Vladimir Putin

TUİÇ Sözlük sitesinden
Hatice Yağmur Kara (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 05.29, 23 Şubat 2022 tarihli sürüm (Tüm dünyanın yakından takip ettiği Vladimir Putin, eski KGB (Sovyet Gizli Servisi) ajanı, Lenin’den sonra Rusya’yı en uzun yöneten devlet başkanı, 2013 – 2016 yılları arasında 4 kere art arda dünyanın en güçlü ismi seçilen kişisi, Rus siyasetçi ve devlet adamıdır.)
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Tüm dünyanın yakından takip ettiği Vladimir Putin, eski KGB (Sovyet Gizli Servisi) ajanı, Lenin’den sonra Rusya’yı en uzun yöneten devlet başkanı, 2013 – 2016 yılları arasında 4 kere art arda dünyanın en güçlü ismi seçilen kişisi, Rus siyasetçi ve devlet adamıdır.

Vladimir Putin

Erken Çocukluk Dönemi

Vladimir Putin (tam adıyla Vladimir Vladimirovich Putin, Rusça: Владимир Владимирович Путин) 7 Ekim 1952 yılında Sovyetler Birliği döneminde Leningrad olarak anılan, bugünkü adıyla Sankt-Petersburg’da (St. Petersburg) dünyaya gelmiştir. Dedesinin Lenin’in aşçısı olarak görev yaptığını söyleyen Putin’in[1] babası ise bir fabrika işçisiydi. Fakir bir aileden gelen Putin’in çocukluk yıllarından beri Sovyet ajan ve casusluk filmlerinden etkilendiği, geleceğine yönelik fikirlerini şekillendirmesinde bunların etkili olduğu bilinmektedir.[2]

Putin'in Çocukluk Yılları

Ortaokulda bir öğretmeni tarafından kendisine burs sağlanıp bu motivasyonla derslerini düzeltmesine kadar okul yıllarında pek de başarılı olmayan Putin’in öğrenim hayatında ise en sevdiği dersler Almanca ve tarih dersleriydi.[3]

“Rüyamın peşinden gittim”[4] şeklinde açıkladığı, KGB mensubu olarak Doğu Almanya’da görev yapan Putin’in bu isteğinin gençlik yıllarına dayandığı gözlemlenmektedir. Vladimir daha okulu bitirmeden istihbaratta çalışmak istiyordu. Nasıl istihbarat görevlisi olunacağını öğrenmek için KGB Müdürlüğü'nün bir resepsiyon ofisine giden Putin’e orada ona önce ya orduda hizmet etmesi ya da tercihen hukuk diploması ile üniversiteyi tamamlaması gerektiği söylendi. Putin, “Ve o andan itibaren kendimi Leningrad Devlet Üniversitesi hukuk bölümüne girmeye hazırlamaya başladım” diyerek o dönemki kararlılığını vurgulamaktadır.[5]

KGB bürosuna giderek istihbarat birimine katılma isteğini belirten Putin, birimin isteği doğrultusunda Leningrad Üniversitesi’nde Uluslararası Hukuk Bölümü’nde okumuş ve 1975 yılında mezun olmuştur.

KGB Dönemi (Rusça: Комитет государственной безопасности, Devlet Güvenlik Komitesi)

KGB Yıllarından Putin

Üniversiteden mezun olduktan sonra KGB tarafından gizli servise kabul edildiğine dair bir mektup alan ve 1985 yılında gizli bir görev için Doğu Almanya’ya gönderilen Putin, 1990 yılına kadar burada görev yapmıştır. Görevi sırasında ise dünya tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olan Berlin Duvarı’nın Yıkılışı olayı yaşanmıştır. Putin, o gece 2. kıdemli yetkili bir KGB ajanı olarak Dresden’deki Sovyet KGB merkezinde görevliydi. Coşkulu Almanların isteği ise Doğu Almanya istihbaratı Stasi’nin binasına yapıldığı gibi KGB ofisini de yağmalamak ve gizli belgeleri ele geçirmekti. Komutanının görev yerini terk etmesiyle emir komuta yetkisi Yarbay Putin’e geçmişti. Yardım göndermelerini talep eden Putin’in çağrısına cevap veren komutan şunları söyledi; “Yarbay, Moskova’dan emir gelmediği sürece askerlerimi sizi koruması için gönderemem. Ve şu an Moskova sessiz!”[6] Bu cevaba rağmen teslim olmayan ve Almanların karşısına çıkan Putin “Ben bir subayım ve silahımda 12 mermim var! Son mermiyi kendime saklayacağım. Fakat gerekirse bu binayı korumak için geri kalan 11 mermiyi gözümü kırpmadan kullanmaya hazırım!” diyerek o gün Almanların karşısında durmuş ve KGB Binasını yağmalanmaktan kurtarmıştır.[7]


Siyasi Hayatı

Putin, 1990 yılında yarbay rütbesiyle aktif KGB hizmetinden emekli oldu. Kurumun dış ilişkilerinden sorumlu olarak Leningrad Devlet Üniversitesi'nin rektörü olmak üzere Rusya'ya döndü. Kısa süre sonra St. Petersburg'un demokratik olarak seçilmiş ilk belediye başkanı olan Sobchak’ın danışmanlığını yapan Putin, 1994'te belediye başkan yardımcısı görevine yükseldi.

