"Şablon:Haftanın seçkin maddesi/18. Hafta 2021" sayfasının sürümleri arasındaki fark

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
("{{Seçkin madde önerisi| |Madde Adı= Hegemonya |İçerik= Hegemonya (hegemony) kavramı, uluslararası ilişkiler ve siyaset biliminde olduğu..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
 
 
1. satır: 1. satır:
 
{{Seçkin madde önerisi|
 
{{Seçkin madde önerisi|
 
|Madde Adı= [[Hegemonya|Hegemonya]]
 
|Madde Adı= [[Hegemonya|Hegemonya]]
|İçerik= Hegemonya (hegemony) kavramı, uluslararası ilişkiler ve siyaset biliminde olduğu gibi sosyoloji alanında da oldukça önem arz eden ve üstüne fazlaca düşünülen bir kavramdır. Genellikle Gramsci ile anılan hegemonya kavramı geçmişten günümüze farklı ideolojiler içerisinde farklı şekillerde tanımlanmıştır. Türk Dil Kurumu’ndaki anlamı ile hegemonya, ‘’bir devletin başka bir devlet üzerindeki siyasal üstünlüğü ve baskısı’’ ve ‘’bir kişinin başka bir kişi üzerindeki üstünlüğü ve baskısı’’ şeklinde ifade edilmektedir. Gramsci için ise bu kavram özellikle de siyasal iktidar açısından kendiliğinden oluşan rızanın örgütlenmesine gönderme yapmaktadır. Gramsci’nin, kendi hegemonya kavramını Lenin’in hegemonya kavramından hareketle geliştirdiğini ve sadece politik liderlik anlamını değil politik liderlikle birlikte daha kapsamlı ve özgün olacak şekilde ahlaki ve kültürel liderlik anlamını da atfettiğini belirtmek gereklidir. ([[Hegemonya|'''Devamı...''']])
+
|İçerik=(hegemony) kavramı, uluslararası ilişkiler ve siyaset biliminde olduğu gibi sosyoloji alanında da oldukça önem arz eden ve üstüne fazlaca düşünülen bir kavramdır. Genellikle Gramsci ile anılan hegemonya kavramı geçmişten günümüze farklı ideolojiler içerisinde farklı şekillerde tanımlanmıştır. Türk Dil Kurumu’ndaki anlamı ile hegemonya, ‘’bir devletin başka bir devlet üzerindeki siyasal üstünlüğü ve baskısı’’ ve ‘’bir kişinin başka bir kişi üzerindeki üstünlüğü ve baskısı’’ şeklinde ifade edilmektedir. Gramsci için ise bu kavram özellikle de siyasal iktidar açısından kendiliğinden oluşan rızanın örgütlenmesine gönderme yapmaktadır. Gramsci’nin, kendi hegemonya kavramını Lenin’in hegemonya kavramından hareketle geliştirdiğini ve sadece politik liderlik anlamını değil politik liderlikle birlikte daha kapsamlı ve özgün olacak şekilde ahlaki ve kültürel liderlik anlamını da atfettiğini belirtmek gereklidir. ([[Hegemonya|'''Devamı...''']])
 
}}
 
}}

14.24, 3 Mayıs 2021 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Hegemonya, (hegemony) kavramı, uluslararası ilişkiler ve siyaset biliminde olduğu gibi sosyoloji alanında da oldukça önem arz eden ve üstüne fazlaca düşünülen bir kavramdır. Genellikle Gramsci ile anılan hegemonya kavramı geçmişten günümüze farklı ideolojiler içerisinde farklı şekillerde tanımlanmıştır. Türk Dil Kurumu’ndaki anlamı ile hegemonya, ‘’bir devletin başka bir devlet üzerindeki siyasal üstünlüğü ve baskısı’’ ve ‘’bir kişinin başka bir kişi üzerindeki üstünlüğü ve baskısı’’ şeklinde ifade edilmektedir. Gramsci için ise bu kavram özellikle de siyasal iktidar açısından kendiliğinden oluşan rızanın örgütlenmesine gönderme yapmaktadır. Gramsci’nin, kendi hegemonya kavramını Lenin’in hegemonya kavramından hareketle geliştirdiğini ve sadece politik liderlik anlamını değil politik liderlikle birlikte daha kapsamlı ve özgün olacak şekilde ahlaki ve kültürel liderlik anlamını da atfettiğini belirtmek gereklidir. (Devamı...)