Küresel Güvenlik Yapısı

TUİÇ Sözlük sitesinden
Lale (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23.15, 14 Mart 2018 tarihli sürüm (" Güvenlik yapısı, UEP'deki en önemli yapıdır, çünkü ticaret, finans ve teknoloji ağları faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için istikrarlı ve g..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Güvenlik yapısı, UEP'deki en önemli yapıdır, çünkü ticaret, finans ve teknoloji ağları faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için istikrarlı ve güvenli bir temele ihtiyaç duyarlar. Küresel güvenlik yapısı ulus devlet, uluslararası örgütler, hükümet dışı örgütler, uluslararası iş dünyası ve ulus-altı grupları birbirine bağlar.

Büyük güçler arasında topyekün savaş çıkma olasılığı düşüktür ancak büyük güçlerin gelişmekte olan bölgelerdeki siyasi ve ekonomik çıkarları sıkça çatışmalara neden olur. Küreselleşme, ekonomik büyüme ve kapitalizmin yayılmasına neden olurken aynı zamanda ciddi güvenlik problemleri doğurmaktadır. Örneğin; fakir bölgelerde insan hakları ihlalleri, hastalıkların yayılması, çevreye zarar...

Küreselleşme ve finans krizinin ABD ile diğer büyük aktörlerin ekonomik ve siyasi gücünü zayıflatmasıyla devletler, küresel güvenlik yapılarının yönetimini uluslararası örgütlerle, NGO'larla, iş dünyasıyla paylaşmaya başlamıştır. Böylece düzenlenmeye tabi tutulmamış, gayri resmi kurallarla işleyen yeni bir dünya güvenlik düzeni ortaya çıkmıştır.

Küresel ekonomi politikteki güç dağılımını ulus-devlet hiyerarşisi sağlar. Piramidin zirvesinde ABD ve Almanya, Fransa, Rusya, Japonya gibi diğer büyük güçler ve BM, NATO gibi kuruluşlar yer alır. Ortada Çin, Brezilya, Endonezya, Hindistan gibi yeni yükselen ekonomik güçler yer alırken el altta gelişmekte olan ülkeler ve zayıf devletler bulunur.[1]


  1. David N. Balaam ve Bradford Dillman'ın 'Uluslararası Ekonomi Politik' kitabından ve Gazi Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Politik Yüksek Lisans Dersi notlarından özetlenmiştir.