1996'da Moskova'ya taşınan Putin burada Kremlin'in baş yöneticisi Pavel Borodin'in yardımcısı olarak başkanlık kadrosuna katılmıştır.

Temmuz 1998'de Başkan Boris Yeltsin, Putin'i Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB, KGB'nin yerel halefi) direktörü yaptıktan kısa bir süre sonra Güvenlik Konseyi'nin sekreteri görevine gelmiştir. Yerine geçecek birisini arayan Yeltsin, 1999'da Putin'i başbakan olarak atadı. Başbakan olduktan 5 ay sonra Boris Yeltsin’in istifa etmesi ile vekaleten yeni Rusya Devlet Başkanı ilan edilen Vladimir Putin Milenyum Manifestosu’nu yayınladıktan iki gün sonra Rusya Devlet Başkanı olarak seçildi. “Rusya Başbakanı olarak yaptığı ilk iş Putin'in Rusya'nın geçmişini ve geleceğini nasıl okuduğunu gösteren, 1999 yılında yayınladığı “Milenyum Manifestosu” vizyonuydu. Muasır medeniyetler seviyesine erişmek için Putin tüm ülke vatandaşlarını merkezi bir devlet yönetimi altında birleştirmeyi doğru buluyordu.”[8]

Başkan olarak yolsuzluğa son vermeye ve sıkı bir şekilde düzenlenmiş bir piyasa ekonomisi yaratmaya çalışan Putin birkaç medya kuruluşunu kapatarak ve çok sayıda önde gelen şahsiyete karşı cezai takibat başlatarak Rusya'nın popüler olmayan finansörlerinin ve “oligarklar”ının gücünü azaltmak için harekete geçti.[9] 1990'larda uzun bir durgunluğun ardından, büyüyen bir ekonomiye sahip olan dönemden sonra, Putin Mart 2004'te yeniden seçildi. Amacını komünist rejim olmadan Rusya'ya Sovyet gücünü tekrar kazandırabilmek olarak açıklayan Putin bu nedenle komünistler tarafından eleştirilmekte, liberal politika tabirini de pek kullanmadığı ve oligarklara savaş açtığı için de liberal kesimin saldırısına maruz kalmaktadır. Ancak iktidarı süresince ülkedeki ekonomik kalkınma halkın desteğini almasını sağlamıştır.[10]


Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin

Putin'i 2008'de istifaya zorlayan anayasal bir hükümle, halefi olarak Dmitry Medvedev başkanlık görevine seçilmiştir. Medvedev'in Mart 2008 cumhurbaşkanlığı seçimlerini büyük bir farkla kazanmasından kısa bir süre sonra, Putin Birleşik Rusya partisinin başkanlığını kabul ettiğini açıklamıştır. Yaygın beklentileri teyit eden Medvedev, 7 Mayıs 2008'de göreve başladıktan birkaç saat sonra Putin'i ülkenin başbakanı olarak aday gösterdi.[11] Rusya parlamentosu ertesi gün atamayı onayladı. Yeniden seçim dönemi geldiğinde, 4 Mart 2012'de Putin, Rusya'nın cumhurbaşkanı olarak üçüncü bir dönem için tekrar seçildi.

18 Mart 2018 tarihinde yapılan son seçimlerin sonucunda ise %76,67 ile Cumhurbaşkanı seçilen Putin bugün 4.başkanlık döneminin içerisinde bulunmaktadır ve anayasaya göre iktidardaki görevini 2024’e kadar sürdürecektir.

Anayasal düzenlemeler gibi sebeplerle iktidarda olduğu aynı dönem içerisinde hem devlet başkanlığı hem de başbakanlık görevlerini birden çok kez yürüten Putin siyasetçi olarak öne çıkmasının yanı sıra özel hayatındaki hobi ve zevkleriyle de öne çıkmaktadır. Siyah kuşak bir judocu olan Vladimir Putin judo sporunu; oto kontrolü, anı hissetmeyi ve rakibin artılarını ve eksilerini görmeye yarayan bir felsefe gibi gördüğünü söylemektedir.

