaktadır. Bununla birlikte en doğru şekilde demokrasinin nerede uygulandığı yoruma açık bir konudur.


  1. Andrew Heywood, Siyasetin Ve Uluslararası İlişkilerin Temel Kavramları. Ankara, 2015.