"Dünya Ekonomik Forumu" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
 
36. satır: 36. satır:
  
 
'''Hazırlayan: Yasemin Hilal Sayıner'''
 
'''Hazırlayan: Yasemin Hilal Sayıner'''
 +
 +
== Kaynakça ==

22.51, 26 Ocak 2023 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

World-Economic-Forum.jpg

İlk kez Profesör Klaus Schwab tarafından 1971 yılında Avrupa Yönetim Forumu (European Management Forum) adıyla kurulup çalışmalarına başlayan Forum'un amacı, Avrupalı işletmelerin daha iyi bir kurumsal yönetime nasıl kavuşabileceklerini ve ABD ile nasıl rekabet edilmesi gerektiğini Avrupalı iş adamlarıyla tartışmak üzere tasarlanmıştır[1]. Profesör Schwab'ın bu fikri, ilerleyen yıllardaki bazı dönüm noktalarının bir sonucu olarak istikrarlı bir şekilde dönüştü. Bretton Woods sabit döviz kuru mekanizmasının çöküşü ve Arap-İsrail Savaşı, yıllık toplantıların odağını yönetimden ekonomik ve sosyal konulara doğru genişletti. Siyasi liderler ilk kez Ocak 1974'te Davos'a davet edildi [1]. 1982 yılında ise toplantılar, dünyanın ekonomi liderlerini Forum'a getirme amacı taşımaya başladı ve 1987'de Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) adını aldı. 2015 yılında Forum, uluslararası bir organizasyon olarak resmen tanındı [2]. Kurulduğundan bu yana her yıl Ocak ayında İsviçre'nin Davos kentinde "Davos Zirvesi" olarak adlandırılan toplantılar yapılmaktadır.

Dünya Ekonomik Forumu, küresel ekonomik sorunların ele alındığı ve gelecekle ilgili beklentilerin tartışıldığı bir paneldir. Ancak bu durum giderek farklılaşmakta ve artan güncel dünya sorunlarıyla ilgili konular tartışılmaktadır. Özellikle ticari engeller, ülkeler arası her türlü anlaşmazlıklar, yoksulluk, ekolojik denge ve çevre sorunları gibi konular da Forum'un ilgisini çekmektedir[2].

Zirve, bugüne dek 53 kez düzenlenmiştir. Dikkat çeken yıllardan bazıları şunlardır [3]:

1971: Cenevre Üniversitesi’nde işletme profesörü olan Klaus Schwab, Avrupa işletmelerinin küresel piyasadaki gelişim potansiyelini tartışmak amacıyla ilk kez İsviçre’de önde gelen iş adamları ile siyasetçileri bir araya getirdi. Her yıl yapılan bu toplantılar, Avrupa Yönetim Forumu adını aldı.

1973: Yıllık ortak kongrenin yanı sıra bölgesel düzeyde zirveler düzenlenmeye başladı. Yönetim konuları dışında dış politika ve makroekonomik sorunlar da ele alınmaya başladı.

1976: Forum, zirveler sistemine Arap dünyası ile Latin Amerika’yı da dahil ederek küresel düzeye çıktı.

1979: Dünya Ekonomik Forumu, Çin ile diyalog kuran ilk sivil toplum örgütü oldu.

1987: Adı, Dünya Ekonomik Forumu olarak değiştirildi. Sovyetler Birliği temsilcileri daimî olarak Forum'un çalışmalarına katılmaya başladı.

1988: Yunanistan Başbakanı Andreas Papandreu ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Turgut Özal, Forum'da, Davos Deklarasyonu’nu imzalayarak Kıbrıs sorununu çözme konusunda anlaştı.

Dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şİmon Peres ile 2009'da Gazze Şeridi'ndeki çatışmalar nedeniyle yaptığı tartışmayı terk etti ve bir daha Davos'a dönmeyeceğine söz verdi.


1992: Güney Afrika’da ırkçılıkla mücadelenin lideri ve Afrika ulusal Kongresi Başkanı Nelson Mandela, özgürlüğe kavuşmasının ikinci yılında ilk yurtdışı ziyaretini, Davos’a yaptı.

1994: İsrail Başbakanı Şimon Peres ve Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yasir Arafat, forum çerçevesinde Gazze ve Eriha konusunda anlaşmaya vardı. Ortadoğu Ortak Pazarının kurulması ele alındı.

1998: Dünya Ekonomik Forumu kurucusu Klaus Schwab, Sosyal Girişimciliğe Destek Vakfı'nı kurdu. Vakıf, sosyal alandaki başarılar için ödül dağıtmaya başladı.

2009: Dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında Gazze konulu panelde, sert bir tartışma yaşanmıştır. Literatüre "One Minute krizi" olarak geçen bu hadiseden sonra Erdoğan, bir daha Davos’a gitmemiştir.

2015: Forum, resmi olarak uluslararası örgüt olarak tanıtıldı.

2016: Tartışmacıların temel konusu İran’a yaptırımların kalkması bağlamında petrol fiyatları oldu.

2017: Resmi olarak belirlenen başlık "Sorumlu Liderlik" olsa da mülteci krizi konusu bu yılki zirveye hâkim olmuştur.

Hazırlayan: Yasemin Hilal Sayıner

Kaynakça

  1. 1,0 1,1 Abdullah Yıldırım, "World Social Forum As An Alternative To World Economic Forum", (Yüksek Lisans Tezi, Fatih Üniversitesi, 2010), 73.
  2. 2,0 2,1 Celal Kızıldere, "Dünya Ekonomik Forumu: Eleştirel Bir Bakış ve 2016 Davos Zirvesi'nin Değerlendirilmesi", Kastamonu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Dergisi 13, (Temmuz 2016): 192-199
  3. Asuman Altay, "Dünya Ekonomik Forumu ve Rekabet Politikaları Üzerindeki Etkileri" Gümrük&Ticaret Dergisi 10, (2017): 25-34