İngilizce bilgisinin yanında çok iyi düzeyde Almanca konuştuğu bilinen Putin bu yönüyle de çeşitli röportajlar ve konuşmalar esnasında ilgi çekmiştir.

Judo Üniforması ile Putin

Amerikan Forbes dergisi, 2013 – 2016 yılları arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i dört yıl üst üste 'dünyanın en güçlü insanı' seçmiş, “Dört yıl üst üste dünyanın en güçlü insanı olan Rusya Devlet Başkanı, ülkesinin etkisini dünyanın neredeyse her bir köşesine yayıyor” şeklinde bir açıklama ile bunu paylaşmıştır.[12]

Çeçenistan’daki olaylar ile ilgi aldığı kararlar, Suriye meselesinde yürüttüğü politikalar, Amerika Birleşik Devletleri başkanları ile yaşadığı çekişmeler ve en son Ukrayna krizi ile de dünyanın nefessiz takip ettiği Rus lider Putin’in, “sıcak denizlere inmek” tarihsel emelini mi gerçekleştirdiği, yoksa devleti tekrar Çarlık Rusya’sı dönemine mi döndürmek istediği tartışmaları bugün dünya gündeminin merkezinde yer almaktadır.


Vladimir Putin Hakkında Kaynak Önerisi

“Vladimir Putin Kimdir? Putin'in Siyasi Hayatı | 32. Gün Arşivi.” YouTube. YouTube, February 18, 2022. https://www.youtube.com/watch?v=rvlh5eUVNL4.


Hazırlayan: Hatice Yağmur Kara


Şablon:KAYNAKÇA

  1. Sputnik Türkiye. “Putin: Dedem, Lenin'in Aşçısı Olarak Çalışmıştı.” Sputnik Türkiye. Sputnik Türkiye [email protected]+74956456601MIA „Rosiya Segodnya" 25260, August 10, 2021. https://tr.sputniknews.com/20180311/putin-dedem-lenin-asci-olarak-calismisti-1032586029.html.
  2. “KGB Ajanlığından Devlet Başkanlığına: Vladimir Putin ...” Accessed February 22, 2022. https://www.stratejikortak.com/2019/12/kgb-ajanligindan-devlet-baskanligina-vladimir-putin.html.
  3. Kömürcü, Mehmet Can. “Fakir Bir Çocuktan Dünya Liderliğine: Vladimir Putin'in Hayatı.” Milliyet. Milliyet, March 15, 2018. https://www.milliyet.com.tr/molatik/galeri/fakir-bir-cocuktan-dunya-liderligine-vladimir-putinin-hayati-75120/6.
  4. “KGB Ajanlığından Devlet Başkanlığına: Vladimir Putin ...” Accessed February 22, 2022. https://www.stratejikortak.com/2019/12/kgb-ajanligindan-devlet-baskanligina-vladimir-putin.html.
  5. Владимир Путин – личный сайт. Accessed February 22, 2022. http://en.putin.kremlin.ru/bio/page-2.
  6. “KGB Ajanlığından Devlet Başkanlığına: Vladimir Putin ...” Accessed February 22, 2022. https://www.stratejikortak.com/2019/12/kgb-ajanligindan-devlet-baskanligina-vladimir-putin.html.
  7. “KGB Ajanlığından Devlet Başkanlığına: Vladimir Putin ...” Accessed February 22, 2022. https://www.stratejikortak.com/2019/12/kgb-ajanligindan-devlet-baskanligina-vladimir-putin.html.
  8. Kömürcü, Mehmet Can. “Fakir Bir Çocuktan Dünya Liderliğine: Vladimir Putin'in Hayatı.” Milliyet. Milliyet, March 15, 2018. https://www.milliyet.com.tr/molatik/galeri/fakir-bir-cocuktan-dunya-liderligine-vladimir-putinin-hayati-75120/6.
  9. “Silencing Critics and Actions in the West.” Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, inc. Accessed February 22, 2022. https://www.britannica.com/biography/Vladimir-Putin/Silencing-critics-and-actions-in-the-West.
  10. “Silencing Critics and Actions in the West.” Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, inc. Accessed February 22, 2022. https://www.britannica.com/biography/Vladimir-Putin/Silencing-critics-and-actions-in-the-West.
  11. “Silencing Critics and Actions in the West.” Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, inc. Accessed February 22, 2022. https://www.britannica.com/biography/Vladimir-Putin/Silencing-critics-and-actions-in-the-West.
  12. Sputnik Türkiye. “Dünyanın En Güçlü Insanı Yine Putin.” Sputnik Türkiye. Sputnik Türkiye [email protected]+74956456601MIA „Rosiya Segodnya" 25260, August 10, 2021. https://tr.sputniknews.com/20161214/dunyanin-en-guclu-insani-putin-1026315302.html.