Karşılaştırmalı Üstünlükler Teorisi

TUİÇ Sözlük sitesinden
Dilek Keçeci (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 06.39, 22 Nisan 2021 tarihli sürüm
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Klasik Dış Ticaret Teorileri’nden olan Karşılaştırmalı Üstünlükler Teorisinin fikir kişisi David Ricardo’dur. Serbest ticaret fikrini benimseyen günümüz ekonomistlerinin fikir kaynağının temelidir Karşılaştırmalı Üstünlükler.

David Ricardo’ya göre, Uluslararası ticaretin mutlak üstünlüklere dayandırılmasının kapsamı daraltacağını belirterek, ülkelerarasındaki üretim maliyetlerinin farkları yerine, bu farklılığın kendi aralarındaki derecesi üzerine odaklanmıştır. [1] Bu durumu daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, “karşılaştırmalı üstünlükler teorisi” der ki; bir ülke tüm ürünlerinde diğer devletlerden üstün olsa da dikkatini tüm ürünlerine vermemesi gerekir. En çok üstün olduğu ürün konusunda ustalaşmalıdır, geri kalan ürünleri ise ithal etmelidir. Bu şekilde ürünün üretiminde karşılaştırmalı bir üstünlüğe sahip olacaktır.

David Ricardo’nun bu teorisi açıklanırken genelde iki ürün iki ülke örneği kullanılmaktadır.

Tablo 1
Ülke Ürün Üretim Günü
Portekiz Peynir 1
İngiltere Peynir 3


Tablo 2
Ülke Ürün Üretim Günü
Portekiz Şarap 1
İngiltere Şarap 5





  1. H. Topuz & A.E. Coşkun, “Ricardo’nun Karşılaştırmalı Üstünlükler Teorisi: Türkiye, Kolombiya ve Güney Kore”, (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi S. B. E. Dergisi, 2018)