Uluslararası Hukukta Devletin Yetkisi

TUİÇ Sözlük sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Uluslararası hukuk, uluslararası arenadaki ilişkileri düzenleyerek, devletler ve diğer uluslararası hukuk kişileri arasındaki tüm hak, sorumluluk ve sınırları belirler. Bu noktada devletler ise, uluslararası arenada hukuksal kişiliği yani hak, sorumluluk ve kaynakları en geniş olan aktördür. Uluslararası hukukun "başat" aktörü de diyebileceğimiz devletlerin uluslararası hukukta bazı hakları(yetkileri) vardır. Devletin yetkileri düzenleme yetkisi, oluşturulan düzenlemeleri uygulama yetkisi, devletin ülkesi üzerindeki yetkileri ve devletin ülkesi dışındaki yetkileri gibi unsurlara ayrılmaktadır. Ancak devletin yetkisi incelenirken yapılan en temel ve kolay ayrımın devletin cezai yetkileri (criminal jurisdiction) ve devletin hukuki yetkileri(civil jurisdiction) olmak üzere ikiye ayrımıdır diyebiliriz.

Devletin yetkileri genel olarak değerlendirilirken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise bazı durumlarda kişi veya mülklerin üzerinde birden fazla devletin yetkisi olabileceğidir. Böyle durumlarda devletler hem cezai yetkileri hem de hukuki yetkileri açısından ele alınırken, devletlerin bazı yetkilerinin münhasır bazılarının ise ortak olduğu görülür. [1]


Hazırlayan: Erva Nur KÖK

Kaynakça

  1. Acer, Yücel. Kaya, İbrahim. Uluslararası Hukuk , Ankara: Seçkin Yayınları, 2015. s.164